Ποια είναι η σχέση μεταξύ αλλαντικών και καρκίνου του παχέος εντέρου;

15.07.2022
Ποια είναι η σχέση μεταξύ αλλαντικών και καρκίνου του παχέος εντέρου;
Οι γαλλικές αρχές συνιστούν στους πολίτες να μειώσουν τα επεξεργασμένα κρέατα

Ο Γαλλικός Οργανισμός Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία (ANSES) προβλημάτισε το κοινό αυτή την εβδομάδα, αφού επιβεβαίωσε ότι τα νιτρικά άλατα στα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος όπως το ζαμπόν και το λουκάνικο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί προέτρεψαν τους πολίτες να μειώσουν την ποσότητα επεξεργασμένων κρεάτων και αλλαντικών που τρώνε.

«Κάθε μέρα, εκτιθέμεθα σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα μέσω της διατροφής μας», αναφέρει η υπηρεσία σε μια δήλωση στο διαδίκτυο. «Υπό το φως της τρέχουσας γνώσης σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, η ANSES συνιστά τη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού σε αυτές τις ουσίες με τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διατροφικής έκθεσης».

Η ANSES είπε ότι «έχει εντοπίσει διάφορους τρόπους δράσης», συμπεριλαμβανομένης της «μείωσης της χρήσης νιτρωδών ως πρόσθετων στο κρέας». Ο οργανισμός λέει ότι «πάνω από το ήμισυ» της έκθεσης σε νιτρικά άλατα «σχετίζεται με την κατανάλωση κρέατος delicatessen λόγω των νιτρωδών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του». Μετά την ανάλυση των δεδομένων, η ANSES λέει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα, «τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου στον πληθυσμό».

Αυτά είναι τα πιο υγιεινά είδη θαλασσινών

Η δήλωση και το επακόλουθο σχέδιο για τη μείωση των νιτρικών και νιτρωδών αλάτων στα τρόφιμα έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των αλλαντικών και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ αλλαντικών και καρκίνου του παχέος εντέρου;
Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, είναι ένα είδος νατρίου (αλάτι) που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του κρέατος (Τα νιτρώδη σχηματίζουν νιτρικά όταν συνδυάζονται με οξυγόνο.)

Τα επίπεδα αυτών των ενώσεων στα τρόφιμα και τα προϊόντα κρέατος ρυθμίζονται και παρακολουθούνται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα νιτρικών έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων, του καρκίνου και των διαταραχών του αίματος.
Η σχέση μεταξύ επεξεργασμένων κρεάτων και καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι νέα. Μάλιστα, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά την περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. «Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης είτε για κόκκινα είτε για επεξεργασμένα κρέατα», αναφέρει η ACS. «Ελλείψει τέτοιας γνώσης, ενώ αναγνωρίζει ότι το ποσό του αυξημένου κινδύνου δεν είναι βέβαιο, η ACS συνιστά να επιλέγουν πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως ψάρια, πουλερικά και φασόλια πιο συχνά από το κόκκινο κρέας, και για τα άτομα που τρώνε επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος να το κάνουν με φειδώ, αν όχι καθόλου».

Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) καθόρισε ότι το επεξεργασμένο κρέας ανήκει στην Ομάδα 1 («καρκινογόνο για τον άνθρωπο») και ότι το κόκκινο κρέας ανήκει στην Ομάδα 2Α («πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο»), με βάση στοιχεία για αυξημένη κινδύνους καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γιατί τα αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;
Δεν είναι απολύτως σαφές. «Τα νιτρικά από μόνα τους είναι σταθερά στο σώμα», λέει ο Jamie Alan, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Michigan State University, σημειώνοντας ότι μπορούν να μετατραπούν σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, το οποίο προκαλεί αγγειοδιαστολή (γνωστή και ως διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που μειώνει την αρτηριακή πίεση).

«Το μονοξείδιο του αζώτου δεν είναι η επιβλαβής ένωση που προκαλεί καρκίνο όμως», λέει ο Alan. «Τα νιτρικά άλατα μπορούν επίσης να παράγουν ενώσεις που ονομάζονται νιτροζαμίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου».

Πιθανότατα οφείλεται στις νιτροζαμίνες, λέει ο Alan. «Όταν κάποιος εκτίθεται σε νιτροζαμίνες σε υψηλότερες από τις συνιστώμενες ποσότητες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο αυξάνεται», λέει. «Αυτές οι ενώσεις υπάρχουν σε χαμηλά επίπεδα στο πόσιμο νερό και σε πολλά τρόφιμα, αλλά είναι υψηλότερες στα επεξεργασμένα και αλλαντικά». Οι νιτροζαμίνες «μπορούν να βλάψουν το DNA, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο εάν το DNA δεν επιδιορθωθεί σωστά από το σώμα», λέει.