Συμβουλές για καλοκαιράκι δίχως απρόοπτα

01.08.2011
Η ζέστη σε έβγαζε πάντα έξω από το καβούκι σου. Ψώνια, θάλασσα και βόλτες είναι οι αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού. Προσοχή όμως διότι ο ήλιος και η ζέστη αν δεν λάβεις τα απαραίτητα μέτρα γίνονται επικίνδυνοι.

Η ζέστη σε έβγαζε πάντα έξω από το καβούκι σου. Ψώνια, θάλασσα και βόλτες είναι οι αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού. Προσοχή όμως διότι ο ήλιος και η ζέστη αν δεν λάβεις τα απαραίτητα μέτρα γίνονται επικίνδυνοι.

Η ηλίαση και η θερμοπληξία καραδοκούν όταν βρίσκεσαι πολλές ώρες απροστάτευτη κάτω από τον ήλιο ή ασκείς κάποια δραστηριότητα. Το πρόσωπο και το σώμα σου αρχίζουν να καίνε κι εσύ χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Αν μάλιστα δεν προσέξεις η θερμοπληξία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και αντί για ποτάκια δίπλα από τη θάλασσα να καταλήξεις με εμετούς και πυρετό στο κρεβάτι. Ακολούθησε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές για καλοκαιράκι δίχως απρόοπτα:

* Ο καύσωνας "σβήνει" με... κλιματισμό: Υπό συνθήκες καύσωνα, καλό θα είναι να βρίσκεσαι πάντα υπό σκιά και σε χώρους με κλιματισμό. Αν στο σπίτι δεν έχεις τοποθετήσεις κλιματιστικό κι αν βαριέσαι τις δημόσιες βιβλιοθήκες ή τα κέντρα νεότητας της περιοχής σου, μπορείς να κάνεις μια μίνι εξόρμηση για αγορές σε χώρους με κλιματισμό όπως για παράδειγμα τα μεγάλα κλειστά εμπορικά κέντρα. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος να περάσεις την ημέρα σου και θα έχεις γλιτώσει και τον καύσωνα.

* Πες ναι στο νεράκι, κάνει καλό: Τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού τις έχουμε αναπτύξει σε προηγούμενο άρθρο. Το νεράκι ως γνωστόν βοηθά στην ενυδάτωση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα. Να πίνεις δροσερό νερό και πολλά μη αλκοολούχα ποτά δίχως ζάχαρη. Θα σε ξεδιψάσουν και θα αυξήσουν την πρόσληψη του οργανισμού σε υγρά. Καλό θα είναι επίσης να έχεις πάντα μέσα στην τσάντα σου ιαματικό νερό σε μορφή σπρέι και να ψεκάζεις συχνά το πρόσωπο και τα σημεία του σώματος που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο.

*Γυμναστική μόνο υπό όρους: Οσο κι αν ζεσταίνεσαι δεν μπορείς να βγάλεις τη γυμναστική από το πρόγραμμά σου. Δεν είναι μόνο πως φοβάσαι ότι θα χάσεις τη γραμμή σου, αλλά είναι κάτι που πάντοτε σε ευχαριστούσε. Εναλλακτικά θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το γυμναστήριο με το κολύμπι αλλά αν δεν είναι του στυλ σου απλά γυμνάσου έχοντας πάρει τα μέτρα σου. Κατά την έντονη άσκηση σε θερμό περιβάλλον να πίνεις συχνά νερό κάθε ώρα ενώ αν οποιαδήποτε στιγμή νιώσεις ζαλάδες κάνε διάλειμμα. Ειδικά ενεργειακά αναψυκτικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν τα άλατα και τα μέταλλα που αποβάλλει ο οργανισμός σου με τον ιδρώτα και να σε προστατεύσουν από πιθανή αφυδάτωση.

* Άσε τις εξερευνήσεις το μεσημεράκι: Ακόμη και αν δε γυμνάζεσαι αλλά έχεις αρχίσει τις εξορμήσεις στην εξοχή ή κάποιο κυκλαδίτικο νησί, προσπάθησε να ξεκουράζεσαι συχνά κάτω από σκιερά μέρη ώστε να δώσεις στο σώμα σου τη δυνατότητα να μειώσει τη θερμοκρασία του. Καλές οι καλοκαιρινές βολτούλες και η εξερέυνηση των νησιών αλλά μια πιθανή ηλίαση σίγουρα θα σου χαλάσει τη διάθεση. Προτίμησε λοιπόν το μεσημέρι να κάνεις κάτι διαφορετικό και άσε τις βολτούλες για το απόγευμα, όταν ο ήλιος θα αρχίσει να δύει.

* Το καπελάκι σου το πήρες; Τέλος, καλό θα είναι να ντύνεσαι με αέρινα δροσερά ρούχα, να φοράς αντηλιακό, σκούρα γυαλιά αλλά και καπελάκι για τον ήλιο. Άλλωστε σου δίνει στυλ και σεξ απίλ...

Πάρε λοιπόν τα μέτρα σου για καλές διακοπές δίχως απρόοπτα!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα