Δημοσιεύεις πολλές selfies στα social media; Να τι μπορεί να σημαίνει αυτό

19.02.2019
Δημοσιεύεις πολλές selfies στα social media; Να τι μπορεί να σημαίνει αυτό
Και μάλλον δεν θα σου αρέσει!

Πιστεύεις πως το να μοιράζεσαι συνέχεια selfies στα social media, είναι απλώς ένας τρόπος για να μοιράζεσαι πράγματα με τους φίλους σου; Πιστεύεις ότι οι φίλοι σου χαίρονται που βλέπουν καθημερινά selfies σου; Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί και να οδεύεις προς τον πλήρη ναρκισσισμό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 74 άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών για τέσσερις μήνες. Εκείνοι που δημοσίευσαν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών του εαυτού τους και selfies στα social media, είχαν κατά μέσο όρο 25% αύξηση των ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών όπως επιδειξιομανία και αίσθημα ανωτερότητας.

Η αύξηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους να πλησιάζουν τα χαρακτηριστικά του κλινικού ορισμού της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες.

Διάβασε επίσης: Βγαίνεις με έναν νάρκισσο; 5 σημάδια για να το καταλάβεις

«Υπήρξε συσχετισμός μεταξύ του ναρκισσισμού και των ποσταρισμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, αλλά μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν ήταν γνωστό αν οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν περισσότερο αυτήν τη μορφή των social media, ή αν χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους πλατφόρμες, αυξάνεται ο ναρκισσισμός τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Phil Reed, του τμήματος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Swansea.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης φανερώνουν ότι συμβαίνουν και τα δύο, αλλά υπογραμμίζουν ότι το ποστάρισμα των selfies μπορεί να αυξήσει τον ναρκισσισμό», δήλωσε.

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το ποστάρισμα πολλών selfies συνδέεται απόλυτα με τον ναρκισσισμό.

Αυτό το διάβασες; H μια λέξη που δε θέλουν να ακούν οι νάρκισσοι

Επίσης, «λαμβάνοντας το δείγμα μας ως αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, κάτι το οποίο δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε, σημαίνει ότι περίπου το 20% των ανθρώπων που μπορεί να είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν τέτοια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, σχετίζονται με την υπερβολική οπτική χρήση των κοινωνικών μέσων», συμπλήρωσε ο Reed.

Το ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η ομάδα του, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δημοσίευαν κυρίως γραπτά μηνύματα στα social media, δεν είχαν αύξηση ναρκισσισμού.