Η δίαιτα του weekend: αδυνάτισε σε δύο ημέρες

21.05.2017
Για εσένα που είτε δεν θέλεις, είτε δεν μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα αδυνατίσματος για αρκετό καιρό υπάρχει λύση. Κάνεις δίαιτα μόνο δύο μέρες την εβδομάδα, π.χ. Σαββατοκύριακο, και τις υπόλοιπες ημέρες απλώς να προσέχεις τη διατροφή σου!

Έχεις κάποια λίγα περιττά κιλά και επιθυμείς να τα... ξεφορτωθείς:

Το σκέφτεσαι, το παίρνεις απόφαση και είτε αυτενεργείς μειώνοντας φαγητό και θερμίδες, είτε συμβουλεύεσαι ειδικό, κάτι που είναι σίγουρα το πιο σωστό. Κι ενώ τις πρώτες ημέρες τα πράγματα βαίνουν καλώς, στη συνέχεια διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες, όπως απρόβλεπτες δυσκολίες στην εφαρμογή, ίσως η αίσθηση της διαρκούς πείνας, πιθανώς οι κάθε λογής διατροφικοί πειρασμοί και ενδεχομένως κάποια προσωπικά προβλήματα ή ψυχολογικές πιέσεις, σε αναγκάζουν να παρεκκλίνεις από την προσπάθεια αδυνατίσματος ή να τη διακόψεις εντελώς. Συνειδητοποιείς, λοιπόν, ότι τουλάχιστον αυτήν τη χρονική περίοδο είναι αδύνατον να φανείς απόλυτα συνεπής σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα διατροφής για πολλές ημέρες ή να βρεις το κουράγιο να πειθαρχήσεις σε δεκάδες περιοριστικά «όχι» και «μη» για πολύ καιρό.

Θα παραδώσεις τα όπλα;

Αν δεν κάνεις κάτι, αν τα παρατήσεις και αφεθείς εντελώς, τότε το πρόβλημα βάρους θα παραμείνει, ίσως διαιωνιστεί, μπορεί και να γίνει πιο έντονο. Και κάπου εδώ έρχεται, ως από μηχανής θεός, η εναλλακτική πρόταση: δίαιτα μόνο 2 συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα, προσεγμένη διατροφή τις υπόλοιπες 5 ημέρες και κυκλική επανάληψη του 7ημέρου, μέχρι να πετύχεις το στόχο σου.

Αναρωτιέσαι αν υπάρχουν αποδείξεις;

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νότιου Μάντσεστερ(1), που παρουσιάστηκε σε συμπόσιο για τον καρκίνο του μαστού στο Σαν Αντόνιο του Τέξας,(2) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία εβδομαδιαία διατροφή με δύο συνεχόμενες ημέρες δίαιτας αποκλεισμού των αμυλούχων υδατανθράκων και τις υπόλοιπες πέντε ημέρες απλώς υγιεινότερες διατροφικές επιλογές επιφέρει ύστερα από τρεις μήνες απώλεια βάρους κατά μέσο όρο τεσσάρων κιλών, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με μια δίαιτα αδυνατίσματος με συνεχή έλεγχο των θερμίδων (περίπου 1.500 ημερησίως).

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε τόσο σε γυναίκες που προσλάμβαναν αυστηρά 650 θερμίδες ημερησίως κατά το διήμερο της δίαιτας όσο και σε γυναίκες που το ακολουθούσαν χωρίς να έχουν όριο θερμιδικής πρόσληψης. Οι ειδικοί αποδίδουν την υπεροχή της διήμερης δίαιτας στη «συνεχιζόμενη επίδραση», δηλαδή υποθέτουν ότι τα οφέλη της δίαιτας αυτής συνεχίζονταν και κατά τις υπόλοιπες ημέρες. Φάνηκε επίσης ότι οι γυναίκες που την εφάρμοζαν έτρωγαν πιο υγιεινά στο μεσοδιάστημα όπου δεν υπήρχαν διατροφικοί περιορισμοί και έτειναν να προσλαμβάνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες, χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια.(3)

Τι είναι η δίαιτα του weekend;

Η δίαιτα του weekend αποτελεί μια τροποποιημένη εκδοχή της 2ήμερης δίαιτας αδυνατίσματος, λιγότερο όμως περιοριστική, περισσότερο προσαρμοσμένη σε πραγματικές συνθήκες και πλησιέστερη στις ελληνικές διατροφικές συνήθειες. Βασίζεται στην ίδια ακριβώς διαπίστωση, ότι δηλαδή είναι ευκολότερο να ακολουθείς μια αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος μόνο για δύο συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας παρά και τις επτά, αλλά προτείνει το διήμερο δίαιτας να γίνεται το Σαββατοκύριακο, κάτι που βολεύει ιδιαίτερα εάν κατά τις ημέρες αυτές δεν έχεις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Οπότε, χωρίς περισπασμούς από την εργασία σου, μπορείς να επιμεληθείς με μεγαλύτερη φροντίδα τη διατροφή σου και να ασχοληθείς πιο συστηματικά με τον εαυτό σου σε όλα τα επίπεδα. Εντούτοις, τίποτα δεν αποκλείει να την ακολουθήσεις δύο άλλες ημέρες μέσα στην εβδομάδα, τις ίδιες πάντα, και εννοείται συνεχόμενες, όποιες κρίνεις ότι σε βολεύουν πιο πολύ.

