5 τρόποι να απολαμβάνεις τη γυμναστική, αν τη μισείς

24.11.2022
5 τρόποι να απολαμβάνεις τη γυμναστική, αν τη μισείς
Οι επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι να μάθεις να γυμνάζεσαι και να το απολαμβάνεις

Αν αντιπαθείς τη γυμναστική, δεν είσαι μόνη. Μια πρόσφατη μελέτη 2.000 Αμερικανών που ασκούνται συχνά διαπίστωσε ότι το 50 τοις εκατό δεν απολαμβάνει να γυμνάζεται. Στην πραγματικότητα, το 34 τοις εκατό δηλώνει ότι προτιμά να πλένει τα πιάτα στο χέρι για το υπόλοιπο της ζωής του και το 25 τοις εκατό είπε ότι η αποστολή μηνυμάτων στον πρώην του και ακόμη και η ακύρωση της συνδρομής του στο Netflix για ένα χρόνο ακούγεται πιο ελκυστικό.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, καθώς και διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Επιπλέον, νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτική άσκηση σώζει τέσσερα εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο. Έτσι, ακόμα κι αν τη μισείς, αξίζει να βρεις έναν τρόπο για να μάθεις να αγαπάς να κινείσαι.

Πώς να αποκτήσεις δυνατούς κοιλιακούς

Δες πώς μπορείς να βρεις χαρά στην άσκηση:

1. Προσποιήσου το μέχρι να το πιστέψεις
Αν και το ψέμα συνήθως δεν είναι λύση, σε αυτήν την περίπτωση, εφάρμοσέ το. «Λέω ψέματα στον εαυτό μου εδώ και χρόνια», λέει η γυμνάστρια Katie Austin. «Πες στον εαυτό σου ότι θα κινήσεις το σώμα σου μόνο για πέντε έως 10 λεπτά. Μετά από αυτό, αν νιώθεις καλά, συνέχισε, και αν όχι, τουλάχιστον του έδωσες μια ευκαιρία». Είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν σβήσει ο χρονοδιακόπτης, θα νιώσεις καλύτερα που απλώς το δοκίμασες.

2. Κάνε ένα πρόγραμμα και τήρησέ το
Εάν είσαι κάποια που αγαπά τη ρουτίνα, αυτό το κόλπο μπορεί απλώς να σε βοηθήσει να απολαύσεις περισσότερο την άσκηση, καθώς θα έχεις κάτι να περιμένεις. «Πολλές φορές, οι άνθρωποι μισούν τις προπονήσεις τους επειδή δεν ξέρουν πραγματικά τι κάνουν. Ένα σχέδιο είναι το κλειδί», λέει η Austin. «Όταν δεν έχω ιδιαίτερο κίνητρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, βάζω τις προπονήσεις μου στο ημερολόγιό μου για να μπορώ να τις προγραμματίσω».

Τι σημαίνει εάν δεν ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου

3. Φόρεσε τα ρούχα προπόνησής σου το προηγούμενο βράδυ
Αυτή είναι μια άλλη από τις κινήσεις που κάνει η Austin για να ενθουσιαστεί με τη γυμναστική και δεν είναι η μόνη που το βρίσκει αποτελεσματικό. Μια μελέτη του 2018 σε 2.000 τακτικούς επισκέπτες του γυμναστηρίου διαπίστωσε ότι εννέα στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι το να φορέσουν τα ρούχα του γυμναστηρίου τους βοήθησε να βρουν κίνητρο για γυμναστική.

4. Μην κάνεις προπονήσεις που δεν σου αρέσουν
Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά χάρη στη νοοτροπία «no pain no gain» που χαρακτηρίζει την κουλτούρα της γυμναστικής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν την εντύπωση ότι η άσκηση πρέπει να αισθάνεται σαν τιμωρία για να είναι αποτελεσματική, και αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Είναι πιο πιθανό να παραμείνεις μακροπρόθεσμα στη ρουτίνα γυμναστικής σου, αν βρεις κάτι που σου αρέσει να κάνεις.

5. Μετάτρεψε την κίνηση σε πρακτική ευγνωμοσύνης
«Όταν αλλάζεις την προοπτική της γυμναστικής για να νιώθεις καλά, όλα αλλάζουν – είναι μια νοοτροπία», λέει η Austin. Δοκίμασε να αλλάξεις τη διαδικασία της σκέψης σου σε «Πρέπει να γυμνάζομαι» και «Πρέπει να κινήσω το σώμα μου», αντί για «Πρέπει». Το να μπορούμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη βελτιώνει τη συνολική μας ευτυχία, σύμφωνα με την επιστήμη.