Κλαψιάρικο μωρό... τέχνας κατεργάζεται

13.09.2014
Ένα μωράκι που κλαίει μπορεί απλά να θέλει... προσοχή.

Το κλάμα του μωρού μπορεί όντως να δηλώνει πως πεινάει αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι... ψεύτικο με μόνο κίνητρο την επιπλέον προσοχή. Στο παραπάνω κατέληξαν οι επιστήμονες, μετά από εξάμηνη παρατήρηση δύο βρεφών. Όπως μάλιστα λένε,το ψεύτικο κλάμα χρησμοποιείται έξυπνα από τα μωράκια, ειδικά στην περίπτωση που θέλουν να κλέψουν την προσοχή των γονέων από τα αδελφάκια τους.

Τι έδειξε το πείραμα

Η ερευνήτρια Χιρόκο Νακαγιαμα, από πανεπιστήμιο του Τόκιο, μαγνητοσκοπούσε τα παιδάκια για μια ώρα, δύο φορές το μήνα επί ένα εξάμηνο για να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα. "Πρωταγωνιστές" της μελέτης, που δημοσιεύτηκεσυο British Psychological Society, ήταν το μωρό R, 6 μηνών και το μωρό Μ, 9 μηνών.

Οι μελετητές διερεύνησαν την παρουσία συναισθημάτων κάθε φορά που ακουγόταν το κλάμα των μωρών. Οδηγός για την αναγνώριση των συναισθημάτων δεν ήταν άλλοι από τους μορφασμούς και τους θορύβους που συνηθίζουν να κάνουν τα μωράκια.

Από τη μελέτη προέκυψε πως το μωράκι Μ έκλαιγε αυθεντικά, καθώς το κλάμα του συνοδευόταν από μορφασμούς λύπης ενώ το βρέφος R, σε πολλές περιπτώσεις έκλαιγε σκόπιμα για να τραβήξει την προσοχή της μαμάς καθώς μόλις αυτή πλησιάζε έσκαγε "πονηρό" χαμογελάκι. Όπως λένε οι μελετητές, το ψεύτικο αυτό κλάμα, προσελκύει την προσοχή του γονέα και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική αλλά και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους.

Αν και οι ερευνητές παρατήρησαν μονάχα δύο παιδάκια, θεωρούν πως το ψεύτικο κλάμα του μωρού R οφειλόταν στην ύπαρξη αδελφιών και του ανταγωνισμού με αυτά για την προσοχή των γονιών. Με άλλα λόγια, μέσω του κλάματος τα μωράκια είναι σαν να αναπτύσουν επικοινωνιακές δεξιότητες.