Μήπως μεγάλωσες με τοξικούς γονείς; 5 σημάδια που το φανερώνουν

16.07.2018
Μήπως μεγάλωσες με τοξικούς γονείς; 5 σημάδια που το φανερώνουν
Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το οικογενειακό σου περιβάλλον δεν είναι όσο φιλικό νόμιζες

Πολλοί, ίσως περισσότερο όσοι έχουν κάνει συνεδρίες ψυχοθεραπείας, έχουν έρθει αντιμέτωποι με το δυσκολοχώνευτο γεγονός πως έχουν μεγαλώσει με τοξικούς γονείς.

Σύμφωνα με το Consistent-parenting-advice.com, μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες συμβουλευτικής για γονείς, το να μεγαλώνει ένα παιδί με γονείς γεμάτους από αρνητικά συναισθήματα, είναι χειρότερο από το να μεγαλώνει με γονείς που το παραμελούν.

Πώς μπορεί, όμως, να γνωρίζει κανείς ότι έχει μεγαλώσει με τοξικούς γονείς; Βάσει όσων ισχυρίζονται οι ειδικοί, υπάρχουν πέντε σημάδια, που μαρτυρούν πολλά για το οικογενειακό υπόβαθρο του:

Είναι δύσκολο να μοιραστείς οτιδήποτε με έναν τοξικό γονιό, γιατί διακόπτει συνεχώς

Οι γονείς που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία δε δίνουν ποτέ περιθώριο στα παιδιά τους να εκφραστούν και να μιλήσουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια για οτιδήποτε τα απασχολεί. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Greg Kushnick, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των γονιών που αδιαφορούν για τις ανάγκες των παιδιών τους.

Υπάρχει μαύρο πρόβατο στην οικογένεια

Οι τοξικοί γονείς έχουν την ανάγκη να βρίσκουν πάντα το θύμα μέσα στο σπίτι, καθώς κάποιος πρέπει πάντα να φταίει για όλα. Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Ruth Spalding, oι δικές τους ελλείψεις και η ανεπάρκεια τους να διαχειριστούν ευθύνες και κρίσεις οδηγούν στο να χαρακτηρίσουν ένα τους παιδί, ως "μαύρο πρόβατο".

Διάβασε επίσης: 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι θέλει να συγκατοικήσετε

Κατηγορεί τον σύντροφο σου και σε ντροπιάζει για τη σχέση σου

Για τους τοξικούς γονείς, κανείς δεν είναι ποτέ αρκετά καλός για εσένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζει ο τοξικός γονιός και ονομάζεται "χωρισμός σε εξέλιξη". Πρόκειται για σχόλια και συσσωρευμένη αρνητική συμπεριφορά εναντίον του εκάστοτε συντρόφου, με στόχο να σε γεμίσει αμφιβολίες για την επιλογή σου, κάτι που εν τέλει μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σου.

Δε θυμάσαι τίποτα από την παιδική σου ηλικία

Γι'αυτό φταίει πιθανότατα το ότι οι γονείς σου δεν φρόντισαν ποτέ να σου πουν πράγματα γι΄ αυτήν ή επειδή μεγάλωσες σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον, στο οποίο ακριβώς και οφείλονται τα κενά μνήμης.

Σας τιμωρούσαν με συναισθηματικά οδυνηρό τρόπο

Ίσως έσπαγαν ή πετούσαν πράγματα σου όταν σε μάλωναν, ή έκρυβαν πράγματα όταν ήθελαν να σου δώσουν ένα μάθημα. Αν, σε κάθε περίπτωση, τους θυμάσαι να απολαμβάνουν το ότι σε τιμωρούσαν, έχεις να κάνεις με κακοποιητικούς και συναισθηματικά βίαιους γονείς.