Νέοι γονείς και ύπνος - Ας μιλήσουν οι αριθμοί

28.02.2019
Νέοι γονείς και ύπνος - Ας μιλήσουν οι αριθμοί
Τον χάνουν τον ύπνο τους, αλλά μέχρι πότε είναι το ζήτημα!

Η γέννηση ενός παιδιού έχει δραστικές και άμεσες επιπτώσεις στον ύπνο των νέων γονιών, ιδιαίτερα κατά τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη γέννα. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick έχουν επίσης ανακαλύψει ότι η διάρκεια του ύπνου και η ικανοποίηση από αυτόν, μειώνονται μέχρι τα έξι χρόνια από τον τοκετό και για τους δύο γονείς.

Μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick δείχνει ότι μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού και μέχρι τα 6 χρόνια μετά τη γέννηση, η διάρκεια του ύπνου για τις μητέρες και του πατέρες και η ικανοποίηση από τον ύπνο, δεν επανέρχονται πλήρως στα επίπεδα πριν από την εγκυμοσύνη.

Διάβασε επίσης: Αυπνίες; Το στρατιωτικό τρικ που θα σε κοιμίσει σε λιγότερα από 2 λεπτά!

Στην έρευνα «Μακροπρόθεσμες επιδράσεις της εγκυμοσύνης και του τοκετού στην ικανοποίηση και τη διάρκεια του ύπνου όπως τις βιώνουν για πρώτη φορά οι μητέρες και οι πατέρες», που ήταν μια συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, μελετήθηκε ο ύπνος σε 4.659 γονείς που είχαν αποκτήσει παιδιά από το 2008 έως το 2015.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών οι γονείς περιέγραψαν επίσης τον ύπνο τους σε συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια κάθε χρόνου. Κατά τους πρώτους 3 μήνες μετά τη γέννηση, οι μητέρες κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο 1 ώρα λιγότερο από ό, τι πριν από την εγκυμοσύνη, ενώ ο χρόνος ύπνου των πατέρων μειώθηκε κατά περίπου 15 λεπτά.

Η Dr Sakari Lemola, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Warwick σχολιάζει:

«Οι γυναίκες τείνουν να διακόπτουν τον ύπνο τους πιο συχνά από τους άνδρες μετά τη γέννηση ενός παιδιού κάτι που αντανακλά το γεγονός ότι οι μητέρες ασκούν ακόμα πιο συχνά το ρόλο του πρωταρχικού φροντιστή σε σχέση με τους πατέρες»

Ωστόσο, όταν τα παιδιά ήταν 4-6 ετών, η διάρκεια του ύπνου ήταν ακόμα περίπου 20 λεπτά λιγότερη στις μητέρες και 15 λεπτά στους πατέρες σε σύγκριση με τη διάρκεια του ύπνου πριν από την εγκυμοσύνη. Μια παρόμοια χρονική πορεία παρατηρήθηκε επίσης για την ικανοποίηση τους στον ύπνο.

Διάβασε επίσης: Θέλεις να έχεις ευτυχισμένα παιδιά; Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέχεις

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν πιο έντονα σε αυτούς που έγιναν γονείς πρώτη φορά σε σύγκριση με τους πιο έμπειρους γονείς. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους μετά τη γέννηση, οι επιδράσεις του ύπνου ήταν επίσης κάπως ισχυρότερες στις γυναίκες που θηλάζουν σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν θηλάζουν

Πάντως, το υψηλότερο εισόδημα των νοικοκυριών και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, όπως αν κάποιος μεγαλώνει μόνος το παιδί του, δεν φαίνεται να προστατεύουν από αυτές τις αλλαγές στον ύπνο μετά τον τοκετό.