Συνέντευξη για δουλειά: 5 «αόρατα» τρικ που θα κάνει ο εργοδότης για να σε τεστάρει

22.01.2020
Συνέντευξη για δουλειά: 5 «αόρατα» τρικ που θα κάνει ο εργοδότης για να σε τεστάρει
Στη σημερινή εποχή, η εξέταση του βιογραφικού ενός υποψηφίου για δουλειά και η συνήθισμένη συνέντευξη μαζί του δεν αρκεί για την αναζήτηση του τέλειου υπαλλήλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι εργοδότες χρησιμοποιούν μερικά κόλπα, τα περισσότερα από τα οποία είναι τόσο απλά, που ένας υποψήφιος μπορεί να αποτύχει σε ένα από αυτά τα ψυχολογικά τεστ και να μην παρατηρήσει καν την ίδια τη δοκιμασία.

Ίσως να εκπλαγείς αν μάθεις ότι αν ο υποψήφιος εργοδότης σου προσφέρει καφέ ή τσάι, μπορεί αυτό συχνά να αποτελεί μέρος της συνέντευξης που μπορεί να επηρεάσει το μέλλον σου στη δουλειά.

1. Σου προσφέρει ένα φλιτζάνι καφέ για κάποιο λόγο

Η δοκιμασία «φλιτζάνι καφέ» κερδίσει συνεχώς δημοτικότητα μεταξύ των εργοδοτών. Στην αρχή της συνέντευξης, o εργοδότης παίρνει τον υποψήφιο στην κουζίνα και του προσφέρει ένα φλιτζάνι καφέ. Μετά τη συνέντευξη, ο εργοδότης παρακολουθεί προσεκτικά τι θα κάνει ο υποψήφιος με την κούπα - θα τον ρωτήσει πού να την βάλει, θα την αφήσει απλά στο τραπέζι ή θα την πλύνει μόνος του στην κουζίνα;

Ο επικεφαλής της εταιρίας ανάπτυξης λογισμικού «Xero Australia», Trent Innes, ο οποίος εμπνεύστηκε αυτή τη μέθοδο, υποστηρίζει ότι αυτό το τέχνασμα είναι ένα δείγμα του χαρακτήρα ενός ατόμου και των κινήτρων του, περισσότερο από τις απαντήσεις στις πραγματικές ερωτήσεις συνέντευξης. Μπορεί επίσης να δείξει πόσο γρήγορα ο υποψήφιος θα ενταχθεί στην ομάδα. Η καλύτερη απόφαση, στην περίπτωση αυτή, είναι να πας στην κουζίνα μετά τη συνέντευξη και να πλύνεις το φλιτζάνι μόνη σου.

Διάβασε επίσης: Anna Wintour: Η ιέρεια της μόδας συμβουλεύει πώς να ντυθείς για μια συνέντευξη για δουλειά [video]

2. Ο εργοδότης σε κρατά εσκεμμένα σε αναμονή

Στην πραγματικότητα, η δοκιμή «φλιτζάνι καφέ» είναι ένα αθώο τέχνασμα. Η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη εάν η συνέντευξη έχει προγραμματιστεί για κάποια ώρα, αλλά όταν ο υποψήφιος εισέλθει στο γραφείο νωρίς, ο εργοδότης είναι ακόμα απασχολημένος και ο υποψήφιος εργαζόμενος πρέπει να περιμένει για 10 λεπτά. Και έπειτα άλλα 10 λεπτά. Και έπειτα άλλα 15 λεπτά.

Αυτό το τέχνασμα μπορεί να δείξει πόσο συναισθηματικά σταθερός είναι ο υποψήφιος σε αγχωτικές καταστάσεις και πόσο θέλει να πάρει αυτή τη θέση.

3. Ο εργοδότης ξαφνικά αρχίζει να συμπεριφέρεται με περίεργο τρόπο

Ένα άλλο τέχνασμα είναι όταν ο εργοδότης αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα. Ο υποψήφιος μπορεί να αγνοηθεί από τον εργοδότη είτε κοιτάζοντας αφηρημένος την οθόνη του υπολογιστή είτε απαντώντας σε τηλεφώνημα είτε βγαίνοντας από την αίθουσα στη μέση της συνέντευξης.

Αυτό το τέχνασμα μπορεί να δείξει πώς ο υποψήφιος έχει την ευχέρεια να επαναπροσανατολίσει την προσοχή του εργοδότη ή τους τρόπους τους οποίους πρόκειται να χρησιμοποιήσει για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση. Μία από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές είναι να ζητήσεις από τον εργοδότη αν θέλει να προγραμματίσει ξανά τη συνέντευξη για μια άλλη μέρα.

Αυτό το διάβασες; Όσα προσέχει το αφεντικό σου την ώρα που δουλεύεις

4. Ο υποψήφιος συστήνεται σε όλη την ομάδα του γραφείου

Είναι πιθανό ότι ο εργοδότης θα προσφέρει στον υποψήφιο την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους πιθανούς συναδέλφους του μετά τη συνέντευξη. Μπορεί να γίνει στο γραφείο ή μετά από τη δουλειά. Δεν πρόκειται για μια απλή ευγενική χειρονομία αλλά συνήθως είναι ο τρόπος του εργοδότη να μάθει τις απόψεις των εργαζομένων σχετικά με τον υποψήφιο.

5. Ο εργοδότης ρίχνει το στυλό του στο πάτωμα

Μια άλλη δοκιμασία που μπορεί να βοηθήσει τον εργοδότη να εντοπίσει πρόθυμους και καλοπροαίρετους υποψηφίους είναι να ρίξει ένα στυλό και να παρακολουθήσει την αντίδραση του υποψήφιου. Εάν σκύψει ενστικτωδώς και σηκώσει το στυλό, είναι πιθανό να προσληφθεί. Εάν ο υποψήφιος αφήσει τον εργοδότη να το κάνει, είναι πιθανό ότι δεν θα πάρει τη δουλειά.