3 συμβουλές για να ξυπνάς πιο εύκολα το πρωί

24.10.2019
3 συμβουλές για να ξυπνάς πιο εύκολα το πρωί
Για πολλούς από εμάς, το ξύπνημα δεν είναι εύκολο και μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν οι ημέρες είναι πιο μικρές και πιο σκοτεινές. Η έλλειψη ηλιακού φωτός σε αυτή την εποχή του χρόνου σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας παράγει περισσότερη μελατονίνη, μια ορμόνη η οποία μας κάνει να νυστάζουμε. Για να κάνεις το ξύπνημα λίγο πιο εύκολο, μπορείς να ακολουθήσεις αυτές τις τρεις σημαντικές συμβουλές που έδωσαν στο Harper’s Bazaar, οι ειδικοί του ύπνου Dr Neil Stanley και Dr Irshaad Ebrahim FRCPsych.

Να κοιμάσαι όσο χρειάζεσαι

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι πρέπει να κοιμάσαι τουλάχιστον έξι ώρες κάθε βράδυ, ο Stanley λέει: «Η ανάγκη ύπνου σου είναι γενετικά καθορισμένη, όπως το ύψος ή το μέγεθος του παπουτσιού, οτιδήποτε μεταξύ τριών και έντεκα ωρών μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό, αλλά το να πάρεις τη σωστή ποσότητα του ύπνου είναι το κλειδί». Για να μάθεις πόσες ώρες χρειάζεσαι, ο Ebrahim λέει: «Αν αισθάνεσαι καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε είχες αρκετό ύπνο, αν όχι, πιθανότατα να σου χρειαζόταν περισσότερος ύπνος. Προσπάθησε να αφαιρέσεις ή να προσθέσεις μια ώρα για να βρεις την ισορροπία».

Εάν διαπιστώσεις ότι η ποιότητα του ύπνου είναι το πρόβλημα, τότε καλό είναι να επενδύσεις σε ένα σωστό στρώμα. Όπως λέει ο διευθυντής του Casper, Jeff Chapin, η ποιότητα του στρώματος μπορεί να καθορίσει το πόσο καλά κοιμάσαι. «Ένα καλά σχεδιασμένο στρώμα θα προσφέρει εργονομική στήριξη, ρύθμιση της θερμοκρασίας, ανακούφιση της πίεσης, απομόνωση κίνησης και παρατεταμένη ανθεκτικότητα, για να δώσει στο σώμα σου την ξεκούραση που χρειάζεται».

Διάβασε και αυτό: Θέλεις να κοιμάσαι καλύτερα: Κάνε αυτά τα δύο απλά πράγματα και θα δεις διαφορά άμεσα

Κοιμήσου την κατάλληλη ώρα

Το ρολόι του σώματος σου είναι αυτό που καθορίζει εάν είσαι πρωινός ή βραδυνός τύπος, και επηρεάζει επίσης τα υψηλά και χαμηλά επίπεδα της διάθεσής σου καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο Stanley λέει ότι «αυτό είναι εν μέρει γενετικά προσδιορισμένο, αν και ο χρόνος του ύπνου σου μπορεί να καθορίζεται από την καθημερινή ζωή και το επάγγελμά σου». Το ρολόι του σώματος μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτό απαιτεί κάποια δουλειά. Ο Ebrahim λέει: «Με το jet lag, χρειάζονται περίπου 72 ώρες για να επιστρέψεις στον φυσικό σου κύκλο του ύπνου. Αν θέλεις να αλλάξεις εντελώς τον κύκλο σου, θα πρέπει να πάρεις μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου) νωρίς το βράδυ μέχρι να αρχίσει να απελευθερώνεται φυσικά η δικιά σου».

Ξύπνα την ίδια ώρα

Το σώμα θέλει να είσαι τακτική, οπότε ο ίδιος χρόνος αφύπνισης σε ωφελεί για να ξυπνάς το πρωί. Σύμφωνα με τον Stanley, «το σώμα σου σε προετοιμάζει να ξυπνήσεις περίπου μιάμιση ώρα πριν ξυπνήσεις πραγματικά». Βάζοντας τον εαυτό σου στη ρουτίνα να γνωρίζει πότε θα ξυπνήσει, μπορεί τελικά να μεγιστοποιήσει την ευκαιρία του ύπνου σου και το σώμα σου να προετοιμαστεί φυσικά για να σηκωθεί. «Εάν το σώμα σου δεν ξέρει πότε πρόκειται να ξυπνήσει, δεν μπορεί να προετοιμαστεί και έτσι είναι πιθανό να αισθάνεσαι ζαβλακωμένη», σημειώνει.