Είναι ασφαλές να τρέχεις κάθε μέρα;

12.11.2018
Είναι ασφαλές να τρέχεις κάθε μέρα;
Μήπως πρέπει να μειώσεις τη συχνότητα με την οποία πηγαίνεις για τρέξιμο;

Είτε είσαι ορκισμένη μαραθωνοδρόμος είτε απολαμβάνεις το απλό τρέξιμο, θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει τα υπέροχα οφέλη της άσκησης αυτής χάρη στην απελευθέρωση των ενδορφινών.

Ενώ όμως είναι σαφές ότι το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, είναι ασφαλές όταν γίνεται σε καθημερινή βάση;

Δες και αυτό: Πώς να κάψεις 600 θερμίδες την ώρα χωρίς γυμναστήριο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καθημερινό τρέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις γρήγορες και αποτελεσματικές καύσεις, αλλά είναι επίσης και άμεσα συνδεδεμένο με την υπερβολική κούραση και τον τραυματισμό.

"Η γρήγορη αύξηση των χιλιομέτρων μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και κατάγματα", λέει ο Vinnie Miliano, προπονητής στο Mile High Run Club στη Νέα Υόρκη. "Ακόμα και οι έμπειροι αθλητές χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ανακάμψουν σωστά μεταξύ των προπονήσεων", προσθέται ο Miliano.

Δες και αυτό: Αερόβια άθληση: Πώς να κάνεις cardio όταν δε μπορείς να τρέξεις

"Κατά γενικό κανόνα, οι μύες χρειάζονται 24 έως 48 ώρες για να αναρρώσουν από μια προπόνηση", εξηγεί η Robin Berzin, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Parsley Health. "Αν πας για τρέξιμο δύο συνεχόμενες μέρες δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν το κάνεις για πολλές διαδοχικές μέρες, δεν δίνεις στους μυς σου αρκετό χρόνο για να αναρρώσουν".

Οι ερευνητές από τη Δανία προσπάθησαν να ανακαλύψουν το τι μπορεί να κάνει η υπερβολική άσκηση στην καρδιά, και διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη στεφανιαία αρτηρία και διαστολική δυσλειτουργία. Με άλλα λόγια, βρήκαν ότι συνολικά η υπερβολική προπόνηση είναι κακή για την καρδιά.

Αυτό το είδες; Να γιατί πρέπει να περπατάς καθημερινά

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το τρέξιμο για μόνο πέντε με 10 λεπτά κάθε μέρα σε μέτριο ρυθμό, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες κοινές ασθένειες. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν μια ομάδα με 51 υγιείς εφήβους έτρεχε για 30 λεπτά με ρυθμό μέτριας έντασης κάθε πρωί για τρεις εβδομάδες, ο ύπνος, η διάθεση και η εγρήγορση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας βελτιώθηκαν σημαντικά.

Το Αμερικανικό Συμβούλιο Άσκησης συνιστά το τρέξιμο για 20-30 λεπτά τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες πρέπει να γίνεται ανάπαυση.