Οι παγίδες που εμποδίζουν την επαγγελματική σου εξέλιξη

30.09.2020
Οι παγίδες που εμποδίζουν την επαγγελματική σου εξέλιξη
Τα λάθη που σαμποτάρουν την καριέρα σου

Δεν είναι όλες οι εργασιακές χρονικές περίοδοι ίδιες - πολλές φορές, τυχαίνει να προκύψει μια περίοδος στην οποία αισθανόμαστε στάσιμες και πως δεν πάμε παρακάτω. Δυστυχώς, αν δεν εντοπίσεις τους λόγους και δεν τους αντιμετωπίσεις, κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα μπορεί να σε πάει πίσω στην επαγγελματική σου πορεία.

Δες και αυτό: Πώς να γίνεις αναντικατάστατη στη δουλειά σου

Η σκληρή αλήθεια όμως είναι πως πολλές φορές, δεν φταίνει οι εξωτερικοί παράγοντες όπως ένα ιδιότροπο αφεντικό ή επιθετικοί συνάδελφοι. Παρακάτω θα βρεις τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σαμποτάρεις τον εαυτό σου στη δουλειά, και πώς μπορείς να αντιστρέψεις την κατάσταση:

Δεν είσαι στην ώρα σου
Όσο παραγωγική και ταλαντούχα κι αν είσαι, το να είσαι στο γραφείο σου στην ώρα σου είναι κάτι που όλοι οι εργοδότες θεωρούν σημαντικό και δείχνει το αν παίρνεις στα σοβαρά τη δουλειά σου.

Δεν υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου
Εάν αισθάνεσαι πως αδικείσαι, πως σου δίνονται περισσότερες υποχρεώσεις απ'όσες μπορείς να διαχειριστείς και γενικότερα νιώθεις ότι παραβιάζονται τα όρια σου και δεν αντιδράς, το αφεντικό σου μπορεί απλά να νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή ότι είναι εντάξει να "πατάε" πάνω σου. Μίλησε ανοιχτά για όσα σε δυσκολεύουν για να βρεθεί μια λύση.

Δουλεύεις πολλές ώρες αλλά δεν είσαι δημιουργική
Μελέτες έχουν δείξει πως οι εργοδότες προτιμούν ταλαντούχους και δημιουργικούς υπαλλήλους παρά υπαλλήλους που εργάζονται πολλές ώρες και δεν έχουν να προτείνουν κάτι καινούριο και δεν παίρνουν πρωτοβουλίες. Γι'αυτό, προσπάθησε να αποκτήσεις καλύτερη επικοινωνία με το αφεντικό, να προτείνεις ιδέες και να κάνεις προτάσεις.

Αυτό το είδες; 5 στοιχεία που δείχνουν ότι δεν σε σέβονται και πώς να θέσεις τα όρια σου

Αποφεύγεις να βρίσκεσαι στο επίκεντρο
Κανείς δεν θέλει να έχει κοντά του άτομα που μιλάνε συνεχώς και καυχιούνται. Υπάρχει όμως και μια χρυσή τομή, στην οποία είναι σημαντικό να δείξεις τις δυνατότητες σου και τι είσαι ικανή να κάνεις. Τόλμησε να φέρεις στο τα ταλέντα σου και τις γνώσεις σου και βρες έναν τρόπο να αξιοποιηθούν στη δουλειά σου.

Δείχνεις τη δυσαρέσκειά σου
Όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη εργασία μας και το να στενοχωρηθείς είναι απολύτως φυσιολογικό. Παρ'όλα αυτά, είναι καλό να μην παρασυρθείς συναισθηματικά, να κάνεις μούτρα και αντ'αυτού να το συζητήσεις ειλικρινά και ανοιχτά.