Εργασία και χαρά: τα 8 μυστικά

15.08.2011
Η Κυριακή είναι πάντα συννεφιασμένη για σένα και μόνο που σκέφτεσαι πως αύριο θα πρέπει να πας στη δουλειά και πάλι. Ήδη, έχεις σπάσει τέσσερα ξυπνητήρια και η καταμέτρηση αργιών και διακοπών αποτελούν καθημερινή σου ασχολία. Μην σκας! Υπάρχουν οκτώ τρόποι για να περνάς καλά στη δουλειά και το οχτάωρο να μοιάζει λίγο.

Η Κυριακή είναι πάντα συννεφιασμένη για σένα και μόνο που σκέφτεσαι πως αύριο θα πρέπει να πας στη δουλειά και πάλι. Ήδη, έχεις σπάσει τέσσερα ξυπνητήρια και η καταμέτρηση αργιών και διακοπών αποτελούν καθημερινή σου ασχολία. Μην σκας! Υπάρχουν οκτώ τρόποι για να περνάς καλά στη δουλειά και το οχτάωρο να μοιάζει λίγο.

1. Σπάσε τα ρολόγια

Τα ότι έχεις σπάσει τέσσερα ξυπνητήρια ήδη, θα έπρεπε να σε έχει αφυπνίσει. Ο ενοχλητικός ήχος του ξυπνητηριού είναι ο χειρότερος τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Διάλεξε έναν χαρούμενο ήχο στο κινητό, ή αγόρασε ένα ξυπνητήρι με ραδιόφωνο. Στην πρώτη περίπτωση μπορείς να επιλέξεις να ξυπνάς με το αγαπημένο σου τραγούδι ενώ στη δεύτερη μπορείς να συντονίσεις το ραδιόφωνο ώστε να ξυπνάς υπό τους ήχους του αγαπημένου σου ραδιοφωνικού σταθμού.

Δυστυχώς: το μόνο που δεν αλλάζει είναι το καμπαναριό της διπλανής εκκλησίας που σε ξυπνάει πριν την Ανατολή του Ήλιου.

2. Μην υποτιμάς την δύναμη ενός καλού πρωινού γεύματος

Αν πιστεύεις πως οι Άγγλοι είναι υπερβολικού γιατί τρώνε αυγά, μπέικο, ψωμί και κάθε λογής καλούδι για πρωινό, αυταπατάσαι. Το πρωινό γεύμα δεν είναι μόνο το πιο σημαντικό της ημέρας αλλά και το πιο απαραίτητο για να ανταπεξέλθεις σε μια δύσκολη εργασιακή ημέρα.

Δυστυχώς: θα πρέπει να ξυπνήσεις τουλάχιστον ένα τέταρτο νωρίτερα για ετοιμάσεις το θεσπέσιο γεύμα που θα σε γεμίσει ενέργεια.

3. Εκμεταλλεύσου το ταξίδι προς το γραφείο

Ειδικά στην περίπτωση που ζεις σε κάποια μεγαλούπολη που ο μέσος χρόνος για να φτάσεις στο γραφείο ξεπερνά τα τρία τέταρτα της ώρας, πρέπει να εκμεταλλευθείς όσο το δυνατόν καλύτερα το χρόνο που έχεις. Μιλάμε για μία ώρα που είναι όλη δική σου για να κάνεις όσα θέλεις και μόνο. Ως μοναδική προϋπόθεση πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο σπίτι και να προτιμήσεις τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Διάβασε το αγαπημένο σου λογοτεχνικό βιβλίο, ξεφύλλισε το αγαπημένο σου περιοδικό μόδα, κάνε σημειώσεις για τα πρότζεκτ που πρέπει να ολοκληρώσεις μέσα στην ημέρα, κάνε έναν οικονομικό προϋπολογισμό, λύσε τα τεστάκια για το μάθημα αγγλικών, βάλε το mp3 να παίζει με τα πιο ξεσηκωτικά μουσικά κομμάτια που διαθέτεις στη συλλογή σου.

Δυστυχώς: αν ζαλίζεσαι εύκολα πρέπει να ξεχάσεις το διάβασμα εν κινήσει και να δοκιμάσεις την ακουστική χαλάρωση.

4. Προετοίμασε το μυαλουδάκι σου

Βρες μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα για να προετοιμαστείς πνευματικά για όλες τις δοκιμασίες στο πεδίο της εργασίας. Μερικά μόνο λεπτά είναι αρκετά για να καθαρογράψεις σε ένα χαρτί όλες τις υποχρεώσεις και εκκρεμότητες που έχεις μέσα στην ημέρα, αφήνοντας τους πάντες ικανοποιημένους και κάνοντας εσένα χαρούμενη.

Δυστυχώς: την ώρα της δουλειά ξεφυτρώνουν πολλές πρόσθετες υποχρεώσεις που πρέπει να σημειώσεις και να σκεφτείς μέσα σε ελάχιστο χρόνο για να μην τις ξεχάσεις αργότερα.

5. Ηρέμησε και γέμισε τις μπαταρίες

Όσο κι αν δυσκολεύεσαι, πρέπει να κρατήσεις την χαρούμενη διάθεση που κατέκτησες με όλα τα παραπάνω. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποφύγεις τον εκνευρισμό που μπορεί να σου δημιουργήσει η σαρδελοποίηση μέσα στο τραμ αλλά και οι τσακωμοί με τις πολύ ηλικιωμένες κυρίες που γκρινιάζουν για τα πάντα. Έπειτα, θα είσαι έτοιμη για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου για να ανταπεξέλθεις στο φόρτο εργασίας που θα ακολουθήσει.

Δυστυχώς: πρέπει να τα περιμένεις όλα μέσα σε ένα συνωστισμένο λεωφορείο.

6. Ενυδατώσου

Μέσα στο οκτάωρο πολλοί ξεχνούν όχι μόνο να φάνε κάτι αλλά και να πιουν λίγο νερό. Μην κάνεις το ίδιο σφάλμα, ειδικά αν η δουλειά σου περιλαμβάνει διαρκή επικοινωνία , ζωντανά ή στο τηλέφωνο, με εκατό διαφορετικά πρόσωπα, πρέπει να ενυδατώνεσαι συχνά. Η αφυδάτωση, η ξηρότητα και η κεντρική θέρμανση μπορούν να σε κουράσουν πιο γρήγορα απ' όσο νομίζεις , ενώ οι πονοκέφαλοι είναι συχνό φαινόμενο σε χώρους με έλλειψη οξυγόνου. Άλλωστε, το νερό θα διώξει τις τοξίνες και θα κάνει το δέρμα σου να δείχνει πιο νέο. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια λοιπόν.

Δυστυχώς: αν δεν υπάρχει αυτόματος πωλητής ή κάποιο κατάστημα κοντά, θα πρέπει να προμηθεύεσαι νερό από το σπίτι.

7. Σήκω πάνω , κάτσε κάτω, όλο με διάταζες

Το να κάθεσαι ακίνητη σε μια θέση για πάνω από δέκα ώρες, έχεις σημαντικές επιπτώσεις στη μέση και στην υγεία σου συνολικά. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις τώρα, αλλά σε λίγα χρόνια οι πόνοι θα είναι αφόρητοι. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία για να σηκωθείς και να κάνεις μικρές κινήσεις. Μια βόλτα στην τουαλέτα, ένας κύκλος γύρω από τα γραφείο, ένα ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, είναι αρκετά για να διατηρήσεις την ενεργητικότητά και την ευεξία σου.

Δυστυχώς: τα ίδια αποτελέσματα με το συνεχές καθισιό, έχει και η διαρκής ορθοστασία. Αν αυτή είναι η δική σου περίπτωση, εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία για να κάτσεις έστω και για δευτερόλεπτα.

8. Φτιάξε ένα κουκλίστικο γραφείο

Πώς να δουλέψεις με χαρά σε ένα γραφείο που μαυρίζει η ψυχή σου κάθε φορά που το αντικρίζεις; Και πολύ περισσότερο όταν πρέπει να περάσεις σε αυτό το περιβάλλον περισσότερο από το 1/3 της ημέρας. Αγόρασε μερικά διακοσμητικά του γούστου σου όπως για παράδειγμα μια κορνίζα (που θα τοποθετήσεις τη φωτογραφία του αγαπημένου σου), ένα γλαστράκι (που θα ομορφύνει το χώρο και θα απορροφήσει την υγρασία), ακόμα και κάποιο αγαπημένο σου αντικείμενο από το τελευταίο ταξίδι που έκανες

Δυστυχώς: σε κάποιες εταιρίες δεν είναι τόσο ελεύθερα τα πράγματα στο θέμα της διακόσμησης. Μπορείς να ρωτήσεις τουλάχιστον για να μάθεις τι μπορείς να αλλάξεις.