Oι κίνδυνοι της ελλιπούς διατροφής μεγαλώνει με την ηλικία

20.03.2020
Oι κίνδυνοι της ελλιπούς διατροφής μεγαλώνει με την ηλικία
Στη διάρκεια της ζωής μας, τα σώματά μας έχουν διαφορετικές ανάγκες. Ειδικότερα, καθώς μεγαλώνουμε, ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελλιπής διατροφή (ορίζεται και ως υποσιτισμός) δημιουργεί μια ανησυχία, ανεξάρτητα από το βάρος ενός ατόμου. «Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο κίνδυνος της ελλιπούς διατροφής αυξάνεται σημαντικά», λέει στο Considerable η διατροφολόγος Lynell Ross. Γι 'αυτό, λέει η Ross, η καλή διατροφή καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Δρ. Kelly Bay, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο υποσιτισμού λόγω ειδικών συννοσηρότητας, στοματικών θεμάτων, διαταραχών της όρεξης και φυσικής παρακμής των αισθήσεων όπως η οσμή και η γεύση.

Η ελλιπής διατροφή εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα των ανθυγιεινών διαιτών που είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι ανεξάρτητα αν κάποιος είναι αδύνατος ή υπέρβαρος, μπορεί να υπάρχει ελλιπής διατροφή.

«Κάποιος που έχει επιπλέον βάρος μπορεί να του λείπουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά», δήλωσε η διαιτολόγος Jane Schwartz, σε συνέντευξή της στο MD Magazine. «Επειδή μια δίαιτα μπορεί να είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ελλιπής σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι πιθανόν να υπάρξουν εργαστηριακά αποτελέσματα και καταστάσεις που υποδηλώνουν ελλιπή διατροφή».

Τα συμπτώματα της ελλιπούς διατροφής

Βάσει αυτών, ο υποσιτισμός μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα. Σύμφωνα με την Ross, τα ακόλουθα συμπτώματα είναι σημαντικά συμπτώματα υποσιτισμού που πρέπει να αναγνωριστούν και να συζητηθούν με έναν γιατρό:

Αφυδάτωση

Ηλεκτρολυτική ανισορροπία

Κατάθλιψη ή νοητική εξασθένηση (που μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια Β12)

Μη εξηγήσιμη ή ακούσια απώλεια βάρους

Κούραση και κόπωση (λήθαργος)

Γενική αδυναμία και απώλεια αντοχής

Εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Μαζί με αυτά τα συμπτώματα, η Bay λέει ότι οι αλλαγές στη διάθεση, το χλωμό / κρύο δέρμα, η κόπωση, η ανεπαρκής επούλωση τραυμάτων, τα πεπτικά προβλήματα, η τριχόπτωση και το ξηρό δέρμα, μπορεί επίσης να είναι σημάδια υποσιτισμού. Η γνωστική εξασθένηση και η κατάθλιψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας της Β12.

«Συχνά ο υποσιτισμός γίνεται σοβαρός πριν εμφανιστούν ορατά συμπτώματα και πολλές χρόνιες ασθένειες μπορούν με τη σειρά τους να επηρεαστούν από τη διατροφική κατάσταση», λέει η Bay.

Σε γενικές γραμμές, λέει, οι πιο κοινές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών είναι η βιταμίνη D, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ, το Β12, το Β6, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί η ελλιπής διατροφή

Υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη του υποσιτισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης. Η Bay συστήνει ότι αφού διασφαλιστεί ότι τα οδοντιατρικά προβλήματα και τα προβλήματα μάσησης ή κατάποσης αντιμετωπίζονται κατάλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν κανονικές διατροφικές συνήθειες, να διατηρείται ένα υγιές βάρος και να εφαρμόζεται τακτική σωματική δραστηριότητα.

«Η προσπάθεια για μια δίαιτα με θρεπτικά συστατικά είναι το κλειδί», λέει η Bay.