Περπάτημα: Πόσα βήματα πρέπει να περπατάω καθημερινά για να έχω μια ικανοποιητική φυσική κατασταση

24.03.2021
Περπάτημα: Πόσα βήματα πρέπει να περπατάω καθημερινά για να έχω μια ικανοποιητική φυσική κατασταση
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας μας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ακόμα και το απλό περπάτημα είναι μια άριστη μορφή άσκησης. Αλλά πόσο περπάτημα χρειάζεται την ημέρα για να έχουμε πιάσει το στόχο μας; Ισχύουν άραγε οι θεωρίες ότι θα πρέπει να πιάνουμε καθημερινά το στόχο των 10.000 βημάτων; Μήπως δεν υπάρχει λόγος να εγκλωβιζόμαστε σε τέτοια όρια; Υπάρχουν πολλές από εμάς που δεν καταφέρνουν να τον πιάσουν και απογοητεύονται. Μην είσαι όμως πολύ σκληρή με τον εαυτό σου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο ιδανικός αριθμός βημάτων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ χαμηλότερος.

Σύμφωνα με έρευνα του Brigham and Women’s Hospital , οι γυναίκες που περπατούσαν μόλις 4.400 βήματα την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τις γυναίκες που περπατούσαν 2.700 ή λιγότερα βήματα την ημέρα.

Η μελέτη ακολούθησε τις συνήθειες περπατήματος 16.741 γυναικών ηλικίας 62 έως 101 ετών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τσέκαραν τα συγκεκριμένα άτομα κατά τη διάρκεια 4,3 ετών. Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ πιο ενεργών ατόμων μειώθηκε σταθερά μεταξύ 4.400 και 7.500 καθημερινών βήματων. Πάνω από αυτό το όριο βημάτων, το ποσοστό σταθεροποιήθηκε.

Πώς προέκυψε η θεωρία των 10.000 βημάτων

Γιατί λοιπόν η εμμονή με 10.000 βήματα κάθε μέρα; Ο στόχος μπορεί να προέρχεται από τοποθέτηση προϊόντος και όχι έρευνα.

Ο I-Min Lee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNN ότι ο αρχικός αριθμός χρονολογείται από το 1965 και μια ιαπωνική εταιρεία βηματομέτρων.

Αυτά τα παλιά βηματόμετρα ονομάστηκαν Manpo-kei, το οποίο μεταφράζεται σε «10.000 βήματα» στα Ιαπωνικά. «Ο αριθμός αυτός βασίστηκε λιγότερο στην επιστήμη και περισσότερο στους σκοπούς μάρκετινγκ», εξήγησε ο Lee.

Διάβασε και αυτό: Περπάτημα: Τα 5 οφέλη για την ψυχική και σωματική σου υγεία

Προτού, λοιπόν, κάνεις βόλτες γύρω από την κουζίνα σου στο τέλος κάθε ημέρας για να φτάσεις τα 10.000 βήματα, θυμήσου ότι τα 4.400 έως 7.500 βήματα, είναι ένας πολύ πιο εφικτός και απίστευτα αποτελεσματικός αριθμός.

Όπως πάντα, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής. Το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συνιστά στους ενήλικες να πραγματοποιούν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι 30 λεπτά με τα πόδια πέντε ημέρες την εβδομάδα ή περίπου 22 λεπτά με τα πόδια κάθε μέρα.

Για τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών αν δεν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα, θα πρέπει να είναι τόσο σωματικά ενεργοί όσο επιτρέπουν οι ικανότητες τους και οι συνθήκες.

Δες και αυτό: Απλές συμβουλές για να χάσεις βάρος με το περπάτημα

«Δεν είναι τόσο κακό να μην καταφέρεις τα 150 λεπτά την εβδομάδα», εξηγεί στο Considerable η Libby Richards, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Purdue. «Στην πραγματικότητα, ακόμη και για άτομα που είναι σωματικά γυμνασμένα και ασκούνται καθημερινά, η διακοπή των περιόδων καθίσματος είναι εξαιρετικά σημαντική. Ακόμα κι αν ασκείσαι πολύ, το κάθισμα για το υπόλοιπο της ημέρας μπορεί να αναιρέσει τα οφέλη για την υγεία από τη γυμναστική σου. Εάν δεν είσαι ακόμη έτοιμη να στοχεύσεις τις 2,5 ώρες γρήγορου περπατήματος κάθε εβδομάδα, η μείωση του χρόνου που ξοδεύεις καθισμένη θα ήταν ένας σπουδαίος αρχικός στόχος».