SEX

Μήπως τελικά ο προγραμματισμός του σεξ δεν είναι κακή ιδέα;

22.02.2023
Μήπως τελικά ο προγραμματισμός του σεξ δεν είναι κακή ιδέα;
Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή απαιτούν προγραμματισμό. Γιατί το σεξ πρέπει να είναι διαφορετικό; Δες όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι οι σχέσεις απαιτούν δουλειά και ότι η δουλειά, όπως όλα τα πράγματα, απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και προγραμματισμό. Γιατί λοιπόν να ισχύει κάτι διαφορετικό για το σεξ; Χωρίς στρατηγική, το σεξ μπορεί να γίνει θεωρητικό – που σημαίνει πως αν δεν το προγραμματίσεις, μπορεί απλά να μην συμβεί.

«Όσο περισσότερο γεμίζουμε τη ζωή μας με υποχρεώσεις, οφειλές, τα παιδιά, τη δουλειά κ.λπ., τόσο λιγότερο χώρο έχουμε για σέξι διάθεση και ενέργειες», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Rachel Wright. «Αν δεν δεσμευτείς στο να δώσεις προτεραιότητα στη σεξουαλική σου ευχαρίστηση, είναι εύκολο να χαθείς στα δύσκολα της ζωής».

Οι διαφορές μεταξύ της υπερσεξουαλικότητας, του εθισμού στο σεξ και της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς

«Είναι απολύτως φυσιολογικό τα ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς σωματική οικειότητα», λέει η ειδικός σχέσεων Moraya Seeger DeGeare. «Το τι σημαίνει όμως μεγάλα χρονικά διαστήματα’ εξαρτάται από το ζευγάρι: για κάποιους αυτό είναι μερικές εβδομάδες, για άλλους είναι μερικά χρόνια». Μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί το γιατί υπάρχει μια απότομη μείωση του σεξ και πώς μπορεί να ανακτηθεί η σπίθα. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το σεξ μπορεί να μειωθεί σε μια σχέση», λέει η σεξολόγος Sarah Melancon. «Καθώς περνά ο καιρός σε μια σχέση, τείνουμε να έχουμε περισσότερες ευθύνες που απαιτούν χρόνο και ενέργεια». Θα μπορούσε επίσης απλώς να φταίει η δυναμική που έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, όπως λέει και η Melancon, μετά τους πρώτους έξι μήνες έως δύο χρόνια μιας σχέσης, οι ορμόνες και οι χημικές ουσίες της φάσης του μέλιτος φθείρονται και η πραγματικότητα αρχίζει να διαμορφώνεται. Σε αυτό το σημείο, το σεξ μπορεί να μειωθεί.

Πώς μπορεί να αλλάξει η λίμπιντο σου στα 20, 30, 40 και 50 χρόνια

Γι' αυτό, εκτός από το να προσπαθούν για τη βελτίωση της σχέσης τους συνολικά, οι ειδικοί ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να προγραμματίζουν το σεξ και τη σωματική οικειότητα — και επιμένουν ότι αυτό δεν είναι κακό. Η ειδικός σχέσεων Beverley Andre λέει: «Μερικοί άνθρωποι κάνουν λάθος όταν πιστεύουν ότι ο προγραμματισμός του σεξ είναι βαρετός ή ένα καθήκον που πρέπει να γίνει. Ο προγραμματισμός δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν θα έχετε μια συναρπαστική εμπειρία».

Επιπλέον, οι προγραμματισμένες στιγμές οικειότητας μπορεί να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε τι άλλο σας έλειπε από τη σχέση. «Μπορεί κάποιος να μην ξέρει πραγματικά τι θέλει λόγω πολύπλοκων συναισθημάτων ή λόγω άγχους που πηγαίνει το μυαλό σε διαφορετικές κατευθύνσεις», λέει η DeGeare. «Με τον προγραμματισμό του σεξ, μπορεί κάποιος από τους δυο να πει κάτι σαν: ‘Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο μου είχες λείψει’».