Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ;

02.02.2017
Φοβάσαι να μιλήσεις στο παιδί σου για την έλξη των δύο φύλων και τις ερωτικές σχέσεις; Πιστεύεις πως το παιδάκι σου είναι μικρό και απονήρευτο και προτιμάς να παρατείνεις την παιδική του ηλικία; Πάρε την πρωτοβουλία και μίλα πριν οι καταστάσεις σε προλάβουν...

Το να μιλήσεις η ίδια στο παιδί σου για σεξ, όσο άβολο κι αν σου φαντάζει, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Θυμήσου ξανά τις γνώσεις που πήρες στο σχολείο, διάβασε το παλαιότερο άρθρο μας για την γυναικεία ανατομία και δώσε εσύ η ίδια στο παιδί σου τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει. Αν δεν το κάνεις θα αναζητήσει διαφορετικές πηγές πληροφόρησης, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Μίλα ανοιχτά και δώσε απαντήσεις σε κάθε ερώτημα αναφορικά με τις διαφορές των δύο φύλων και εμβάθυνε σε ζητήματα όπως οι ερωτικές σχέσεις, ο αυτοσεβασμός η ικανοποίηση και η επιθυμία.

Γιατί να μιλήσεις ανοιχτά για τις ερωτικές σχέσεις;

Φοβάσαι να μιλήσεις στο παιδί σου για την έλξη των δύο φύλων και τις ερωτικές σχέσεις; Πιστεύεις πως το παιδάκι σου είναι μικρό και απονήρευτο και προτιμάς να παρατείνεις την παιδική του ηλικία; Κι όμως με αυτό τον τρόπο μάλλον βγάζεις τα ματάκια σου, καθώς όσο μικρό και αν βλέπεις το παιδάκι σου, αυτό ζει και κινείται στο ίδιο περιβάλλον με εσένα λαμβάνοντας παρόμοια ερεθίσματα.

Τα ερεθίσματα είναι πολλά και το… μικρούλι σου έρχεται συνεχώς αντιμέτωπο με το ζήτημα. Στην τηλεόραση, στο σχολείο, στο γυμναστήριο παντού όλοι μιλούν για σεξ. Σκέψου λοιπόν πως μιλώντας για τη σημασία της ερωτικής επαφής σε μια σχέση μπορείς να ενισχύσεις τις αντιστάσεις του παιδιού και το προφυλάττεις από το να πληγωθεί κάνοντας σεξ από περιέργεια ή πίεση. Δώσε του να αντιληφθεί πως η ερωτική επαφή δεν είναι «καταναγκαστικό έργο» αλλά πράξη που προϋποθέτει συναίσθημα και αγάπη για να είναι μοναδική.

Μήπως έτσι το ωθείς στην… ακολασία;

Μιλώντας ανοιχτά στο παιδί σου δε σημαίνει και ότι θα το προτρέψεις να έχει ερωτικές σχέσεις. Είναι βασικό να μάθει πόσο σημαντικό είναι ακόμη και στον έρωτα να σέβεται τους άλλους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Με τον τρόπο αυτό του δείχνεις ότι υπάρχουν κάποια όρια που δεν πρέπει να ξεπεραστούν και πως δε χρειάζεται να κάνει πράγματα για τα οποία αργότερα θα μετανιώσει ή δεν αισθάνεται έτοιμο γι΄ αυτά. Εξήγησε πως μια σχέση βασίζεται στην αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.

Τονίζοντας πόσο σημαντικός είναι σεβασμός απέναντι στους άλλους αλλά και τον εαυτό μας δείχνεις στο παιδί ότι και στο ζήτημα σεξ υπάρχουν κάποια όρια που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Το

Πρέπει να θίξεις ζητήματα όπως η ερωτική επιθυμία;

Ίσως σε εκπλήξει αλλά ενθαρρύνοντας το παιδί σου να προβληματιστεί σχετικά με τη σημασία της δικής του επιθυμίας να κάνει σεξ, στην πραγματικότητα, μειώνεις τους κίνδυνους όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Τα κορίτσια για παράδειγμα που μαθαίνουν από την μητέρα ότι το σεξ δεν είναι ούτε κάτι απαγορευμένο, ούτε κακό αλλά αντίθετα έρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη της έλξης που νιώθουν δύο άνθρωποι ο ένας για τον άλλο είναι περισσότερο συνειδητοποιημένα. Γνωρίζοντας τα οφέλη, τις απογοητεύσεις αλλά και τους κινδύνους της ερωτικής επαφής είναι περισσότερο προετοιμασμένα και έχουν τον έλεγχο της προσωπικής τους ζωής και των σεξουαλικών εμπειριών. Δύσκολα θα είναι επιρρεπή σε πιέσεις των συντρόφων τους και σίγουρα δε θα κάνουν έρωτα απλά από περιέργεια.

Πως θα ανοίξεις κουβέντα;

Βρες χρόνο για να κάνετε μαζί πράγματα που σας αρέσουν. Δεν μπορείς ξαφνικά μια ημέρα να ξεκινήσεις την κουβέντα στο άσχετο.

Η καλύτερη πληροφόρηση είναι αυτή που δίνεται σε ανύποπτο χρόνο. Βγείτε μαζί για ψώνια, ζήτα να σε βοηθήσει στο μαγείρεμα, κλείσε γεύμα για τους δύο σας σε ένα εστιατόριο και μόλις αισθανθεί άνετα άνοιξε κουβέντα.

Έφτασε η δύσκολη ώρα. Ψυχραιμία…

Ακόμη και αν δεν συμφωνείς με τις απόψεις της πάνω στο ζήτημα μη βιαστείς να αντιδράσεις. Δείξε ότι ακούς και καταλαβαίνεις και στη συνέχεια ζήτα από το παιδί, όπως το άκουσες κι εσύ προσεκτικά, να ακούσει και τη δικιά σου άποψη.

Για να ενισχύσεις τα επιχειρήματά σου δώσε παραδείγματα χρησιμοποιώντας φίλους και γνωστούς ή τους πρωταγωνιστές της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς του παιδιού. Εξήγησε λοιπόν πως το σεξ είναι κάτι το φυσιολογικό αλλά τόνισε τους κινδύνους που παραμονεύουν.

Ενώ μιλάς κάνε συχνές παύσεις κάτι που θα του δώσει θάρρος να απαντήσει ή να συμμετάσχει στην κουβέντα. Όταν λάβει το λόγο πάρε το χρόνο σου να σκεφτείς και δείξε πως στέκεσαι στη δικιά του άποψη. Στη συνέχεια ζήτα διευκρινήσεις και αιτιολόγηση με επιχειρήματα. Αν η θέση του είναι παράλογη δε θα μπορέσει αν την υποστηρίξει κι εσύ θα έχεις βγει «αυθεντία».

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, απόφευγε να βγάζεις συμπεράσματα και να αναιρείς τα συναισθήματα και τις σκέψεις του παιδιού ενώ ούτε στιγμή μη σκεφτείς να υποδείξεις τον τρόπο με τον οποίο θα πράξει, κάτι το οποίο έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Παν μέτρον άριστον…

* Υπενθύμισε στο παιδί σου πως το να μετρήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του είναι μια χρονοβόρα και αρκετά δύσκολη διαδικασία.

* Προσπάθησε να το ωθήσεις στο να σκέφτεται κριτικά μη αποδεχόμενο ότι του προσφέρουν.

* Εξήγησε πως το σεξ είναι κομμάτι της ζωής αλλά παράλληλα ενημέρωσε για τους κινδύνους που παραμονεύουν όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη,.

* Συμβούλεψε το παιδί σου να είναι σέξι και να δείχνει ελκυστικό αλλά μάθε του πότε πρέπει να λέει Όχι στο σεξ.

* Αν υποπτευτείς ότι βλέπει ταινίες πορνό μην το κάνεις μέγα ζήτημα αλλά δείξε αδιάφορη σαν να μην έγινε και τίποτα. Σιγά το θέμα..