Αυτά είναι τα τυριά που μπορείς να φας ακόμα κι αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη

10.02.2023
Αυτά είναι τα τυριά που μπορείς να φας ακόμα κι αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη
Αν είσαι λάτρης του τυριού αλλά έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, σου έχουμε ευχάριστα νέα - Δε χρειάζεται να αποχωριστείς τελείως το αγαπημένο σου τρόφιμο!

Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλά επίπεδα λακτόζης μπορεί να προκαλέσει μερικά πολύ δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα, από φούσκωμα και αέρια έως κράμπες και σοβαρό πόνο στο στομάχι. Ευτυχώς, δεν απαγορεύονται όλα τα τυριά σε μια δίαιτα χαμηλή σε λακτόζη! Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά είδη τυριών που όσοι είναι ευαίσθητοι στη λακτόζη μπορούν ακόμα να απολαμβάνουν με μέτρο.

Είναι πράγματι υγιεινές οι μπάρες πρωτεΐνης;

Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο φρέσκο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη λακτόζη περιέχει. Γι αυτό, όσοι έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο στομάχι είναι καλύτερο να αποφύγουν οπωσδήποτε τις πιο κρεμώδεις ποικιλίες όπως τη ρικότα ή το τυρί κότατζ. Η ζάχαρη είναι το κύριο συστατικό της λακτόζης που καθιστά δύσκολη την πέψη, πράγμα που σημαίνει ότι τα παλαιωμένα, σκληρά τυριά - τα οποία έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη - είναι καλύτερα για το στομάχι.

Τα καλύτερα γεύματα που μπορείς να φας μετά τον τοκετό, σύμφωνα με διατροφολόγους

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, υπάρχουν μερικά τυριά που περιέχουν λιγότερα από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα, με περίπου 2 έως 3 τοις εκατό λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν από όσος έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Δες παρακάτω ποια είναι αυτά.

Camembert

Αυτό το δημοφιλές γαλλικό τυρί έχει εύρος λακτόζης 0-1,8%. Είναι γνωστό για την απαλή, κρεμώδη υφή του και η φλούδα του είναι βρώσιμη, κάτι που το κάνει μια δημοφιλή επιλογή για πλατό.

Brie

Αν και το Brie μοιάζει πολύ με το Camembert, έχει ελαφρώς υψηλότερο εύρος λακτόζης 0-2%. Αυτό το μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα με την κρεμώδη γεύση μπορεί να φαγωθεί με διάφορους τρόπους, όπως ψημένο σε ζύμη ή μόνο του σε ένα πλατό τυριών.

Cheddar

Το τυρί αυτό έχει εύρος λακτόζης 0-2,1%. Είναι μια καλή επιλογή σε συνδυασμό με μακαρόνια, ως σάλτσα τυριού ή μέσα σε μια σφολιάτα.

Προβολόνε

Μπορείς να φας το βουτυρώδες προβολόνε σε σάντουιτς ή σε μια σπιτική πίτσα. Με εύρος λακτόζης 0-2,1%, είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Γκούντα

Αυτό το τυρί έχει εύρος λακτόζης 0-2,2% και είναι πεντανόστιμο σε ψητή μορφή ή σε σφολιάτα τυριού.

Μπλε

Το μπλε τυρί έχει εύρος λακτόζης 0-2,5%. Δοκίμασε να το φας θρυμματισμένο σε σαλάτα ή για να φτιάξεις μια τυρώδη σάλτσα.

Παρμεζάνα

Το δημοφιλές αυτό τυρί έχει εύρος λακτόζης 0-3,2% και είναι πεντανόστιμο στην πίτσα, αναμεμειγμένο σε ομελέτα ή πάνω από μια παναρισμένη κοτολέτα.

Θα πρέπει να θυμάσαι ότι ορισμένα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να καταναλώσουν κανένα γαλακτοκομικό προϊόν χωρίς ενόχληση. Είναι πάντα καλύτερο να είσαι προσεκτική, να αποφύγεις εντελώς το τυρί και να προτιμήσεις μια μη γαλακτοκομική επιλογή.

Τελευταία τροποποίηση στις 10.02.2023 - 08:20