Πώς το Pilates βοηθά να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη;

07.09.2021
Πώς το Pilates βοηθά να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη;
Κατάθλιψη! Η μάστιγα της εποχής ή αλλιώς το τέρας, όπως το ονόμασε ο γνωστός δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης μέσα από τη δική του βιωματική εμπειρία στο βιβλίο που εξέδωσε «Το τέρας κι Εγώ».

Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή ψυχική διαταραχή της εποχής μας! Τα προβλήματα που κατακλύζουν τον καθένα από εμάς είναι παρά πολλά και ο τρόπος διαχείρισης τους δύσκολος. Πάνω από το 10 % του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτες και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό! Με ποιο τρόπο όμως θα μπορούσαμε να το καταπολεμήσουμε ή να το προλάβουμε; Σύμφωνα με τη Μαρία Μαραγιάννη, πιστοποιημένη καθηγήτρια Pilates, θα πρέπει να στραφούμε στην άσκηση! Και ειδικά στην μέθοδο Pilates. Έτσι θα μειώσουμε τα επίπεδα του στρες και θα αυξήσουμε τις ενδορφίνες τις ορμόνες της ευτυχίας, οι οποίες είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της θλίψης και του άγχους.

Η μέθοδος Pilates με τρόπο ακαταμάχητο και μαγευτικό αναπτύσσει το σώμα συνολικά, διορθώνει την κακή στάση του σώματος, αφυπνίζει το μυαλό και ανυψώνει το πνεύμα. Αυτή ήταν η φιλοσοφία του Josef Pilates. Οι 8 βασικές αρχές της δεν θα πρέπει να παραβλέπονται με κανένα τρόπο γιατί αυτές την καθιστούν διαφορετική και μοναδική! Η αναπνοή, μια από τις βασικές αρχές της μεθόδου, χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα, βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση και αποσπά την προσοχή μας από οτιδήποτε μας απασχολεί, βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία του νευρικού συστήματος η οποία έχει συνέπειες σε όλα τα μέλη του σώματος. Τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με οξυγόνο και κάθε ζωτικό όργανο! Ο εγκέφαλος ειδικά, αν δεν οξυγονώνεται σωστά οδηγεί σε άσχημες σκέψεις και κατάθλιψη. Σκεφτείτε ότι χωρίς οξυγόνο δεν μπορούμε να ζήσουμε παρά μόνο για λίγα λεπτά. Επομένως λοιπόν πέρα από τα αμέτρητα οφέλη της μεθόδου, το σημαντικότερο όλων είναι η ψυχική μας υγεία η οποία πρέπει να έχει ισορροπία για να μην έχει αντίκτυπο σε ασθένειες που μαστίζουν και καταστρέφουν ολοκληρωτικά το είναι μας!

Δείτε παρακάτω 4 απλές ασκήσεις για την ψυχική και σωματική σας υγεία και την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης σας

1.DOG.

Ιδανική άσκηση για βελτίωση ισορροπίας και συγκέντρωσης. Γυμνάζει ταυτόχρονα κορμό, οπίσθια και χέρια. Είμαστε σε τετραποδική θέση. Φροντίζουμε ο καρπός ο αγκώνας και ο ώμος να είναι στην ίδια ευθεία και τα γόνατά μας στην ίδια ευθεία με τα ισχία μας. Το κεφάλι μας στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Εισπνέουμε και σηκώνουμε αντίθετο χέρι πόδι. Το χέρι πρέπει να ανέβει μέχρι την ευθεία του ώμου και το πόδι μέχρι την ευθεία του ισχίου.

2.KNEES SIDE TO SIDE

Είμαστε σε ύπτια θέση. Πόδια σε ορθή γωνία, τα χέρια σε σχήμα Τ λίγο πιο κάτω από τους ώμους. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή. Ενεργοποιούμε τον εγκάρσιο και μετακινούμε τα γόνατα στο πλάι ξεκολλώντας τη λεκάνη και προσέχοντας να μην ξεκολλήσουν οι ωμοπλάτες από το έδαφος. Με την εκπνοή επανερχόμαστε στο κέντρο. Οι ωμοπλάτες πρέπει να εφάπτονται με το έδαφος. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των κοιλιακών, η αύξηση της κινητικότητας της λεκάνης και η σταθεροποίηση της ωμοπλάτης.

3.SPINE STRETCH FORWARD

Μια από τις καλύτερες ασκήσεις για ενδυνάμωση πλάτης. Είμαστε στα καθιστικά μας κόκκαλα, τα πόδια μας τεντωμένα, τα χέρια μας τεντωμένα στην ευθεία των ώμων, η πλάτη μας ίσια, μακρύς ο λαιμός μας. Εισπνέουμε βαθιά από την μύτη και με την εκπνοή μακραίνουμε μπροστά. Το κεφάλι μας ακολουθεί την κίνηση της σπονδυλικής στήλης. Φανταστείτε ότι η σπονδυλική σας στήλη μακραίνει μπροστά σαν να θέλει να αποχωριστεί την λεκάνη σας. Εισπνέουμε πάλι βαθιά και με την εκπνοή σπόνδυλο-σπόνδυλο αποτυπώνουμε και μακραίνουμε την σπονδυλική στήλη προς τα πάνω, επιστρέφουμε δηλαδή στην αρχική θέση.


4.CAT STRETCH

Είμαστε σε τετραποδική θέση. Τα γόνατά μας στην ίδια ευθεία με τα ισχία. Ο καρπός, αγκώνας και ώμος στην ίδια ευθεία. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή φέρνουμε την λεκάνη σε οπίσθια κλίση, αποτυπώνουμε την σπονδυλική στήλη και φέρνουμε το κεφάλι να κοιτάξει προς την ουρίτσα. Ξαναπαίρνουμε εισπνοή και με την εκπνοή φέρνουμε την λεκάνη σε πρόσθια κλίση την πλάτη σε έκταση και το κεφάλι κοιτάζει απέναντι. Οι μύες που ενεργοποιούνται είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι. Στόχος μας είναι η αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και η διάταση.