Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις το μωρό σου να κοιμάται πολλή ώρα στο κάθισμα αυτοκινήτου

04.08.2019
Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις το μωρό σου να κοιμάται πολλή ώρα στο κάθισμα αυτοκινήτου
Ενώ ένας σύντομος υπνάκος σε μια διαδρομή είναι πιθανώς ΟΚ, το κάθισμα του αυτοκινήτου σίγουρα δεν είναι ένα μέρος όπου τα μωρά πρέπει να κοιμούνται τακτικά.

Μια νέα μελέτη σχετικά με τους θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο των νηπίων στις καθιστικές συσκευές - καθίσματα αυτοκινήτων, καροτσάκια, καρέκλες, κούνιες και relax - διαπίστωσε ότι το 63% συνέβη στα καθίσματα αυτοκινήτων. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Pediatrics τον Ιούλιο του 2019, εξέτασε 348 θανάτους σε καθιστικές συσκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2004 έως το 2014. Διαπίστωσε ότι σε πάνω από το 90% των θανάτων, τα καθίσματα αυτοκινήτων δεν χρησιμοποιούνταν σύμφωνα με τις οδηγίες, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί δεν δέθηκε σε κάθισμα αυτοκινήτου κατάλληλου μεγέθους και ταξίδευε σε όχημα. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους από κάθισμα αυτοκινήτων, συνέβησαν στο σπίτι του παιδιού και στα θύματα δεν ήταν μόνο ευπαθή μωρά.

Διάβασε επίσης: 5 τρόποι για να προστατεύσεις τα παιδιά σου από τους κινδύνους του καύσωνα

«Νομίζαμε ότι θα βρούμε πολλά πρόωρα νεογνά να πεθαίνουν σε καθίσματα αυτοκινήτων», λέει ο Jeffrey Colvin, παιδίατρος στο Child's Mercy στο Kansas City και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αντ 'αυτού, βρήκαμε απόλυτα υγιή μωρά που είχαν δεθεί σε καθίσματα αυτοκινήτων όχι για το σκοπό του ταξιδιού. Εκεί ακριβώς ήταν όπου τα κοίμισε ο άνθρωπος που τα επέβλεπε, γεγονός που το καθιστά πολύ πιο αποτρέψιμο»

Τι κάνει ένα κάθισμα αυτοκινήτου ένα μη ασφαλές μέρος για ύπνο;

Όταν τα μωρά κοιμούνται καθισμένα, τα κεφάλια τους μπορούν να πέσουν προς τα εμπρός, περιορίζοντας τους αεραγωγούς τους και αναγκάζοντάς τα να σταματήσουν να αναπνέουν. Αυτό το καταστροφικό φαινόμενο, γνωστό ως ασφυξία θέσης, διαπιστώθηκε ότι αποτελεί την αιτία του 48% των θανάτων σε θέσεις αυτοκινήτων, σε μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Pediatrics και αφορούσε παιδιά ηλικίας μέχρι δύο ετών. Το υπόλοιπο 52% των θανάτων προκλήθηκε από στραγγαλισμό από ιμάντες, συχνά επειδή δεν είχαν ασφαλιστεί σωστά.

Αν και είναι ασφαλές για το μωρό σου να πάρει έναν υπνάκο καθώς οδηγείς μεταξύ δύο σημείων -υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι πάρα πολύς χρόνος, αν και δεν έχουν καθοριστεί όρια βάσει περιστατικών - δεν θα πρέπει να συνεχίσεις να το αφήνεις να κοιμάται όταν φτάσεις στον προορισμό σου, συμβουλεύει η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία. Όταν αφαιρείς το κάθισμα από τη βάση του σε ένα όχημα και το τοποθετείς σε άλλη επιφάνεια, η θέση του μωρού μπορεί να αλλάξει.

«Ένα κάθισμα αυτοκινήτου δοκιμάζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη γωνία», λέει η Katherine Hutka, πρόεδρος του Child Safety Safety Association του Καναδά, η οποία εργάζεται επίσης στο Child Safety Link, ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών στο Κέντρο Υγείας IWK στο Halifax.

Αυτό το διάβασες; Σωτήρης Κοντιζάς: Οι συμβουλές ενός master chef για τις παιδικές τροφικές αλλεργίες

Πολλά καροτσάκια προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα να δεθούν στο κάθισμα του αυτοκινήτου, κάτι το οποίο φαίνεται εξαιρετικά βολικό, αλλά σημαίνει ότι τα μωρά περνάνε πολύ χρόνο στην καθιστή θέση και ορισμένα συστήματα καροτσιών τοποθετούν τα μωρά σε πιο όρθιες θέσεις από τη βάση του καθίσματος αυτοκινήτου, προσθέτει η Hutka.

Όταν το κάθισμα αφαιρεθεί από το αυτοκίνητο, οι γονείς χαλαρώνουν συχνά τους ιμάντες ή τους αποσυνδέουν πλήρως ή μερικώς, πιστεύοντας ότι δεν χρειάζονται πλέον και θα είναι το κάθισμα πιο άνετο για το μωρό. Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. «Το μωρό μπορεί εύκολα να γλιστρήσει σε αυτό το μη ασφαλές σχήμα C, όπου το πηγούνι πηγαίνει στο στήθος», λέει η Hutka. «Όταν δεν έχεις δεμένο το μωρό σου στο κάθισμα, μπορεί να σκαρφαλώσει και να πάει πλάγια ή ανάποδα και να παγιδευτεί θέτοντας σε κίνδυνο τον αεραγωγό του».

