Το μυστικό των Beatles για γερή καρδιά

12.09.2011
Έγινε διάσημος στην δεκαετία του 1960 από τους Μπιτλς, τα παιδιά των λουλουδιών τον αγάπησαν ενώ ακόμη και σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς. Ο λόγος για τον υπερβατικό διαλογισμό που σε βοηθά να απελευθερωθείς από το στρες και την ένταση

Έγινε διάσημος στην δεκαετία του 1960 από τους Μπιτλς, τα παιδιά των λουλουδιών τον αγάπησαν ενώ ακόμη και σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς! Ο λόγος για τον υπερβατικό διαλογισμό που σε βοηθά να απελευθερωθείς από το στρες και την ένταση που σου δημιουργούν η καθημερινότητα, ο φόρτος εργασίας και οι άσχημες καταστάσεις.

Μάλιστα, πλέον έχεις έναν ακόμη λόγο για να τον εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτός από την χαλάρωση που σου προσφέρει, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τι είναι ο υπερβατικός διαλογισμός;

Ο υπερβατικός διαλογισμός προέρχεται από μια αρχαία παράδοση γνώσης, της βεδικής παράδοσης της Ινδίας και είναι μια τεχνική χαλάρωσης που βασίζεται στη λογική των μάντρα, δηλαδή την επανάληψη ενός συνεχόμενου ήχου για τουλάχιστον 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

Μπορεί να γίνει οπουδήποτε και όποια στιγμή της ημέρας θέλεις. Για παράδειγμα, ένας εύκολος τρόπος είναι να τον βάλεις στο πρόγραμμά σου με το πρωινό ξύπνημα και προ βραδινού ύπνου αλλά είναι δυνατό να τον ασκείς και εκτός σπιτιού καθώς δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη συγκέντρωση. Μπορείς να διαλογιστείς στο γραφείο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σου ή ακόμη και στην παραλία κατά τη διάρκεια των διακοπών καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια ή επιδεξιότητα.

Πώς να κάνεις κι εσύ διαλογισμό;

Είτε πιστεύεις ότι θα λειτουργήσει είτε όχι δοκίμασε κι εσύ να διαλογιστείς κατά τα πρότυπα των Μπιτλς και που ξέρεις ίσως δεις διαφορά!

* Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καθίσεις αναπαυτικά στον καναπέ, στο πάτωμα ή στο κρεβάτι και να κλείσεις τα μάτια σου.

* Προσπάθησε να ηρεμήσεις και να μη σκέφτεσαι τίποτα και ξεκίνα να επαναλαμβάνεις μια μικρή λέξη ή φθόγγο όπως για παράδειγμα το Οοοοοοομμμμ….

* Μόλις καταφέρεις να φτάσεις στην κατάσταση πλήρους σιγής του νου το σώμα σου θα αρχίσει να απελευθερώνεται και να αποκτά μια βαθιά ξεκούραση.

Κάνει καλό στην καρδιά;

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολή του Βισκόνσιν, παρακολούθησαν 201 άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη. Ολοι τους παρουσίαζαν στένωση της αρτηρίας της καρδιάς. Το δείγμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Οι μισοί κλήθηκαν να ακολουθήσουν ειδικοί διατροφή και άσκηση ενώ οι υπόλοιποι εντάχθηκαν σε πρόγραμμα υπερβατικού διαλογισμού ενώ όλοι συνέχιζαν να λαμβάνουν την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή.

Τα ευρήματα έδειξαν πως όσοι έκαναν διαλογισμό είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σχέση με τους υπολοίπους ασθενείς. Μάλιστα το ποσοστό αυξανόταν στην περίπτωση που οι ασθενείς ακολουθούσαν πιστά το πρόγραμμα του διαλογισμού περνώντας στο επίπεδο της υπερβατικής συνείδησης.

Σε τι άλλο μπορεί να σε βοηθήσει;

Σου δίνει ενέργεια: Σε αντίθεση με όσα πίστευες εξαλείφοντας το άγχος και την ένταση ο υπερβατικός διαλογισμός σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια καθώς ξεκουράζει νου και σώμα και σε αναζωογονεί.

Κίνητρο για δράση και επιτυχία: Βάζοντας τάξη στο νου σου μπορείς να θέσεις στόχους και να δεις τις καταστάσεις με αντικειμενικότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο διαλογισμός σου παρέχει μια αποτελεσματική βάση για δυναμισμό και δράση. Αποκτάς υψηλότερο ηθικό και κίνητρο για δράση και επιτυχία.

Σε βοηθά να κόψεις τις "κακές" συνήθειες: Βελτιώνοντας την ψυχολογική σου υγεία και καταφέρνοντας την 20λεπτη συγκέντρωση, δύο φορές σε καθημερινό επίπεδο μαθαίνεις να ασκείς καλύτερο έλεγχο στον εαυτό σου και να πειθαρχείς! Που ξέρεις μπορεί να σε βοηθήσει να κόψεις και το κάπνισμα...

Αν δεν τα καταφέρνεις;

Αν το θέλεις, μπορείς. Ακόμη και αν έχεις μεγάλη δυσκολία στο να συγκεντρωθείς και αδυνατείς να βγάλεις κάθε σκέψη από το μυαλό σου μπορείς να διαλογιστείς.

Εχεις συνηθίσει να σκέφτεσαι συνεχώς τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα, κάτι που σε εμποδίζει να αδειάσεις το μυαλό σου. Με συνεχή προσπάθεια θα καταφέρεις να "δραπετεύσεις" έστω και για λίγο από την καθημερινότητα. Να θυμάσαι εξάλλου, ότι όπως το καθετί θεραπεία ή τεχνική, έτσι και ο διαλογισμός χρειάζεται εξάσκηση και τα αποτελέσματά του δεν εμφανίζονται αμέσως.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα