Το κλειδί που διώχνει το άγχος στο λεπτό

13.08.2016
Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο καταπολεμά την κακή διάθεση και το στρες της δουλειάς!

Αν είσαι φαν της γυμναστικής και του fitness θα έχεις ήδη διαπιστώσει τα οφέλη για την ψυχική σου υγεία και τη διάθεσή σου αφού η άσκηση σου αφήνει ένα αίσθημα ικανοποίησης και διώχνει το στρες. Ήξερες όμως πως τα οφέλη αυτά μεγιστοποιούνται όταν η άσκηση γίνεται σε εξωτερικό χώρο; Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Η άσκηση στα πάρκα σε... ξεκουράζει!

Η δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το περπάτημα, το τζόκινγκ ή η ποδηλασία σε πάρκα και άλση έχουν θετική επίδραση στη διάθεσή μας, ανυψώνουν το ηθικό μας και μας ξεκουράζουν!

Στα παραπάνω κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης σε μελέτη που δειξήγαγαν και η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Κοινωνικών Επιστημών και Ιατρικής (Social Science And Medicine).

Το στρες της εργασίας φεύγει με γυμναστική στην ύπαιθρο

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές η άσκηση σε «μη-φυσικό περιβάλλον», όπως για παράδειγμα τα γυμναστήρια, δεν ήταν τόσο αποτελεσματική και ανυψωτική για τη διάθεση σε σχέση με την άσκηση στη φύση, σε ένα ένα καταπράσινο χώρο. Αντίθετα, η άσκηση σε εξωτερικό χώρο βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους, της κούρασης αλλά και της εργασιακής εξουθένωσης!

Αν λοιπόν αισθάνεσαι κακόκεφη ή κάτι σου χάλασε τη διάθεση στο γραφείο, αντί να τα βάφεις μαύρα, φόρεσε φορμούλα και αθλητικά και σπεύσε στο κοντινότερο πάρκο! Είναι οικονομικότερο από το γυμναστήριο και πολύ πιο αποτελεσματικό στο να ανεβάσει την διάθεσή σου και να τονώσει την αισιοδοξία σου!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα