SEX

Πώς ο χειμώνας μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σου ζωή — προς το καλύτερο και προς το χειρότερο

25.11.2022
Πώς ο χειμώνας μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σου ζωή — προς το καλύτερο και προς το χειρότερο
Μήπως όσο περνάει ο καιρός, παρατηρείς αλλαγές στη λίμπιντο σου; Οι ειδικοί εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

Ο χειμώνας επιφέρει πολλές αλλαγές, καλές και κακές. Οι εορταστικές λιχουδιές και η μουσική ανήκουν στη λίστα των θετικών, ενώ το μόνιμα ξηρό δέρμα και το κρύο κρεβάτι σου βρίσκονται στα μειονεκτήματα. Και είναι ενδιαφέρον ότι η ανάμεικτη ατμόσφαιρα της σεζόν μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά και αρνητικά τη σεξουαλική σου ορμή και τη λίμπιντο.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;; Η χειμερινή περίοδος μπορεί να «προκαλεί πολλά συναισθήματα στους ανθρώπους», λέει η Kate Balestrieri, σεξοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Modern Intimacy. «Μερικοί βρίσκουν άνεση και νοσταλγία στη σεζόν, ενώ άλλοι τη βρίσκουν θλιβερή». Υπάρχουν επίσης μερικά μοναδικά πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη σεξουαλική σου ζωή.

Όσα δεν πρέπει ποτέ να κάνεις αμέσως μετά το σεξ

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σεξουαλική ορμή κάποιου είναι ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο, σύμφωνα με την θεραπεύτρια Alyssa Dweck περιλαμβάνει ψυχολογικές, συναισθηματικές, σωματικές, ορμονικές και ιατρικές επιρροές. «Η λίμπιντο μειώνεται και ρέει φυσικά στους περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής», λέει, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πραγματικά «φυσιολογικό» όσον αφορά τη σεξουαλική ορμή ή τον αριθμό των φορών που κάποιος κάνει σεξ.

Έτσι, ενώ αυτό που θεωρείται «χαμηλή» λίμπιντο είναι διαφορετικό για τον καθένα, είναι αλήθεια ότι η σεξουαλική ζωή κάποιου μπορεί σίγουρα να αλλάξει τους χειμερινούς μήνες, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν το πώς ο χειμώνας μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή κάποιου.

Δε λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να χτίσει γερά οστά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. «Η βιταμίνη D είναι γνωστή ως η βιταμίνη του ήλιου επειδή όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως, το σώμα μας παράγει βιταμίνη D», λέει η γυναικολόγος Kenosha Gleaton. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο χειμώνας συνοδεύεται από μικρότερες ημέρες και λιγότερο ηλιακό φως, είναι συνηθισμένο τα επίπεδα βιταμίνης D να πέφτουν το χειμώνα.

Τι σχέση έχει αυτό με τη σεξουαλική σου ορμή; Σύμφωνα με την Dweck, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D «μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα τεστοστερόνης και τη σεξουαλική ορμή». Ενώ η τεστοστερόνη και η λίμπιντο «μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα με την αιτία και το αποτέλεσμα», είναι ασφαλές να πούμε ότι «σίγουρα συνδέονται». Πράγματι, μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες και ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D «μπορεί να είναι χρήσιμη», ιδιαίτερα για όσους έχουν ανεπάρκεια. Αλλά, εάν έχεις οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D, συζήτησέ τις με το/η γιατρό σου.

Είσαι fan του βραδινού σεξ; Ξανασκέψου το

Αντιμετωπίζεις εποχιακή συναισθηματική διαταραχή
Συχνά αναφέρεται απλώς ως «SAD», η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή
- ένας τύπος κατάθλιψης που προκαλείται από την εποχική αλλαγή - επηρεάζει περίπου το 3 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού (που μεταφράζεται σε περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους). «Υπάρχει μια σειρά από κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με το SAD, όπως χαμηλή ενέργεια, δυσκολία στον ύπνο, πτώση των επιπέδων σεροτονίνης και μειωμένη σεξουαλική ορμή», λέει η Gleaton.

Εάν αισθάνεσαι ότι αντιμετωπίζεις βασικά συμπτώματα SAD όπως δυσκολία συγκέντρωσης, υπερβολικός ύπνος, χαμηλή ενέργεια, αίσθημα συνεχούς θλίψης ή πεσμένης και χαμηλής λίμπιντο, μίλησε με το/η γιατρό σου για διάγνωση και βοήθεια. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για τη θεραπεία του SAD, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με φως και της φαρμακευτικής αγωγής.

Είσαι πιο κουρασμένη από το συνηθισμένο
Η Gleaton λέει ότι η αυξημένη κούραση - τα συνεχή αισθήματα κούρασης και ανησυχίας - είναι «εξαιρετικά φυσικά» το χειμώνα. Με τις θερμοκρασίες να είναι πιο χαμηλές, «το σώμα μας χρειάζεται να εργαστεί σκληρότερα για να μας κρατήσει ζεστούς, κάνοντας τις πιο απλές εργασίες εξαντλητικές». Όπως είναι λογικό, αυτό είναι πιθανό αυτό να σε κάνει λιγότερο πιθανό να επιθυμείς να κάνεις σεξ.

Για να αντιμετωπίσεις τη χειμερινή κόπωση, αλλά και για να ενισχύσεις τη λίμπιντο, δοκίμασε να παραμείνεις συνδεδεμένη με τους άλλους ανθρώπους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην κούραση, καθώς οι κοινωνικές σου ανάγκες καλύπτονται μέσω «θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων».

Οι ψυχρές θερμοκρασίες μπορούν να σε κάνουν να λαχταράς τη σύνδεση και την οικειότητα
«Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες απαιτούν άνετες χειμωνιάτικες νύχτες, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να βιώσουν υψηλότερο επίπεδο επιθυμίας και σύνδεσης», λέει η Herzog. Γι' αυτό ο χειμώνας είναι η τέλεια εποχή για να εμπλουτίσεις τη σεξουαλική σου ζωή από την άνεση του σπιτιού σου.

Επιπλέον, καθώς οι μήνες γίνονται πιο κρύοι, πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν σκληρά για να βρουν έναν λόγο να μείνουν μέσα και να παραμείνουν ζεστοί και άνετοι. Είτε λοιπόν επιλέξεις να παίξεις ένα ερωτικό παιχνίδι, να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο παιχνίδι ρόλων ή απλά να αγκαλιαστείς κάτω από τα σκεπάσματα - οι επιλογές είναι φαινομενικά ατελείωτες.