Πώς λειτουργεί- πόσα κιλά χάνεις;

Κάνοντας δίαιτα το πρώτο Σαββατοκύριακο, το πρωινό της Δευτέρας θα σε βρει ελαφρύτερη κατά περίπου 1 κιλό, αναλόγως του αρχικού σου βάρους, του θερμιδικού ελλείμματος και της αποβαλλόμενης ποσότητας υγρών. Εάν κατά τις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο απλώς προσέξεις τη διατροφή σου, π.χ. με ποιοτικότερες και πιο χαμηλοθερμιδικές επιλογές τροφίμων, θα διατηρήσεις τα απολεσθέντα κιλά ή, τουλάχιστον, ένα μεγάλο μέρος τους. Κατόπιν, επαναλαμβάνοντας την ίδια διήμερη δίαιτα, θα χάσεις επιπλέον βάρος, το πιθανότερο όμως λιγότερα από την προηγούμενη φορά, και σε βάθος χρόνου, συνεχίζοντας κυκλικά «2 συνεχόμενες ημέρες δίαιτα - 5 συνεχόμενες ημέρες προσεγμένη διατροφή», η απώλεια κιλών θα αυξάνεται αθροιστικά ανά 7ήμερο, αργά μεν, σταθερά και χωρίς πισωγυρίσματα δε...

Πού απευθύνεται;

Η δίαιτα απευθύνεται αποκλειστικά σε υγιείς γυναίκες που χρειάζεται να χάσουν λίγα κιλά, όχι περισσότερα από πέντε, αλλά είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να πιεστούν ακολουθώντας κάποιο συνεχόμενο πρόγραμμα αδυνατίσματος με μεγάλη διάρκεια και χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα. Επομένως, πρόκειται για μια λύση προσωπικής εκλογής στην περίπτωση που έχουν απορριφθεί ή αποτύχει άλλες επιλογές και όχι για κάποιο μαγικό τρόπο αδυνατίσματος ή μια μόνιμη διατροφική στρατηγική που μπορεί να εφαρμόζεται εσαεί.

Θα χάσω σίγουρα κιλά;

Η χαμηλή ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη εξασφαλίζει ένα υψηλό θερμιδικό έλλειμμα, ενώ ο περιορισμός των υδατανθράκων δημιουργεί μια αυξημένη απώλεια υγρών, συνεπώς κατά τη διάρκεια του διημέρου θα χάσεις βάρος. Ωστόσο, η τελική επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από τη μετέπειτα διατροφική σου συμπεριφορά κατά τις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο διήμερο δίαιτας. Αν π.χ. τρως ό,τι βρεθεί μπροστά σου και σε ανεξέλεγκτες ποσότητες, όσα κιλά χάσεις θα τα ξαναπάρεις. Αντίθετα, εάν κάνεις ποιοτικότερες επιλογές τροφίμων, τρως ελεγχόμενα και αποφεύγεις τον καθιστικό τρόπο ζωής, θα διατηρήσεις την απώλεια βάρους και πολύ σύντομα δεν θα έχεις ανάγκη από καμία δίαιτα.

Το τέλειο ψυχολογικό κίνητρο!

Χάνοντας βάρος κάθε Σαββατοκύριακο, η ψυχολογία σου κάθε Δευτέρα θα είναι ανεβασμένη, επομένως θα έχεις ένα επιπλέον κίνητρο να προσέχεις τη διατροφή σου και να επιμείνεις σε αυτό κατά τις επόμενες ημέρες. Παρεπόμενα, μέσα από την προσπάθεια να τρως πιο προσεκτικά και υγιεινά, θα βελτιώνεις σιγά σιγά τις διατροφικές σου συνήθειες και θα τις εδραιώνεις, κάτι που θα οδηγήσει στην επίτευξη ενός καλύτερου αποτελέσματος αλλά και στη μακροπρόθεσμη συντήρησή του, αφού πλέον η υγιεινή διατροφή θα σου έχει γίνει τρόπος ζωής και για τις 7 ημέρες της εβδομάδας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Info
Για αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών:

(1) www.south.manchester.ac.uk
(2) www.sabcs.org
(3) www.genesisuk.org