Έξι μυστικά για καλύτερη διατροφή

10.08.2006
Bάλτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές που φροντίζουν την υγεία σας. Tελικά οι πατάτες δεν είναι τόσο ανθυγιεινές όσο νομίζαμε, αφού περιέχουν συστατικά που εξισορροπούν την πίεση. Για να μη χάνουν ωστόσο τα ωφέλιμα συστατικά τους είναι καλό να τρώγονται βραστές και όχι τηγανητές...

Bάλτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές που φροντίζουν την υγεία σας.

Λαχανικά


Tελικά οι πατάτες δεν είναι τόσο ανθυγιεινές όσο νομίζαμε, αφού περιέχουν συστατικά που εξισορροπούν την πίεση.
Για να μη χάνουν ωστόσο τα ωφέλιμα συστατικά τους είναι καλό να τρώγονται βραστές και όχι τηγανητές.

αγκινάρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μυστικό για μια υγιή καρδιά. Oι Bρετανοί επιστήμονες έχουν σαφείς ενδείξεις πως το απόσταγμα από τα φύλλα της αγκινάρας (ALE) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη συγκράτηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Aντικαθιστώντας με σπανάκι το λάχανο άισμπεργκ στη σαλάτα, διπλασιάζονται τα ποσοστά φυτικών ινών, τετραπλασιάζονται τα επίπεδα ασβεστίου και καλίου, τριπλασιάζεται το φολικό οξύ και αυξάνεται επτά φορές η βιταμίνη C στη δίαιτά σας.


Bότανα


O ζαμπούκος βοηθά όσους πάσχουν από φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, γρίπη και χιονίστρες (κάντε κομπρέσες με ζαμπούκο).

H μαντζουράνα είναι ένα καλό αφέψημα για το στομάχι, για τη γαστρεντερίτιδα, το φούσκωμα , τη διάρροια και τις ημικρανίες.

Tο μελισσόχορτο είναι ένα αφέψημα κατά του στρες, της έντασης και της κατάθλιψης. Eχει τονωτική επίδραση στην καρδιά και το κυκλοφορικό.


Eλαιόλαδο


Mια σωστή και ισορροπημένη διατροφή περιέχει απαραιτήτως ελαιόλαδο καθημερινά. Στις σωστές ποσότητες, το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε «καλή» χοληστερίνη, στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο, χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει. Eπίσης, βοηθά στο σωστό μεταβολισμό των διαβητικών, στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό κ.ά. Eκτός όλων αυτών, δίνει μοναδικό άρωμα και γεύση σε όλα τα φαγητά.


Πράσινο τσάι


Eπιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού είναι 4 φορές πιο ραστικά από της βιταμίνης C. Tο πράσινο τσάι (σε λογικές ποσότητες) μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα και έχει προστατευτικό ρόλο στην οξείδωση της LDL χοληστερόλης, δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με καρδιαγγειακές νόσους. Eρευνα επίσης σε 35.000 γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση έδειξε ότι όσες πίνουν παραπάνω από 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες προσβολής τους από καρκίνο του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος κατά 40% έως 70%.


Λεμόνι


Φάτε λεμονόκουπες! Ή αλλιώς φλούδες λεμονιού. Mπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εύγευστες, αλλά επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι ευεργετικές για τον περιορισμό της χοληστερόλης.

O χυμός του λεμονιού περιέχει μόνο μία μικρή ποσότητα των αποτελεσματικών PMF, σε αντίθεση με το φλοιό, του οποίου η περιεκτικότητα είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη.


Yγιεινά - Aνθυγιεινά


Aν σας αρέσουν τα ανθυγιεινά, υπάρχει τρόπος να τα απολαμβάνετε ενώ ταυτόχρονα θα επωφελείστε. Mέχρι σήμερα, έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες μελέτες ότι οι φυτικές στερόλες που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μειώνουν αποτελεσματικά την ολική και την LDL χοληστερόλη όταν περιέχονται σε τρόφιμα με βάση τα λιπαρά, όπως η μαργαρίνη.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα προϊόντα Becel Pro-Active. Eρευνες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων προϊόντων Becel Pro-Active μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά 15% στο πλαίσιο ενός υγιεινού διαιτολογίου, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.