SEX

Πέος, μέγεθος και άλλες ιστορίες (μέρος 2ο)

27.08.2008
Το πέος μεγαλώνει όσο αυξάνει η σεξουαλική δραστηριότητα του άντρα; Οι μεγαλόσωμοι άντρες έχουν και μεγαλύτερο πέος; Το μέγεθος των όρχεων έχει σχέση με το μέγεθος του πέους; Για τις απορίες...
Είναι εκπληκτικό το άγχος και η ανησυχία των ανδρών να μάθουν αν τελικά ανήκουν στην ομάδα αυτών που έχουν φυσιολογικό μέγεθος πέους. Αγόρια ηλικίας 14 ετών και άνδρες ηλικίας 60 ετών εκφράζουν τη βασική τους ανησυχία για το μέγεθος του πέους: "ποιο είναι το φυσιολογικό;" μέχρι και οι σύγχρονες μαμάδες τηλεφωνούν να μάθουν για να ησυχάσουν τα ανασφαλή παιδιά τους αλλά και το δικό τους άγχος.
Για εσάς λοιπόν, ενημερωθήκαμε από το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο για όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε σχετικά με το μέγεθος του πέους.

** Το πέος μεγαλώνει όσο αυξάνει η σεξουαλική δραστηριότητα του άντρα;
Όχι. Το μέγεθος του πέους παραμένει σταθερό μετά το τέλος της εφηβείας και την ολοκλήρωση της σωματικής ανάπτυξης του άντρα. Η κανονική σεξουαλική δραστηριότητα απλά είναι δυνατό να ενισχύει την πεποίθηση του άντρα ότι είναι ικανός, άρα και η στύση του είναι συνήθως πολύ καλή και γι αυτό το λόγο το πέος μπορεί να φαίνεται μεγάλο.

** Οι μεγαλόσωμοι άντρες έχουν και μεγαλύτερο πέος;
Όχι. Οι μεγαλόσωμοι άντρες δεν έχουν κατ΄ ανάγκη μεγαλύτερο πέος, ούτε και οι μικρόσωμοι μικρότερο. Από μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες, προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι διαστάσεις του πέους δεν ακολουθούν τις αναλογίες του σώματος. Αλλά ούτε και το αντίθετο συμβαίνει. Δηλαδή, οι μικρόσωμοι άντρες δεν έχουν συνήθως μεγάλο πέος, ούτε και οι μεγαλόσωμοι άντρες μικρό.

** Το μέγεθος των όρχεων έχει σχέση με το μέγεθος του πέους;
Συνήθως η κανονική ανάπτυξη των όρχεων συνοδεύεται και από κανονική ανάπτυξη του πέους. Οι μικρού μεγέθους όρχεις μπορεί να συνδυάζονται με κανονική ή υπολειπόμενη ανάπτυξη του πέους.

** Πρέπει να ανησυχεί η μητέρα για το μέγεθος του πέους στα μικρά παιδιά;
Η οποιαδήποτε ανησυχία μέχρι την ηλικία της ήβης θα πρέπει να θεωρηθεί αν όχι αβάσιμη και υπερβολική, τουλάχιστο πρόωρη. Αντίθετα, απόλυτα δικαιολογημένη είναι η ανησυχία για καθυστέρηση καθόδου και ανάπτυξης των όρχεων.

** Ποια είναι τα αίτια της παραπληροφόρησης του άντρα για το μέγεθος του πέους;
Οι φωτογραφίες ή οι ταινίες πορνό δημιουργούν λανθασμένη οπτική αντίληψη του πέους. Ο φακός πετυχαίνει ένα σημαντικό βαθμό μεγέθυνσης της εικόνας και σε συνδυασμό με την παρουσίαση του πέους σε πρώτο πλάνο, χωρίς μέτρο σύγκρισης και αναφοράς στο χώρο, δίνει μια αίσθηση μεγαλύτερου από την πραγματικότητα. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης τα σχόλια και οι πληροφορίες που προέρχονται από άλλους άντρες. Τέτοιες "παραδόσεις" συντηρούνται επίσης και από σχόλια γυναικών προς άντρες, καθώς και από συζητήσεις μεταξύ γυναικών.


Από το βιβλίο "501 ερωτήσεις για το σεξ" του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου