Μήπως τον βασανίζει η κατάθλιψη;

31.07.2008
Η κατάθλιψη θεωρείται μια κατ’ εξοχήν «γυναικεία ασθένεια», αφού ο αριθμός των γυναικών με κατάθλιψη είναι σαφώς μεγαλύτερος από των αντρών (4 προς 1). Όμως, η κατάθλιψη στους άντρες μπορεί να είναι

Η κατάθλιψη θεωρείται μια κατ’ εξοχήν «γυναικεία ασθένεια», αφού ο αριθμός των γυναικών με κατάθλιψη είναι σαφώς μεγαλύτερος από των αντρών (4 προς 1). Όμως, η κατάθλιψη στους άντρες μπορεί να είναι πιο αχαλίνωτη απ' ότι νομίζουμε.

Πολλοί άντρες προσπαθούν να κρύψουν την κατάστασή τους πιστεύοντας ότι δεν είναι «αντρικό» το να εκφράζονται και να συμπεριφέρονται συναισθηματικά. Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, οι γιατροί δεν μπορούν να διαγνώσουν εύκολα την κατάθλιψη στους άντρες και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 70% των περιστατικών. Η αντρική κατάθλιψη παραμένει κρυφή, γιατί οι άντρες τείνουν να εκφράζουν τη θλίψη τους διαφορετικά από τις γυναίκες.

Τα τρία βασικά συμπτώματα της αντρικής κατάθλιψης είναι: α. στην αρχή οι άντρες προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόνο που νιώθουν κάνοντας χρήση αλκοόλ ή άλλων εθιστικών ουσιών), δουλεύουν απίστευτες ώρες ή αναζητούν πολλές ερωτικές σχέσεις, β. συχνά αποσύρονται και απομονώνονται από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γ. μπορεί να προσβάλλουν τους άλλους, να γίνουν εριστικοί ή ακόμα και βίαιοι. Η θεραπεία με την βοήθεια ψυχαναλυτή κρίνεται εντελώς αναγκαία.

Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η επίλυση των βίαιων ή αυτό-θεραπευτικών τρόπων (π.χ. χρήση ουσιών, εργασιομανία, βία, κλπ) που χρησιμοποιούνται έτσι ώστε σιγά σιγά ο πάσχων να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε βάθος και να το ξεπεράσει.