Οι λόγοι για τους οποίους λαχταράς πάντα αλάτι

15.06.2022
Οι λόγοι για τους οποίους λαχταράς πάντα αλάτι
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτήν την περίεργη επιθυμία σου

Ακόμη κι αν λατρεύεις τα γλυκά, υπάρχει κάτι πολύ ικανοποιητικό στην αλμυρή γεύση που βρίσκεται στα ποπ κορν και στα πατατάκια. Όποια αλμυρή τροφή κι αν προτιμάς, μπορεί να σου φαίνεται αδύνατο να σταματήσεις μετά από μία μόνο μπουκιά. Αλλά πόσο αλάτι είναι πάρα πολύ αλάτι; Προειδοποιούμαστε πολύ συχνά για τους κινδύνους της κατανάλωσης υπερβολικής ζάχαρης, αλλά φαίνεται να ακούμε λιγότερα για το πώς να διατηρήσουμε υπό έλεγχο την επιθυμία και την κατανάλωση αλατιού.

Η διατροφική διαφορά μεταξύ καστανού και λευκού ρυζιού δεν είναι αυτό που νομίζεις

Δες παρακάτω τους πιο κοινούς λόγους για τους οποίους λαχταράς αλάτι:

Άγχος
Όταν είσαι καταβεβλημένη από το άγχος, αυτό μπορεί να επηρεάσει αισθητά την όρεξή σου. Για μερικούς ανθρώπους, το άγχος αποσιωπά τα σήματα πείνας, ενώ για άλλους τα ενισχύει. Εάν χρειάζεσαι ένα αλμυρό σνακ όταν σε κατακλύζει το άγχος, πιθανότατα ανήκεις στην ομάδα της οποίας η όρεξη αυξάνεται με το άγχος.

"Την επόμενη φορά που θα βρεις τον εαυτό σου να λαχταρά αλάτι, αξιολόγησε το συνολικό επίπεδο άγχους", λέει η διαιτολόγος Elysia Cartlidge. "Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επινεφρίδια και την ικανότητά τους να ρυθμίζουν το νάτριο. Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αυξημένη λαχτάρα για αλάτι."

Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και την απελευθέρωση κορτιζόλης, μια ορμόνη που συχνά αποκαλείται "ορμόνη του στρες". Κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένου στρες, η κορτιζόλη μπορεί να προκαλεί την επιθυμία σου για αλάτι. Το να σταματήσεις το άγχος δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορείς να λάβεις μέτρα για να διαχειριστείς το άγχος σου και να αυξήσεις την επίγνωσή σου για το πότε νιώθεις άγχος, ώστε να μην επηρεάσει τόσο δραστικά τα διατροφικά σου πρότυπα.

Αυξημένη εφίδρωση
Η τακτική άσκηση είναι εξαιρετική για την υγεία σου και μπορεί επίσης να συμβάλει στην επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα.
Το νάτριο είναι ένας ηλεκτρολύτης, ο οποίος εξέρχεται από το σώμα όταν ιδρώνεις. "Εάν στη γυμναστική ιδρώνεις υπερβολικά, η αυξημένη ποσότητα ιδρώτα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια νατρίου από το σώμα", λέει η Cartlidge. "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σου να λαχταράει περισσότερο αλάτι για να αντικαταστήσει το χαμένο νάτριο".

Η κατανάλωση ενός ροφήματος ηλεκτρολυτών μετά από μια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και στην ενυδάτωση. Θυμήσου, ωστόσο, ότι η κατανάλωση αθλητικών ποτών συνεχώς δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να εξισορροπήσεις τους ηλεκτρολύτες. Η καλύτερη πηγή ηλεκτρολυτών είναι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής γεμάτη με φρούτα και λαχανικά.

Κούραση
Όταν δεν κοιμάσαι, η όρεξή σου μπορεί να αισθάνεται ακόρεστη και η ικανότητά σου να αγνοήσεις μια δελεαστική λιχουδιά εξασθενεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να πεις "ναι" σε ένα πιάτο με νάτσος. Οι ορμόνες κορτιζόλη, λεπτίνη, γκρελίνη και σεροτονίνη πυροδοτούν την πείνα και πυροδοτούν την επιθυμία σου για τροφές που σε κάνουν να νιώθεις καλά.

"Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την πείνα, το στρες και τις ορμόνες της 'καλής αίσθησης', οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τη λαχτάρα σου για αλάτι", λέει η Cartlidge. "Εάν δεν ξεκουράζεσαι επαρκώς, μπορεί να έχεις αυξημένη όρεξη, λιγότερο αυτοέλεγχο γύρω από τα φαγητά που λαχταράς και ένα γενικό δυσάρεστο συναίσθημα λόγω της πτώσης της σεροτονίνης, που μπορεί να σε κάνει να αναζητείς αλμυρά τρόφιμα όπως πατατάκια".

Αφυδάτωση
Πίνεις αρκετό νερό ή τρως αρκετά ενυδατικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά; Εάν δεν είσαι σίγουρη, μπορεί να είσαι στα πρόθυρα της αφυδάτωσης, κάτι που μπορεί να αυξήσει την επιθυμία σου για νάτριο. Και παραδόξως, είναι εύκολο να μπερδέψεις την πείνα με τη δίψα. "Εάν δεν παραμένεις επαρκώς ενυδατωμένη και παρερμηνεύεις την αφυδάτωση με την πείνα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λαχτάρα για αλάτι", λέει η Cartlidge.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών παρόμοια με την εφίδρωση. "Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε αθλητές ή ενεργά άτομα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα και δεν ενυδατώνουν σωστά και δεν αντικαθιστούν τους χαμένους ηλεκτρολύτες μετά από έντονη δραστηριότητα και απώλεια ιδρώτα", λέει. "Σε αυτή την περίπτωση, η λαχτάρα για αλάτι είναι η απάντηση του οργανισμού στην ανάγκη για αντικατάσταση υγρών, αντικατάσταση νατρίου ή και τα δύο".

Βαρεμάρα
Μπορεί να βρεθείς σε μια ρουτίνα που μπορεί να είναι δύσκολο να διακόψεις, όπως να απολαμβάνεις τηγανητές πατάτες κάθε βράδυ. "Αν έχεις συνηθίσει να απολαμβάνεις ένα αλμυρό σνακ κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης σου μετά από μια μεγάλη μέρα, η λαχτάρα σου μπορεί απλώς να σχετίζεται με συνήθεια ή πλήξη", λέει η Cartlidge.

Η απομάκρυνση των συνηθειών μπορεί να είναι δύσκολη —ειδικά όταν είναι τόσο νόστιμες— αλλά μπορείς να σταματήσεις το τσιμπολόγημα λόγω πλήξης αντικαθιστώντας αυτές τις ανεπιθύμητες συνήθειες με νέες. Κράτησε το μυαλό (και τα χέρια σου) απασχολημένα με άλλες δραστηριότητες, όπως να πας για μια βραδινή βόλτα ή να διπλώσεις τα ρούχα σου. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις τα επεξεργασμένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο με πιο υγιεινές επιλογές.