Τα ψέματα που επιτρέπεται να λες στα παιδιά

10.02.2017
Οι περισσότεροι γονείς νουθετούν τα παιδιά τους να μη λένε ψέματα αλλά στην πραγματικότητα οι ίδιοι τα... φλομώνουν. Πώς θα δώσεις το καλό παράδειγμα και θα γίνεις πρότυπο αν οι πράξεις σου είναι ανακόλουθες με τα λόγια σου; Ακόμη και αθώα μικρά ψέματα ή απλές απειλές προς συμμόρφωση του στιλ "Αν δε φας το φαγητό σου θα σε συλλάβει ο αστυνομικός" "Αν δεν κάτσεις ήσυχος θα έρθει ο μπαμπούλας" μπορεί να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη εκείνη τη στιγμή αλλά μακροπρόθεσμα θα σου γυρίσουν μπούμερανγκ.

Αλλά κι όταν μπαίνουν οικονομικά ζητήματα στη μέση - όπως για παράδειγμα παράλογες απαιτήσεις του παιδιού που θέλει να σηκώσει όλο το κατάστημα παιχνιδιών - αντί του κλασικού "δεν έχω χρήματα" θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο και ουσιαστικό να κάνεις κουβέντα περί διαχείρισης χρημάτων... Μπορείς για παράδειγμα να πεις πως κι εσύ θέλεις να αγοράσεις πολλά για τον εαυτό σου αλλά δεν το κάνεις γιατί σε αντίθετη περίπτωση δε θα μπορέσετε να πάτε βόλτες ή να πάρετε διάφορες λιχουδιές μέσα στις γιορτές". Δεν είναι σίγουρο πως η γκρίνια θα σταματήσει αλλά είναι προτιμότερο να κατανοήσουν το λόγο της άρνησής σου.

Η εξαίρεση στον κανόνα: Το παραμύθι της νεράιδας που παίρνει το δοντάκι που βγήκε κι αφήνει δωράκι στη θέση του αλλά και ο Άγιος Βασίλης! Αυτά τα ψεματάκια βοηθούν κι εμπλουτίζουν τη φαντασία του παιδιού.