Η Hutka προσθέτει ότι μερικές φορές οι γονείς κουμπώνουν μόνο το κλιπ του στήθους και ξεκουμπώνουν τους σφιγκτήρες ανάμεσα στα πόδια. Ως αποτέλεσμα, ένα παιδί μπορεί να γλιστρήσει κάτω στο κάθισμα, να εγκλωβίσει το λαιμό του στο λουρί του στήθους και να πνιγεί.

Ο Colvin επισημαίνει ότι η διάρκεια του χρόμου όπου ένα μωρό βρίσκεται σε κάθισμα αυτοκινήτου ήταν ένας παράγοντας για πολλούς από τους θανάτους στη μελέτη. Σε περίπου 30% από όλους τους θανάτους σε καθιστικές συσκευές, ο άνθρωπος που φρόντιζε το μωρό κοιμόταν όταν συνέβη ο θάνατος, υποδηλώνοντας ότι το μωρό κοιμόταν στο κάθισμα του αυτοκινήτου χωρίς επίβλεψη για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Φαίνεται ότι αυτά τα βρέφη είχαν τοποθετηθεί σε καθίσματα αυτοκινήτων για μια νύχτα ή για πολύ μεγάλα διαστήματα», λέει ο Colvin.

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός;

Ενώ πολύ λίγοι θάνατοι στη μελέτη του Colvin συνέβησαν όταν τα μωρά ταξίδευαν με οχήματα, είναι συνετό να περιορίσεις το χρόνο των ταξιδιών σου ή να κάνεις διαλείμματα για να ελέγξεις το μωρό σου και να το βγάλεις από το κάθισμα του αυτοκινήτου. Στο IWK, η Hutka συμβουλεύει τους γονείς των πρόωρων βρεφών να τα βγάζουν από το κάθισμα του αυτοκινήτου συχνά αλλά προσθέτει ότι δεν υπάρχει συνιστώμενος ασφαλής χρόνος.

Αν φτάσεις στον προορισμό σου και το μωρό σου χρειάζεται λίγα λεπτά για να κοιμηθεί, επιτρέπεται να το αφήσεις να μείνει αν ακολουθήσεις μερικούς κανόνες, λέει ο Colvin. «Εάν εποπτεύεις άμεσα το βρέφος και το βρέφος παραμένει συνδεδεμένο, είναι λογικό να κρατήσεις το βρέφος σου στο κάθισμα του αυτοκινήτου για μια σύντομη χρονική περίοδο», λέει, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιο θεωρεί ως ασφαλές χρονικό διάστημα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να μείνεις σε ένα θερμό αυτοκίνητο και τα μάτια σου πρέπει να βρίσκονται στο μωρό ανά πάσα στιγμή. «Εάν πρόκειται να κάνεις δουλειές γύρω από το σπίτι για μια ώρα ή δύο, τότε το ασφαλέστερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις απαλά και ήσυχα το βρέφος από το κάθισμα του αυτοκινήτου και να το τοποθετήσεις στην κούνια ή το λίκνο.

Δες και αυτό: To παιδί σου πεινάει συνέχεια; 5 πιθανοί λόγοι και πώς να τους αντιμετωπίσεις

Όπως κάθε γονέας, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να ξυπνήσεις ένα μωρό κοιμισμένο, αλλά είναι ακριβώς το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνεις.

Για να προσπαθήσεις να μεταφέρεις ήσυχα το μωρό σου στο λίκνο ή την κούνια, η Sukkie Sandhu, μια ειδικός για τον ύπνο του μωρού και του παιδιού, προτείνει να μεταφέρεις το κάθισμα στο δωμάτιό τους, φροντίζοντας το δωμάτιο να είναι σκοτεινό και ήσυχο και στη συνέχεια να το σηκώσεις απαλά από το κάθισμα του αυτοκινήτου και να το τοποθετήσεις στο λίκνο ή την κούνια. «Ορισμένα μωρά μεταφέρονται ευχάριστα από το κάθισμα αυτοκινήτου σε λίκνο ή κούνια, αν γνωρίζουν πώς να κοιμούνται σε αυτά», λέει. «Δυστυχώς, άλλα μωρά είναι κουρασμένα μετά από μια επίπονη μέρα και είναι δύσκολο να τα μεταφέρουμε χωρίς να ξυπνήσουν».

Εάν το μωρό σου ξυπνήσει κατά τη μεταφορά, η Sandhu προτείνει να ακολουθήσεις τη διαδικασία που το κοιμίζεις- είτε θηλάζοντας το, είτε διαβάζοντας του ένα βιβλίο, είτε τραγουδώντας του ένα νανούρισμα - για να δεις αν αυτό το βοηθά να κοιμηθεί ξανά. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, λέει ότι θα πρέπει να μετακυλίσεις τον επόμενο υπνάκο ή τον ύπνο λίγο αργότερα. Ενώ δεν είναι βολικό, είναι η ασφαλέστερη επιλογή.