Πανελλήνιες εξετάσεις: Επτά συμβουλές -εκτός από το διάβασμα- που θα βοηθήσουν την κατάσταση

29.05.2024
Πανελλήνιες εξετάσεις: Επτά συμβουλές -εκτός από το διάβασμα- που θα βοηθήσουν την κατάσταση
Πρεμιέρα για τις φετινές εξετάσεις την ερχόμενη Παρασκευή (31/5/2024) και η αγωνία κορυφώνεται για τους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτές -αλλά και για τις οικογένειές τους.

Ως προς το μαθησιακό κομμάτι της προετοιμασίας των υποψηφίων, τον λόγο έχουν οι ίδιοι και οι καθηγητές τους, χωρίς αμφιβολία και ως έναν μεγάλο βαθμό, «ό,τι ήταν να γίνει έγινε». Ως προς τα υπόλοιπα, χρειάζεται ένα «χεράκι» βοηθείας και από άλλους.

Το σπίτι, για παράδειγμα. Τον καιρό αυτό, που ορίζεται ως «ώρα μηδέν» καθώς σε δυο μέρες ξεκινούν επίσημα οι εξετάσεις, θα πρέπει όλοι όσοι ζουν μαζί με έναν υποψήφιο να φροντίζουν να ελέγχουν όσο καλύτερα γίνεται τις όποιες εντάσεις και να διατηρούν μία σχετική ηρεμία στον χώρο.

Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή -όσο παράξενο κι αν ακούγεται για πολλούς- είναι η διατροφή. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή συνεισφέρει θετικά στην καλή λειτουργία του εγκέφαλου. Ιδανικά, θα πρέπει οι μαθητές να βρίσκονται σε ανάλογο πρόγραμμα όλη τη χρονιά, ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για... ένταξη και προσαρμογή σε ένα πιο ισορροπημένο -για την περίσταση- διαιτολόγιο.

Ορίστε 6 σημεία-κλειδιά, λοιπόν, που θα βοηθήσουν τον κάθε υποψήφιο. Εκτός από το διάβασμα, φυσικά! Σημεία που έχουν τη σημασία τους για κάθε άλλη στιγμή, όμως σε αυτή "ζυγίζουν" περισσότερο.

1. Δεν παραλείπουμε ποτέ πρωινό: Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί, βρώμη), γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα ή τυρί), καρύδια ή βραστό αβγό και φρούτο αποτελούν εξαιρετικό συνδυασμό.

2. Αποφεύγουμε τα «βαριά» φαγητά: Ιδιαίτερα το βράδυ. Με δεδομένο ότι οι εξετάσεις εξελίσσονται τις πρωινές ώρες, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κάποιος υποψήφιος είναι να ξυπνήσει με καούρες και πόνο στο στομάχι από κάτι που έφαγε το προηγούμενο βράδι. Σε γενκές γραμμές, τηγανητά, τσιγαριστά, σάλτσες, μπαχαρικά και ζωικά λίπη καλό είναι να αποφεύγονται αυτές τις μέρες, όπως επίσης και τα τρόφιμα στα οποία υπάρχει δυσανεξία, φυσικά. Και προτιμούμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά.

3. Πίνουμε πολύ νερό και αποφεύγουμε τον καφέ (αν μας πειράζει): Ναι. Ξέρουμε ότι ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να είστε πάντα ενυδατωμένοι. Τι κάνετε όμως γι' αυτό; Πάντα ένα μπουκάλι νερό στο χέρι. Γεμίζουμε συνέχεια και πίνουμε. Επίσης, καλός ο καφές αλλά αν νιώσεις ότι σε πειράζει, προτίμησε το τσάι που (σε λογικά πλαίσια κατανάλωσης, φυσικα) επιδρά ευνοϊκά στην πνευματική εγρήγορση, χωρίς να προκαλεί νευρικότητα.

4. Περιορίζουμε τη ζάχαρη: Εντάξει, τη σοκολατίτσα τη θέλουμε για τόνωση που και που. Η υπερβολή όμως στα γλυκά μόνο καλό δεν κάνει. Και το θέμα δεν αφορά στη ζυγαριά. Στο πλαίσιο αυτό αποφεύγουμε τα έτοιμα γλυκά με τις ζύμες και προτιμούμε σπιτικά ή μαύρη σοκολάτα.

5. Σηκωνόμαστε και λίγο από το γραφείο: Όσο σημαντικό είναι το διάβασμα, άλλο τόσο είναι και το διάλειμμα. Ειδικά αν νιώθεις ότι το κεφάλι σου έχει γίνει... πουρές! Δεν έχει νόημα να κάθεσαι με τις ώρες πάνω από το βιβλίο και να μην καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Ένα cut, μία σαχλαμάρα με τους δικούς σου, μια ανάσα στο μπαλκόνι ή και μία ματιά (μία μόνο ε;) στο κινητό που σημειωτέον έχεις μακριά σου όταν διαβάζεις (!) σίγουρα θα σε βοηθήσει.

6. Κοιμόμαστε: Ναι, κοιμόμαστε και μην κουνάς το κεφάλι. Το ξενύχτι (αν υπήρχε όλο αυτό τον καιρό) τώρα πρέπει να σταματήσει. Καλό ύπνο, σχεδόν σίγουρα δεν κάνεις αυτό το καιρό. Αν και οι ώρες που κλείνεις τον διακόπτη είναι λίγες τότε... Huston, we (might) have a problem.

7. Κάνουμε πράγματα που ξεκουράζουν το μυαλό μας: Είτε είναι μία ώρα στο γυμναστήριο (ναι, ναι, μπορεί και πρέπει να χωρέσει κι αυτό στο πρόγραμμα) είτε είναι ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά, είτε λίγη από την αγαπημένη σου μουσική, είτε ένα τηλέφωνο με τον κολλητό ή την κολλητή που έχει πολύ καιρό να δεις, μην το σκεφτείς. Βουρ! Και αμέσως μετά θα επιστρέψεις... δρυμήτερος/η!

Και πάνω από όλα, φυσικά, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως όσο σημαντική στιγμή κι αν είναι αυτή, η ζωή σου δεν κρίνεται ολοκληρωτικά από αυτές τις 4 μέρες που καλείσαι να ξεπεράσεις τον εαυτό σου σε όλα τα επίπεδα. Αν έχεις δει σοβαρά τη δοκιμασία αυτή, φρόντισε να έχεις κάνει το καλύτερο που μπορείς. Αυτό και μόνο θα γαληνέψει την ψυχή και το μυαλό σου και θα δεις πως στο τέλος θα σε βοηθήσει, όποιο είναι το αποτέλεσμα.

Είτε πετύχεις τον στόχο σου είτε όχι, σκέψου πως από αυτή τη στιγμή και στο εξής ξεκινούν να ανοίγονται δρόμοι μπροστά σου, ο ένας μετά τον άλλο, κι εσύ θα πρέπει να διαλέγεις πάντα αυτόν που πιστεύεις πως σου ταιριάζει περισσότερο. Και στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πρόκληση. Από όπου κι αν ξεκινήσεις.

Αυτά, καλή αρχή και καλή δύναμη για τη συνέχεια σε όλα τα παιδιά που κάνουν φέτος την προσπάθειά τους, αλλά και τις οικογένειές τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 28.05.2024 - 18:11