Τα 8 τρόφιμα που επηρεάζουν την οσμή των ούρων σου

14.06.2022
Τα 8 τρόφιμα που επηρεάζουν την οσμή των ούρων σου
Είτε δυσάρεστα, είτε ευχάριστα, αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να κάνουν τα ούρα σου να μυρίζουν διαφορετικά

Η καθημερινή μας διατροφή κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που νιώθουμε, αλλά παίζει επίσης ρόλο όταν πρόκειται για την οσμή του σώματός μας. Μάλιστα, η φράση «είσαι ό,τι τρως» είναι ιδιαίτερα ακριβής όταν πρόκειται για τα ούρα μας, καθώς ορισμένες τροφές επηρεάζουν την οξύτητα των ούρων περισσότερο από άλλες.

Ορισμένες τροφές που κάνουν την ούρα να μυρίζουν είναι απολύτως υγιεινές. Τα σπαράγγια, για αρχή, δίνουν στα ούρα αυτήν τη χαρακτηριστική μυρωδιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σπαραγγικό οξύ. Όταν αυτή η ένωση διασπάται κατά τη διάρκεια της πέψης, μένεις με τους δυσωδούς ενόχους: χημικές ουσίες που περιέχουν θείο όπως η μεθανοθειόλη και οι θειοεστέρες S-μεθυλίου (που αποδεικνύεται ότι μόνο μερικοί άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν).

Τροφές που «ακονίζουν» το μυαλό και φέρνουν καλύτερους βαθμούς

Παρακάτω θα δεις τα τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά των ούρων σου - είτε δυσάρεστα είτε ευχάριστα:

1. Λαχανάκια Βρυξελλών
Αν τσιμπολογάς λαχανάκια Βρυξελλών τον τελευταίο καιρό, πιθανότατα θα δεις διαφορά στην οσμή των ούρων σου. Όταν το σώμα σου διασπά τα λαχανικά κατά τη διάρκεια της πέψης, παράγει μεθυλμερκαπτάνη, ένα αέριο που είναι γνωστό ότι κάνει τα ούρα σου να μυρίζουν λιγότερο ευχάριστα.

2. Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια σε κάνουν να κλαις, και επίσης κάνουν τα ούρα σου να μυρίζουν. Όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, η μεθυλμερκαπτάνη βρίσκεται φυσικά στα κρεμμύδια. Μαζί με την αλλαγή της οσμής, θα παρατηρήσεις μια διαφορά και στην κακοσμία του στόματος.

3. Ψάρια
Ναι, η κατανάλωση ψαριού μπορεί επίσης να κάνει τα ούρα σου να μυρίζουν ψάρι. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, όσοι έχουν τη μεταβολική διαταραχή τριμεθυλαμινουρία δεν μπορούν να διασπάσουν σωστά την ένωση τριμεθυλαμίνη. Εξαιτίας αυτού, η ένωση συσσωρεύεται και εξέρχεται από το σώμα μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και των ούρων.

4. Καφές
Αν είσαι λάτρης του καφέ, θα πρέπει να αναμένεις μια διαφορετική οσμή στα ούρα. Όταν το σώμα σου διασπά τον καφέ, τα υποπροϊόντα του, που ονομάζονται μεταβολίτες συσσωρεύονται στα ούρα σου. Και το αποτέλεσμα είναι μια μυρωδιά σαν καφέ όταν ουρείς.

5. Κύμινο
Το κάρυ είναι σίγουρα ανακουφιστικό κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά μπορεί να έχει κόστος. Επειδή το κύμινο - ένα από τα κύρια συστατικά του - περιέχει θειούχες ενώσεις, μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία στα ούρα σου.

6. Σκόρδο
Το σκόρδο και τα κρεμμύδια ανήκουν στην ίδια οικογένεια, επομένως δεν είναι περίεργο που και τα δύο λαχανικά με πικάντικη οσμή παράγουν ούρα με έντονη οσμή. Αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της δυσοσμίας, όπως η ικανότητά της να καταπολεμά τη φλεγμονή, τον καρκίνο και να προστατεύει το συκώτι.

7. Αλκοόλ
Μετά από μια νύχτα με πολλά cocktails, ο πιο σημαντικός στόχος του σώματός σου είναι να βγάλει όλο αυτό το αλκοόλ από το σύστημά σου. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο John Mayer, το σώμα σου το κάνει μέσω της οξείδωσης, μιας διαδικασίας που διασπά τις τοξίνες στο αλκοόλ και τις αποβάλλει μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και των ούρων.

8. Ανανάς
O ανανάς αποτελεί την εξαίρεση σε αυτήν τη λίστα, καθώς πραγματικά κάνει τα ούρα σου να μυρίζουν ευχάριστα. Όταν τρως φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μερικές φορές τα υγρά του σώματός σου αρχίζουν να μυρίζουν επίσης γλυκά.