5 τρόποι να αποκτήσεις κίνητρο για να γυμναστείς την περίοδο των Χριστουγέννων

15.12.2022
5 τρόποι να αποκτήσεις κίνητρο για να γυμναστείς την περίοδο των Χριστουγέννων
Οι καλύτερες συμβουλές ενός fitness expert

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι θα πρέπει στην πραγματικότητα προς το τέλος του έτους –και όχι ως στόχο του νέου έτους– να κάνουμε πράξη τις καλές συνήθειες για βελτιωμένη υγεία και ευεξία όταν έρθει ο Ιανουάριος. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο αυτή η ιδέα να γίνει πράξη. Με πιο σκοτεινό, πιο κρύο καιρό και ημερολόγια γεμάτα εορταστικές εκδηλώσεις, το κίνητρο για άσκηση συχνά μας διαφεύγει.

Τα εγκεφαλικά κόλπα που σε φέρνουν πιο κοντά στους fitness στόχους σου

Αυτό το συναίσθημα δεν ισχύει μόνο για τον χειμώνα: μετά την πανδημία, η έρευνα της Nuffield Health έδειξε ότι σχεδόν το ήμισυ του γυναικείου πληθυσμού δεν ασκείται τακτικά. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε τα πολλά οφέλη της άσκησης –όχι μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική ευεξία– πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στο παιχνίδι;

Παρακάτω, ο fitness ειδικός και ιδρυτής του Jab Box, George Veness, μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές του.

Οραματίσου το πού θέλεις να βρίσκεσαι
Το να αφιερώσεις χρόνο για να οπτικοποιήσεις τους στόχους σου είναι το κλειδί για την επίτευξή τους. «Είτε πρόκειται για πέντε, 10 ή 20 χρόνια, πρέπει να έχεις μια εικόνα ή έναν στόχο στο μυαλό σου και στη συνέχεια να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για να επιτύχεις αυτό το αποτέλεσμα», λέει ο Veness. «Θέλω να φτάσω στα 70 ή τα 80 και να μπορώ να κάνω αυτό που κάνω τώρα, είτε προπονούμαι, είτε να πηγαίνω για τρέξιμο είτε να παίζω ποδόσφαιρο με τα παιδιά μου. Αυτή είναι μια προτεραιότητα – και αυτό είναι που οραματίζομαι». Γράψε τους στόχους σου, κράτησε τους στο μυαλό σου και σκέψου τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις εκεί, κάτι που θα σε βοηθήσει να προσαρμόσεις τις καθημερινές σου συμπεριφορές και επιλογές.

Η δράση επιταχύνει τα κίνητρα
Μερικές φορές πρέπει απλώς να πας στο γυμναστήριο και το κίνητρο θα έρθει εγκαίρως καθώς αρχίσεις να βλέπεις θετικά αποτελέσματα. «Τις περισσότερες μέρες δεν έχω όρεξη για προπόνηση –μπορώ πάντα να βρω άλλα πράγματα να κάνω– αλλά ξεκινώ την προθέρμανση μου, συνεχίζω και καταλήγω να νιώθω καταπληκτικά», λέει ο Veness. «Βάλε τον πήχη σκόπιμα χαμηλά και ξεκίνα με μια σύντομη προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα. Εγγυώμαι ότι θα νιώσεις καλύτερα και θα θέλεις να γυμνάζεσαι πιο συχνά».

Τέσσερις fitness πληροφορίες που αξίζει να ξέρεις για τις προπονήσεις σου

Διευκόλυνε την άσκηση
Συχνά, ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της προπόνησης είναι στην πραγματικότητα ο χρόνος που προηγείται – το να σηκωθείς από το κρεβάτι, να ετοιμαστείς και να φύγεις από το σπίτι. Για να αφαιρέσεις αυτό το εμπόδιο, φρόντισε να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που επηρεάζει θετικά τη συμπεριφορά σου. «Προετοιμάσου βγάζοντας το kit γυμναστικής σου το προηγούμενο βράδυ, ώστε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το φορέσεις όταν ξυπνήσεις το πρωί», λέει ο Veness, ως παράδειγμα.

Βρες παρέα με παρόμοιο στόχο
Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο πιθανό να ασκούμαστε εάν υπάρχει κοινωνικό στοιχείο σε αυτό, γι' αυτό το να κάνεις γυμναστική με μια φίλη που έχει τους ίδιους στόχους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. «Νομίζω ότι η κοινότητα είναι το πιο σημαντικό και υποτιμημένο μέρος», λέει ο Veness. «Είναι ένα σημείο σύνδεσης στην εποχή μας και προσθέτει αξία στη ζωή των ανθρώπων».

Προσπάθησε να είσαι συνεπής – ακόμα κι αν είναι λίγο κάθε μέρα
Το να κάνεις την υγεία σου προτεραιότητα είναι το κλειδί για να νιώθεις καλά κάθε μέρα – γι’ αυτό προσπάθησε να ασκείσαι κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι για μόλις 15 λεπτά. Όλο και περισσότερο, η έρευνα δείχνει ότι οι εκρήξεις άσκησης για περισσότερο από ένα λεπτό εξακολουθούν να είναι ευεργετικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. «Είναι μια καθημερινή επιδίωξη – αν θέλεις να αισθάνεσαι καλά κάθε μέρα, να έχεις καθαρό κεφάλι και βέλτιστο διανοητικό χώρο, ξεκίνα την προπόνησή σου», λέει ο Veness.