Γιατί το παιδί σου δεν πρέπει να φοράει μπουφάν ή παλτό στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

28.10.2019
Γιατί το παιδί σου δεν πρέπει να φοράει μπουφάν ή παλτό στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου
Πιθανότατα έχεις ακούσει ήδη ότι τα χοντρά ή πολύ ογκώδη μπουφάν μπορεί να κάνουν τα καθίσματα αυτοκινήτων μη ασφαλή, γιατί αν υπάρχει υπερβολικά μεγάλος όγκος, δεν μπορείς να δέσεις τους ιμάντες ασφαλείας του καθίσματος αρκετά σφιχτά.

Αλλά πόσο ογκώδη είναι τα «πολύ ογκώδη»; Πώς το δοκιμάζεις; Και αν βγάλεις το χοντρό μπουφάν, πώς θα κρατήσεις το παιδί σου ζεστό; Το Today’s Parent ζήτησε από την Jen Shapka, μητέρα δύο παιδιών και τεχνικό και εκπαιδεύτρια ασφάλειας των επιβατών παιδιών του Καναδικού Συνδέσμου για την Ασφάλεια των Επιβατών Παιδιών, να απαντήσει σε μερικά από τα ερωτήματα που είναι πιθανόν να έχει κάθε γονέας.

Στο ερώτημα «Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να ελέγξεις αν ο ιμάντας ασφαλείας του καθίσματος αυτοκινήτου είναι υπερβολικά χαλαρός» η Shapka απάντησε: «Προσπάθησε να πιάσεις μια οριζόντια πτυχή σε έναν από τους ιμάντες πάνω από το κλιπ του θώρακα. Εάν μπορείς να το «τσιμπήσεις» και να περάσεις μέσα το χέρι σου, είναι πολύ χαλαρό. Αν μπορείς να το «τσιμπήσεις» αλλά δεν μπορείς να περάσεις μέσα το χέρι σου, είναι αρκετά σφιχτό. Και δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση στην περιοχή του ισχίου. Συνήθως λένε ότι ο έλεγχος γίνεται αν μπορείς να χωρέσεις ένα ζευγάρι δάχτυλα κάτω από τη λωρίδα. Αλλά αυτό είναι πολύ υποκειμενικό, αφού τα δάχτυλα του καθενός έχουν διαφορετικό μέγεθος».

Διάβασε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις το μωρό σου να κοιμάται πολλή ώρα στο κάθισμα αυτοκινήτου

Στο ερώτημα εάν οι ιμάντες του παιδικού καθίσματος πρέπει να είναι τόσο σφιχτοί, όσο αν το παιδί φορούσε, για παράδειγμα, ένα μπλουζάκι, η απάντηση της Shapka ήταν «Όχι, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Ντύσε το παιδί σου με μερικά λεπτά, ζεστά, ρούχα, χωρίς να υπάρχει επιπλέον όγκος οπουδήποτε. Ρύθμισε τους ιμάντες έτσι ώστε να είναι άνετα στο σώμα και να μην μπορείς να «τσιμπήσεις» τις λωρίδες. Αυτή πρέπει να είναι η ρύθμιση του ιμάντα. Τώρα προσπάθησε να βάλεις το παιδί σου στο κάθισμα φορώντας το χειμωνιάτικο παλτό ή το μπουφάν του. Αν χρειαστεί να χαλαρώσεις τους ιμάντες για να το προσαρμόσεις, τότε δεν πρέπει να φοράει το παλτό ή το μπουφάν στο κάθισμα του αυτοκινήτου».

Και στην αναμενόμενη ερώτηση «τι γίνεται αν το παιδί κρυώνει στο αυτοκίνητο» η Shapka είναι αδιάλλακτη στο θέμα της ασφάλειας: «Βγάλε το μπουφάν ή το παλτό του παιδιού σου και βάλτο από πάνω του ή χρησιμοποίησε κουβερτάκι. Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις το αυτοκίνητό σου και να το θερμάνεις εκ των προτέρων - αλλά ξέρω ότι αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό. Ξέρω ότι μπορεί να κρυώνει. Να έχεις το παιδί σου μέσα χωρίς ένα ζεστό παλτό σε μια κρύα ημέρα είναι ένα πρόβλημα. Αλλά η εναλλακτική λύση είναι να πεταχτεί από το κάθισμα αν υπάρξει ατύχημα. Είναι τόσο απλό».