Γιατί ακούς για οικογένεια & βγάζεις... σπυράκια;

03.05.2017
Φοβού την οικογένεια ή μήπως όχι; Μήπως βλέπεις "εχθρούς" εκεί που δεν υπάρχουν; Για ξανασκέψου το...

Φοβάσαι να δημιουργήσεις οικογένεια για να μην καταστρέψεις την καριέρα ή την εμφάνισή σου; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα δεν είσαι η μόνη.

Όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση στην Μ.Βρετανία, που διεξήχθη σε δείγμα 2000 γυναικών, μια στις τρεις γυναίκες δε θέλει να αποκτήσει παιδιά ακόμη κι αν έχει πατήσει τα 30 κι έχει σταθερή σχέση και εργασία. Για ποιο λόγιο συμβαίνει αυτό; Επειδή απλούστατα η σύγχρονη γυναίκα, όπως πιθανότατα κι εσύ, έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Αυτό που συμβαίνει είναι πως οι άτεκνες γυναίκες δεν είναι τόσο διατεθειμένες να κάνουν τις απαραίτητες θυσίες που προϋποθέτει η μητρότητα.

Γιατί φοβάσαι τον ερχομό ενός παιδιού;

1. Βάζεις πάνω απ΄ όλα τα λεφτά;

Παρόλο που έχεις μακροχρόνια σχέση και ο αγαπημένος στο σε πιέζει να κάνετε παιδάκι εσύ αντιστέκεσαι σθεναρά. Ξέρεις πως ο ερχομός ενός παιδιού θα δημιουργήσει νέες οικονομικές υποχρεώσεις και φοβάσαι να στριμωχτείς. Κάτι τέτοιο αυτομάτως θα σήμαινε περικοπή στα προσωπικά σου έξοδα.

Φαίνεται λοιπόν πως κι εσύ ακολουθείς τις νέες τάσεις της εποχής, δεδομένου πως οι μισές γυναίκες από όσες ερωτήθηκαν απάντησαν πως προτιμούν να κάνουν περιουσία από το να αποκτήσουν οικογένεια ενώ σε ποσοστό 28% θα θυσίαζαν την οικογένεια για χάρη μιας καλοπληρωμένης εργασίας.

2. Δε θέλεις να χάσεις τη γραμμή σου;

Η ομορφιά είναι ένας επίσης παράγοντας. Μπορεί να μην σε ενδιαφέρουν χρήματα και καριέρα αλλά από την άλλη ανησυχείς πως ο ερχομός ενός παιδιού θα αποτελούσε πλήγμα στο σεξ- απίλ σου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας το ένα τέταρτο των γυναικών που ερωτήθηκαν πιστεύει πως οι μαμάδες δείχνουν πάντα εξουθενωμένες και εξαντλημένες ενώ τρεις στις 10 γυναίκες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η εγκυμοσύνη στην εμφάνισή τους και στο σώμα τους. Περίπου το 1/3 των γυναικών πιστεύει πως μετά τη γέννα θα χάσουν τη γραμμή τους και την πολυτέλεια του καθημερινού μποτέ.

3. Σ΄αρέσει η εργένικη ζωή;

Ακόμη όμως κι αν η καριέρα ή η ομορφιά δεν σε προβληματίζουν πιθανότατα να δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω την εργένικη ζωή. Ξέφρενα ξενύχτια, εκδρομές και ασύστολο φλερτ αναγκαστικά περιορίζονται ή κόβονται μετά τη γέννα! Γιατί λοιπόν να μη το καθυστερήσεις;

Το παραπάνω αποδεικνύεται και από τα ευρήματα της μελέτης. Τέσσερις στις 10 γυναίκες δεν είναι έτοιμες να αφήσουν τον εργένικο τρόπο ζωής ενώ το ¼ των γυναικών νιώθει πως είναι πολύ νωρίς για την απόκτηση παιδιού.

Μήπως φοβάσαι άδικα;

Εχεις σκεφτεί όμως ότι η μητρότητα μπορεί να είναι πολύ πιο γλυκιά απ΄όλα όσα αναφέρθηκαν; Αλλιώς πως εξηγείται ότι οι περισσότερες μαμάδες πλέουν σε πελάγη ευτυχίας και θα έκαναν τα πάντα για το αγγελούδι τους;

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά. Το 87% των γυναικών που γίνονται μαμάδες δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένες σε σχέση με όταν ήταν άτεκνες ενώ το 62% αυτών δηλώνουν πως ολοκληρώνονται σαν γυναίκες.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα