Οικογενειακές διακοπές: Πλήρης οδηγός

15.08.2015
Οι οικογενειακές διακοπές από μόνες τους είναι μια δύσκολη υπόθεση. Γονείς και παιδιά επιθυμούν εντελώς διαφορετικά πράγματα και αν δεν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και κατανόηση σύντομα οι διακοπές καταλήγουν σε μαρτύριο. Μάθε να προσαρμόζεσαι και να βλέπεις το αναπάντεχο σαν παιχνίδι και με σαρκασμό και χιούμορ διασκέδασε με την οικογένειά σου κάθε νέα ευχάριστη ή δυσάρεστη περιπέτεια

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Παρόλο το σχεδιασμό και τις προσδοκίες μας, μερικές φορές οι διακοπές δεν εξελίσσονται όπως έχουμε προγραμματίσει. Ο καιρός, το ξενοδοχείο, μια πιθανή αρρώστια είναι παράγοντες που δεν μπορείς εύκολα να ρυθμίσεις. Αλλωστέ, οι οικογενειακές διακοπές από μόνες τους είναι μια δύσκολη υπόθεση. Γονείς και παιδιά επιθυμούν εντελώς διαφορετικά πράγματα και αν δεν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και κατανόηση σύντομα οι διακοπές καταλήγουν σε μαρτύριο. Αναπάντεχα συμβάντα έρχονται για να γίνουν το κερασάκι στην τούρτα κι εσύ εύχεσαι να είχες μείνει στην πόλη. Τι την ήθελες την εξοχή;

Η παραπάνω προσέγγιση, όπως καταλαβαίνεις, είναι εξαιρετικά λανθασμένη κι αυτό διότι κατά κάποιο τρόπο προδικάζεις τα πράγματα φέρνοντας την καταστροφή! Μάθε να προσαρμόζεσαι και να βλέπεις το αναπάντεχο σαν παιχνίδι και με σαρκασμό και χιούμορ διασκέδασε με την οικογένειά σου κάθε νέα ευχάριστη ή δυσάρεστη περιπέτεια που ζεις.

%PHOTO1%

Διακοπές είσαι, άσε το πρόγραμμα

Όσο καλά σχεδιασμένες κι αν είναι οι διακοπές, σίγουρα θα ξεφύγετε από το πρόγραμμα. Θυμήσου ότι οι ανάγκες αλλά και οι επιθυμίες των μελών μιας οικογένειας διαφέρουν. Για να μην καταλήξουν λοιπόν οι οικογενειακές διακοπές σε καταστροφή και για να περάσουν όλα τα μέλη καλά χρειάζονται αμοιβαίοι συμβιβασμοί.

Κάνε συμφωνία με τα παιδιά που γκρινιάζουν και βαριούνται να φάνε στο σπίτι με τη γιαγιά και τον παππού λέγοντας πως το απόγευμα θα πάτε στο λούνα- πάρκ ή στις νεροτσουλήθρες. Αν πάλι είσαι έφηβη σε οικογενειακές διακοπές με γονείς και το σόι ζήτα από τους δικούς σου να σε αφήσουν να βγεις μαζί με τα μεγαλύτερα ξαδέλφια σου το βράδυ με αντάλλαγμα να τους συνοδεύεις στις βαρετές επισκέψεις στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Από εναλλακτικές ΤΙ;

%PHOTO1%

Υπάρχουν κι εναλλακτικές!

Μάθε να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις βρίσκοντας λύσεις και εναλλακτικές. Αν για παράδειγμα η επιλογή του μέρους διακοπών δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις προσδοκίες σου δες τι μπορείς να κάνεις γι΄αυτό. Δεν μπορείς για παράδειγμα να αλλάξεις τον καιρό ή το μέγεθος της παραλίας, αλλά μπορείς να βρεις εναλλακτικές.

Στην περίπτωση πχ που έχεις παιδιά και ο αέρας και το κύμα είναι απαγορευτικά για μπάνιο στη θάλασσα πρότεινέ τους να πάτε για πικ νικ στην εξοχή. Το πιθανότερο είναι να ενθουσιαστούν. Αν είσαι έφηβη και πήγες διακοπές με τους γονείς αλλά η παραλία και το μέρος που διάλεξαν να παραθερίσετε είναι γεμάτη κουτσούβελα, σκέψου ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει όλες τις ώρες της ημέρας. Αργά το μεσημέρι και το απογευματάκι ίσως βρεις την ηρεμία που αναζητούσες.

Όταν αλλάζουν τα σχέδια…

%PHOTO1%

Όταν αλλάζουν τα σχέδια…

Μικρές ατυχίες και αναπάντεχα γεγονότα μερικές φορές μας κάνουν να αλλάξουμε εξ΄ολοκλήρου τα σχέδια μας, Αναπάντεχα γεγονότα για παράδειγμα όπως μια πιθανή βλάβη στο αυτοκίνητο στη μέση της διαδρομής καθυστερεί ή αναβάλει τις διακοπές.

Αν όμως δεις τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά, η διανυκτέρευση σε ένα μέρος που δεν είχες καν διανοηθεί πως θα παραθέριζες σε γεμίζει με εμπειρίες και εικόνες που θα θυμάσαι μια ζωή. Αντί να κατσουφιάζεις και να καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που ξεκίνησες για διακοπές, προσπάθησε να αποβάλλεις τον αρνητισμό, να δεις τι μπορείς να κάνεις και που ξέρεις ίσως η νέα περιπέτεια αποδειχτεί ευχάριστη!

Όταν όλα πάνε στραβά;

%PHOTO1%

Όταν όλα πάνε στραβά;

Μερικές φορές, όσο καλή διάθεση κι αν έχεις και παρ’όλες τις προσπάθειές, όλα πηγαίνουν στραβά. Ο δυνατός αέρας, η βροχή μέσα στο κατακαλόκαιρο ή ένας πιθανός τραυματισμός χαλάνε τις διακοπές μας. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποδεχτείς την κατάσταση. Εκείνη τη στιγμή θα στεναχωρηθείς, αργότερα όμως με την πάροδο του χρόνου θα θυμόμαστε τα σκηνικά που έζησες και θα γελάς!

%PHOTO1%

Δες το δάσος, όχι το δέντρο

Γιατί βρίσκεσαι διακοπές με την οικογένειά σου; Για να περάσετε χρόνο μαζί, να ξεκουραστείτε και να δείτε νέα σκηνικά. Προσπάθησε να ζήσεις όμορφες στιγμές και να κρατήσεις ανεξίτηλες ευχάριστες αναμνήσεις. Μην αφήνεις το χρόνο να περνά δίχως να τον εκμεταλλεύεσαι εις το έπακρον και μάθε να αναγνωρίζεις την ευτυχία στα απλά και καθημερινά πράγματα.