Όταν ο χωρισμός έρχεται νωρίς: Πώς θ΄ανακοινώσετε το διαζύγιο στα μικρά παιδάκια;

07.11.2016
Η χρονική στιγμή στην οποία έρχεται ένα διαζύγιο φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία αφού επηρεάζει διαφορετικά τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα

Όπως δείχνει νέα έρευνα, παιδιά των οποίων οι γονείς χωρίζουν όταν αυτά βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, έχουν μακροπρόθεσμα ιδιαίτερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα ευρήματα μελέτης που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σικάγο δείχνουν πως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε παιδάκια κάτω των πέντε ετών, καθώς μέχρι αυτή την ηλικία το παιδί βιώνει την αλλαγή πολύ πιο έντονα.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα παιδάκια σε αυτήν την ηλικία όχι μόνο αδυνατούν να κατανοήσουν τους λόγους του διαζυγίου αλλά βιώνουν την κατάσταση σαν εγκατάλειψη του γονέα και προσωπική απόρριψη ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να ενοχοποιήσουν τον ίδιο τους το εαυτό.

Τι μπορείς να κάνεις αν έτυχε...

Τι μπορείς να κάνεις αν έτυχε...

* Καταρχήν να θυμάσαι πως δεν μπορείς να προστατέψεις το παιδάκι τη θλίψη. Ο πόνος είναι συναίσθημα και για να το αποβάλλει πρέπει να το νιώσει. Για να αποδεχτεί την κατάσταση το παιδί πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση και να την αποδεχτεί.

* Το σχολικό περιβάλλον θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση. Αν βρίσκεται σε προσχολική ηλικία, ένας παιδικός σταθμός ίσως θα ήταν η καταλληλότερη λύση. Η ρουτίνα, οι δραστηριότητες και η επαφή και επικοινωνία με άλλα παιδάκια θα λειτουργήσουν "θεραπευτικά".

* Σε κάθε περίπτωση απέφυγε τις υπερβολές και την υπερπροστασία, κάτι που πιθανότατα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Αντίθετα προσπάθησε να δίνεις θετική ανατροφοδότηση στο παιδάκι, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του και δείχνοντάς του ότι δε φέρει ουδεμία ευθύνη για την κατάσταση. Ο μπαμπάς και η μαμά συνεχίζουν να το αγαπούν και να είναι εκεί γι΄αυτό όποτε τους χρειαστεί.

* Το παιχνίδι με άλλα παιδάκια αλλά και η παρουσία συγγενών και παππούδων είναι επίσης καθοροστικοί παράγοντες που θα λειτουργήσουν ως δίκτυα υποστήριξης του παιδιού και θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί και να βρει τρόπο να διαχειριστεί την νέα κατάσταση

* Τέλος, σε κάθε περίπτωση η συμβουλή ενός ειδικού μπορεί να φανεί ιδιαίτερα οφέλιμη.