Αποτοξίνωση; Δες 8 απλούς τρόπους για να το κάνεις εύκολα

05.05.2017
Μην σε τρομάζει η λέξη! Δεν είναι ανάγκη να λιμοκτονήσεις ούτε να στερηθείς το φαγητό προκειμένου να «καθαρίσεις» τον οργανισμό σου.

Εάν νιώθεις την ανάγκη να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να αποβάλλει τις περιττές τοξίνες λίγο πριν μπει το καλοκαίρι μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Και είναι πολύ πιο εύκολο και απλό από ότι φαντάζεσαι. Σου προτείνουμε 8 τρόπους που κάνουν τη διαφορά.

1. Απέφυγε τους διαφόρους χυμούς ή δίαιτες για express αδυνάτισμα ή αποτοξίνωση.

Εάν θέλεις να κάνεις αποτοξίνωση προκειμένου να χάσεις βάρος, μάθε ότι κάνεις λάθος! Μπορεί να σου φανεί περίεργο ωστόσο οτιδήποτε περιέχει τη λέξη express δεν έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Το να λιμοκτονείς δεν είναι υγιεινό, ενώ συνήθως οδηγεί μετά από λίγο στα αντίθετα αποτελέσματα. Σύντομα ξαναπαίρνεις το βάρος που με τόσο κόπο έχεις χάσει ή και ακόμα περισσότερο. Εάν θέλεις να χάσεις βάρος κάντο σταδιακά και με το σωστό τρόπο και μη χάσεις περισσότερο από μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να διατηρήσεις το νέο σου βάρος. Βασίζοντας τη διατροφή σου σε αποτοξινωτικούς χυμούς ή περιοριστικές δίαιτες αποκλείεις ομάδες τροφών που είναι πολύ σημαντικές για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου.

2. Ξεκίνα την αποτοξίνωση από το... ψυγείο και το ντουλάπι σου!

Όταν πεινάς είσαι ευάλωτη και είναι πιο εύκολο να υποκύψεις σε παχυντικά και ανθυγιεινά τρόφιμα. Γι' αυτό και πέτα όλα τα ζαχαρωτά, γλυκά, έτοιμα τυποποιημένα τρόφιμα ή άλλες λιχουδιές που μπορεί να σε βάλουν σε πειρασμό. Και μετά πήγαινε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ώστε να γεμίσεις το ψυγείο σου με φρούτα, λαχανικά, ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, τόνο κονσέρβα, γιαούρτια και γάλα με μειωμένα λιπαρά και... σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο (με τη συμφωνία ότι δεν θα τρως πάνω από ένα μικρό κομματάκι 5 γρ την ημέρα!).

3. Όπως απαλλάσσεσαι από τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα, απαλλάξου και από τα βαριά φαγητά.

Κακά τα ψέματα! Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει το σώμα μας δεν έχει ανάγκη πια τα βαριά φαγητά με το πολύ λάδι, την κρέμα γάλακτος, τα τηγανητά ή το συνταίριασμα πολλών και διαφορετικών υλικών. Ενέταξε στο διαιτολόγιό σου περισσότερα λαχανικά της εποχής π.χ. σπαράγγια, αρακά, αγγινάρες, μαρούλια και φρούτα όπως φράουλες.

4. Σκέψου τι θέλεις να φας πριν πεινάσεις

Το να έχεις πάντα στη διάθεσή σου έτοιμο φαγητό σε προφυλάσσει από τις παρασπονδίες και σε βοηθά να κρατήσεις τη δίαιτά σου. Εκτός από το γεύμα σου που μπορείς να το παίρνεις μαζί στη δουλειά σου με ταπεράκι, καλό είναι να έχεις πάντα στην τσάντα σου μια μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη ή 4-5 ξερά δαμάσκηνα ή ένα φρούτο ή 5-10 ωμά αμύγδαλα. Αυτά θα σου κόψουν τη λιγούρα όταν βρίσκεσαι στο δρόμο αποφεύγοντας έτσι τα κρουασάν και τις σοκολάτες.

%PHOTO3%

5. Μείωσε το αλκοόλ

Αν και το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή που βγαίνουμε τα βράδια προσπάθησε να μην υποκύπτεις στον πειρασμό του αλκοόλ. Και τον οργανισμό σου επιβαρύνεις και πολλές περιττές (και χωρίς καθόλου θρεπτικά συστατικά) θερμίδες προσθέτεις στη δίαιτά σου. Ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό είναι ίσως το μάξιμουμ που μπορείς να πιεις.

6. Μαγείρεψε! Μαγείρεψε! Μαγείρεψε!

Τα delivery, το junk food φορτώνουν τον οργανισμό σου με πολλά λιπαρά και θερμίδες. Ακόμα και τα φαγητά εστιατορίου μπορεί να είναι επιβαρυντικά γιατί δεν ξέρεις πώς έχουν παρασκευαστεί και τι υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ πολύ συχνά έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από όσο υπολογίζεις ή από όσο θα είχε το ίδιο φαγητό αν το έφτιαχνες στο σπίτι.

7. Κάνε τα λαχανικά φίλο σου!

Φρόντισε κάθε γεύμα σου να το συνοδεύεις με πολύχρωμη σαλάτα η οποία να περιέχει διάφορα είδη λαχανικών. Θα χορτάσεις πιο εύκολα και θα επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με λιγότερες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα θα σου προσφέρουν πολλές βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και φυτοθρεπτικά που έχεις ανάγκη.

8. Στείλε τη ζάχαρη στα... αζήτητα!

Η ζάχαρη σου προσφέρει πολλές θερμίδες χωρίς να έχει καμιά απολύτως θρεπτική αξία. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και διαβήτη, αλλά επιπλέον: αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 58%, συμβάλλει στη γήρανση της επιδερμίδας και στη δημιουργία ρυτίδων, μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στους άντρες και μειωμένη σεξουαλική διέγερση στις γυναίκες γιατί εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Λοιπόν, τι λες;

Από τη Λετίτσια Μουστάκη