Τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με τις μητέρες τους έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα

16.02.2019
Τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με τις μητέρες τους έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τους πατεράδες τους κινδυνεύουν να πάρουν περισσότερα κιλά μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν 21 ετών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πατέρες «ωθούν τα παιδιά τους να κάνουν έντονη ​​σωματική άσκηση», η οποία τα βοηθά να διατηρήσουν το βάρος τους, όπως αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την παιδίατρο Patricia East.

Ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενώ παράλληλα κουβαλάνε επικίνδυνα ποσά βάρους στη μεταγενέστερη ζωή τους, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Childhood Obesity.

Διάβασε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Ένα συγκινητικό βίντεο και το σπουδαίο μήνυμά του

Και τα επίσημα στοιχεία που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο, αποκάλυψαν ότι τα παιδιά που ζουν στην Αγγλία είναι πιο παχιά από ποτέ, με ποσοστό ρεκόρ σε ηλικίες 10 έως 11 ετών όπου χαρακτηρίζονται ήδη ως σοβαρά παχύσαρκα.

Για να καθορίσουν τι προκαλεί παχυσαρκία στην παιδική ηλικία, οι ερευνητές μέτρησαν το ΔΜΣ 1.000 νεαρών στην Χιλή όταν ήταν 5, 10, 15 και 21 ετών.

Η Χιλή έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας στη Νότια Αμερική, με το 10% των παιδιών στο νηπιαγωγείο και το 18% στις ηλικίες 6 έως 7 ετών, να έχουν επικίνδυνο βάρος πάνω τους, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Οι μητέρες των παιδιών αξιολόγησαν πόσο ασφαλή είναι τα σπίτια των παιδιών τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον, στις ηλικίες ενός και δέκα ετών.

Αυτό το διάβασες; To παιδί σου πεινάει συνέχεια; 5 πιθανοί λόγοι και πώς να τους αντιμετωπίσεις

«Είναι σπάνιο να έχουμε μια μελέτη με διαχρονικά δεδομένα σε πολλαπλές στιγμές κατά την παιδική ηλικία μέχρι τα ενήλικα χρόνια, με ένα μεγάλο δείγμα [και] πολλαπλών παραγόντων που ενδεχομένως επηρεάζουν την παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ. Tom Baranowski, και συντάκτης του Childhood Obesity.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μπαμπάδες βοηθούν τα παιδιά να είναι πιο ενεργά.

Ένα ακόμα από τα στοιχεία της έρευνας είναι ότι μια μητέρα με κατάθλιψη λόγω του ότι είναι single, δημιουργεί επίσης τον κίνδυνο τα παιδιά της να είναι παχύσαρκα στα πρώτα τους είκοσι χρόνια.