5 τροφές που διεγείρουν την παραγωγή της ντοπαμίνης

14.04.2022
5 τροφές που διεγείρουν την παραγωγή της ντοπαμίνης
Χάρισε στον οργανισμό σου την «ορμόνης της ευτυχίας»

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως δεν ζούμε στην πιο ανέμελη εποχή. Σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν τόσα πολλά εκτός του ελέγχου μας, η φροντίδα του εαυτού μας με μικρούς τρόπους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Κύριο παράδειγμα, είναι το να τρώμε τροφές που τρέφουν το σώμα και την ψυχή μας. Εκτός από το να δίνεις στον εαυτό σου την ελευθερία να ακούει τα σημάδια της πείνας και να τρως ό,τι θέλεις, όταν θέλεις, ένας εξαιρετικός τρόπος για να επενδύσεις στην ψυχική σου υγεία είναι να προσθέσεις μερικές τροφές στη διατροφή σου, που αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης της ευτυχίας. Είτε θέλεις κάτι γλυκό είτε αλμυρό, η διατροφολόγος Kylene Bogden μοιράζεται τις συμβουλές της για το πώς να φτιάξεις τη υγεία του εγκεφάλου σου.

4 σνακ που μπορείς να φας πριν τον ύπνο και τονώνουν τη διάθεση σου

«Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής γνωστός ως «χημική ουσία της χαράς» ή «χημική ουσία της ευχαρίστησης», λέει η Bodgen. Η ορμόνη που τονώνει τη διάθεση έχει κερδίσει αυτή τη φήμη επειδή βοηθά τα νευρικά κύτταρα να στέλνουν μηνύματα το ένα στο άλλο, έτσι ώστε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου να μπορούν να επικοινωνούν σωστά. Όταν πετυχαίνεις κάτι που σε ανταμείβει ή κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς, η ντοπαμίνη σε βοηθά να νιώθεις ευχαρίστηση—πράγμα που διασφαλίζει ότι θα προσπαθήσεις να επαναλάβεις την ίδια δραστηριότητα στο μέλλον, λέει η Bogden. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν το σεξ, το διαλογισμό ή το τρέξιμο. Ωστόσο, η ντοπαμίνη δεν είναι απλώς το κλειδί για τη χαρά - συμβάλλει επίσης στη μνήμη, τον ύπνο και την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι.

Σε γενικές γραμμές, μπορείς να φροντίσεις τα επίπεδα ντοπαμίνης σου τρώγοντας μια ποικιλία από πιάτα που βρίσκεις νόστιμα, προσθέτει η Bogden. Εξάλλου, το να τρως αυτό που αγαπάς προκαλεί φυσικά χαρά. Αλλά αν ψάχνεις για ορισμένες τροφές που συνδέονται με την αύξηση της ντοπαμίνης στο σώμα, η Bogden
μοιράζεται πέντε βασικές τροφές που θα συμβάλουν στην υγεία και την ευτυχία σου.

1. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ο σολομός, τα φυλλώδη χόρτα και τα αυγά
«Εάν το σώμα μας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, δεν μπορούμε να παράγουμε επαρκώς αρκετή ντοπαμίνη», εξηγεί ο Bogden. Η βιταμίνη Β6, συγκεκριμένα, είναι το κλειδί για τη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης, ακόμη και της μελατονίνης. Ευτυχώς, οι περισσότεροι τύποι Β είναι αρκετά εύκολο να βρεθούν. Κατανάλωσε ξηρούς καρπούς, φασόλια, ψάρια και πουλερικά.

2. Ξηροί καρποί και σπόροι
«Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν L-τυροσίνη, που συχνά αναφέρεται ως τυροσίνη, και όταν η τυροσίνη διασπάται, μετατρέπεται σε ντοπαμίνη», εξηγεί η Bogden. Τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, οι σπόροι κολοκύθας και το σουσάμι είναι ιδιαίτερα καλές πηγές τυροσίνης. Κατανάλωσε βούτυρα ξηρών καρπών για ένα σνακ που τονώνει την ευτυχία.

3. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν το καλό αμινοξύ L-τυροσίνη — επομένως μπορείς να απολαύσεις γάλα, γιαούρτι και τυρί.

4. Σοκολάτα
«Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης, μιας ένωσης που δίνει σήμα στα εγκεφαλικά μας κύτταρα να απελευθερώσουν ντοπαμίνη», εξηγεί η Bogden. Η συγκεκριμένη ένωση τυχαίνει επίσης να συνδέεται με την αίσθηση του να ερωτεύεσαι.

5. Καφές
«Ο καφές υψηλής ποιότητας με μέτρο μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης μας, καθώς η καφεΐνη μπορεί να δώσει σήμα στο σώμα μας να παράγει επιπλέον ντοπαμίνη», λέει η Bogden. Μπορείς επίσης να αποκομίσεις τα ίδια οφέλη από άλλες πηγές καφεΐνης όπως το matcha, η σοκολάτα, το πράσινο τσάι και άλλες μορφές τσαγιού με καφεΐνη.