Τα σημαντικά οφέλη υγείας από την κατανάλωση καρπουζιού

22.06.2022
Τα σημαντικά οφέλη υγείας από την κατανάλωση καρπουζιού
Αυτά τα διατροφικά στοιχεία θα καταστήσουν σαφές γιατί αυτό το φρούτο είναι βασικό συστατικό του καλοκαιριού

Γνωστό για το έντονο κόκκινο χρώμα και την τραγανή υφή του, το καρπούζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Πέρα όμως από τον ρόλο του ως βασικό προϊόν για τις ζεστές καιρικές συνθήκες, το καρπούζι τυγχάνει να είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή.

Τα οφέλη από την κατανάλωση καρπουζιού προέρχονται από την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών του φρούτου. Το καρπούζι προσφέρει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ασβέστιο. Το καλοκαιρινό αυτό φρούτο έχει επίσης την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο από οποιοδήποτε τρόφιμο. Το λυκοπένιο εμπίπτει στην κατηγορία των καροτενοειδών, τα οποία είναι κόκκινες/πορτοκαλί/κίτρινες φυτικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο είναι μια κόκκινη φυτική χρωστική ουσία και είναι υπεύθυνη για την εμβληματική απόχρωση της σάρκας του καρπουζιού.

Τα απίστευτα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τα οφέλη από την κατανάλωση του καρπουζιού:

Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων
"Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και του λυκοπενίου",
λέει η διαιτολόγος Roxana Ehsani. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, γνωστά και ως μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτη ή καρκίνο. Το σώμα παράγει ελεύθερες ρίζες ως υποπροϊόν παραγόντων όπως το ψυχικό στρες ή η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους. Συνήθως, το σώμα μπορεί να ελέγξει αυτές τις ελεύθερες ρίζες χρησιμοποιώντας τις δικές του αντιοξειδωτικές άμυνες, αλλά όταν υπάρχουν σε περίσσεια, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα και να οδηγήσει σε ασθένειες. Αλλά τρώγοντας πολλές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορείς να βοηθήσεις στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και να προστατέψεις το σώμα σου.

Προωθεί την υγεία της καρδιάς
Εκτός από κορυφαία πηγή λυκοπενίου, το καρπούζι είναι η υψηλότερη πηγή του αμινοξέος κιτρουλίνη, η οποία είναι βασική για την καρδιαγγειακή υγεία. Για αρχή, το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL ("κακής") χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL ("καλής") χοληστερόλης, σύμφωνα με την διατροφολόγο Paula Doebrich. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα LDL και τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL είναι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Όσο για την κιτρουλίνη; Το αμινοξύ απαιτείται για τη δημιουργία ενός μορίου που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό το μόριο είναι αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, διασφαλίζοντας ότι αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μπορεί να φτάσει στην καρδιά σου. Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία, εν μέρει λόγω της περιεκτικότητάς του σε κιτρουλίνη.

Υποστηρίζει τα υγιή μάτια
Η αφθονία του φρούτου σε λυκοπένιο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών. Βασικά, η κατανάλωση λυκοπενίου μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τον σχηματισμό καταρράκτη και να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας [που σχετίζεται με την ηλικία.

Μπορεί να βελτιώσει τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση
Τα πλεονεκτήματα του καρπουζιού μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν την αποκατάσταση της προπόνησής σου. Η κιτρουλίνη του φρούτου μπορεί να αποτρέψει τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση, βοηθώντας σε να επιστρέψεις στην προπόνηση νωρίτερα.

Συμβάλλει στην ενυδάτωση
Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του καρπουζιού σχετίζεται με την εντυπωσιακή περιεκτικότητά του σε νερό. "Το καρπούζι περιέχει 92 τοις εκατό νερό, καθιστώντας το ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα", λέει η Ehsani. Με άλλα λόγια, το καρπούζι μπορεί να συμβάλει απόλυτα στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενυδάτωσης, η οποία είναι απαραίτητη για βασικές βιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος και της λίπανσης των αρθρώσεων.

Υποστηρίζει την υγιή πέψη
"Με λιγότερο από μισό γραμμάριο φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια [περίπου 2/3 του φλιτζανιού], το καρπούζι δεν είναι μια πηγή ινών", λέει η Doebrich. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαιρινό φρούτο δεν μπορεί να υποστηρίξει την υγιή πέψη. Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό βοηθάει στην πέψη, καθώς η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη πεπτική λειτουργία. Διαφορετικά, εάν είσαι αφυδατωμένη, "το σώμα θα τραβήξει τυχόν διαθέσιμα υγρά για να βοηθήσει στη μεταφορά της τροφής μέσω του συστήματος", εξηγεί η Doebrich.