Θες το παιδί σου να διαπρέψει; Πάρε σκύλο

27.09.2013
Το παιδάκι σου ζητά σκυλάκι ή γατάκι αλλά διστάζεις να το πάρεις; Τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών σου δίνουν έναν ακόμη λόγο για να... ενδώσεις.

Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες ξεκίνησε η επιστημονική μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων. Όπως οι έρευνες αποδεικνύουν, η επαφή τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών με τα κατοικίδια είναι ευεργετική τόσο για τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία.

Ειδικότερα για τα παιδιά, η συναναστροφή με κατοικίδια αποδεικνύεται θεραπευτική σε πολλά επίπεδα: στην καταπολέμηση του άγχους, τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας, τις σχολικές επιδόσεις, αλλά και τη διευκόλυνση της κοινωνικοποίησης. Με άλλα λόγια, εκτός από την ψυχολογική υποστήριξη, ένα σκυλάκι, γατάκι ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο, βοηθά τους ανήλικους να γίνουν υπεύθυνοι, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να ασκηθούν αλλά και να ενισχύσουν τις μαθησιακές τους δυνατότητες.

"Pets for Kids" : Μια πρωτοποριακή Κοινωνική Εκστρατεία

Στα συμπεράσματα αυτά βασίστηκε και το πρόγραμμα ‘Pets for Kids’, που σχεδιάζε η Mars Hellas σε συνεργασία με τα παιδικά χωριά SOS και το οποίο έχει στόχο να αναδείξει την πολύτιμη συμβολή των κατοικιδίων στην αρμονική ανάπτυξη των παιδιών.

Η εκστρατεία ‘Pets for Kids’ θα διαρκέσει από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, κατά τη διάρκεια της οποίας κατοικίδια (τρεις σκύλοι και μία γάτα), υπό την καθοδήγηση έμπειρης ομάδας εκπαιδευτών και ψυχολόγου, θα μετάσχουν σε σεμιναριακές επισκέψεις και ειδικά σχεδιασμένες δράσεις στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης και Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης, δίνοντας τη δυνατότητα σε πάνω από 60 παιδιά, ηλικίας 6-15 ετών, να βιώσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος

Κατά τη διάρκεια της περιόδου διεξαγωγής του προγράμματος, τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Παιδικά Χωριά θα έχουν την ευκαιρία να:

- λάβουν χρήσιμες θεωρητικές γνώσεις για τα κατοικίδια και τη συμβίωση με αυτά,

- εξοικειωθούν με τους σκύλους και τις γάτες, σε πρακτικό επίπεδο,

- αντιληφθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικιδίου,

- μάθουν τις βασικές αρχές εκπαίδευσης ενός σκύλου, ως ‘μικροί εκπαιδευτές

- εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις που έλαβαν για να διασφαλίσουν τη σωστή φροντίδα που χρειάζονται τα κατοικίδια τα οποία διαβιώνουν στο περιβάλλον των Παιδικών Χωριών.

Επίσης, η διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος, θα εμπλουτιστεί με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, όπως αφήγηση ιστοριών, παντομίμα, εικαστικούς αυτοσχεδιασμούς κ.α., ώστε η ευεργετική αλληλεπίδραση των παιδιών με τα κατοικίδια να γίνει πράξη μέσα από ολοκληρωμένες βιωματικές εμπειρίες.

* Το καταναλωτικό κοινό μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία ‘Pets for Kids’, καθώς, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των τροφών Pedigree και Whiskas θα διατεθεί για τους σκοπούς αυτής και τις ανάγκες των Παιδικών Χωριών SOS.