Υγιεινό μαγείρεμα

27.02.2006
Εάν το ιδανικό φαγητό για εσάς είναι ένα τηλεφώνημα στην πιτσαρία ή μια βόλτα στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς σας, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες. Η υγιεινή διατροφή δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαντάζεστε, απλά προϋποθέτει μια σχετική προετοιμασία. Μαγείρεμα στον ατμό:Θα χρειαστείτε έναν ατμομάγειρα, τον οποίο θα τοποθετήσετε μέσα...
Εάν το ιδανικό φαγητό για εσάς είναι ένα τηλεφώνημα στην πιτσαρία ή μια βόλτα στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς σας, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες. Η υγιεινή διατροφή δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαντάζεστε, απλά προϋποθέτει μια σχετική προετοιμασία.

Μαγείρεμα στον ατμό
Θα χρειαστείτε έναν ατμομάγειρα, τον οποίο θα τοποθετήσετε μέσα σε μια κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό (περίπου 1 δάχτυλο). Τον σκεπάζετε και σε λίγα λεπτά το γεύμα σας θα είναι έτοιμο.
Τι μπορείτε να μαγειρέψετε
Διάφορα λαχανικά όπως κολοκύθια, καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι, φασολάκια. Μπορείτε, επίσης, κοτόπουλο και ψάρι. Μη προσθέσετε αλάτι, αλλά πιπέρι και μυρωδικά όπως βασιλικό ή θυμάρι.
Συνταγή
Βάλτε ένα φιλέτο ψαριού σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και προσθέστε λίγο σκόρδο, βασιλικό και χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε το στον ατμομάγειρα. Σε 6 με 10 λεπτά, το γεύμα σας θα είναι έτοιμο.

Ψήσιμο στον θερμοθάλαμο
Ενας από τους πιο εύκολους τρόπους μαγειρέματος είναι και το ψήσιμο στον θερμοθάλαμο, δηλαδή στο μέρος κάτω από τον φούρνο. Στο θερμοθάλαμο, η θερμότητα έρχεται από πάνω και είναι σταθερή, γι αυτό και το φαγητό σας δεν πρέπει να έχει λάδια. Απαραίτητη προϋπόθεση να μαρινάρετε το κρέας ή το ψάρι πριν το μαγείρεμα και για μια ώρα.
Τι να μαγειρέψετε
Σολωμό, κοτόπουλο, πιπεριές, κολοκύθια και κρεμμύδια. Προθερμαίνετε τον θερμοθάλαμο για μισή ώρα.
Συνταγή
Βάλτε δύο κομμάτια κοτόπουλο, τρία κομμάτια σκόρδο, μια κουταλιά σούπας λάδι, το χυμό ενός λεμονιού, ένα κουταλάκι ψιλοκομμένο βασιλικό, ένα ποτήρι άσπρο κρασί, αλατοπίπερο.

Μαγείρεμα με χύτρα ταχύτητος
Το μαγείρεμα με χύτρα είναι υγιεινό, γιατί χρειάζεται πολύ λίγο νερό και χρόνο, έτσι οι βιταμίνες και οι θρεπτικές ουσίες διατηρούνται αναλλοίωτες.
Τι να μαγειρέψετε
Αγγινάρες, πατάτες, φασόλια, κρέας, κοτόπουλο, αρνί, ρύζι και σούπες.
Συνταγή
Βάλτε ένα κουταλάκι λάδι στη χύτρα κι αφού ζεσταθεί, σωτάρετε δύο κομμάτια κρέας. Ψιλοκόψτε ένα κρεμμύδι, μια σκελίδα σκόρδο και προσθέστε ένα κύβο ζωμό. Ανακατέψτε για ένα λεπτό. Προσθέστε λίγο ζωμό ακόμη, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, 2 κουταλιές σούπας ντοματοχυμό, ½ κουταλάκι δεντρολίβανο, 1 κουταλιά θυμάρι, δάφνη και πιπέρι. Ανακατέψτε τα υλικά και προσθέστε το κρέας. Κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά.