Υποφέρεις από burn out; Πώς θ΄αντιμετωπίσεις την εργασιακή εξάντληση

20.05.2017
Ακούς για burn out αλλά δε γνωρίζεις τι ακριβώς είναι; Μήπως πάσχεις κι εσύ από το εν λόγω «κάψιμο»; Κι αν ναι τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις;

Οι συνάδελφοι μου είπαν να δω μήπως έχω burn out. Tι ακριβώς είναι; Ο όρος burnout, κοινώς «κάψιμο» ή σύνδρομο επαγγελματικής εξάντλησης, υποδηλώνει τα συμπτώματα που αναπτύσσονται σε έναν εργαζόμενο εξαιτίας μόνιμα έντονων ρυθμών εργασίας, αδυναμίας απόδοσης, έλλειψης ικανοποίησης, παρατεταμένης δυσφορίας κ.ά.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι υπερβολικό άγχος, διαταραχές ύπνου, χαμηλή ενεργητικότητα, κόπωση, πονοκεφάλους, στομαχικά προβλήματα, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, μείωση αυτοεκτίμησης, κατάθλιψη, νευρικότητα, επιθετικότητα, απόγνωση, αδιαφορία ως προς το αντικείμενο της εργασίας.

Συγκεκριμένη πρόληψη ή θεραπεία δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης.

Βοηθούν όμως η συμβουλευτική υποστήριξη από ψυχολόγο, η θετική σκέψη, η τοποθέτηση στόχων και η συνεχής διεκδίκησή τους, η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, η ενασχόληση με αγαπημένα χόμπι, η τακτική σωματική άσκηση, η πνευματική χαλάρωση, η επαρκής ξεκούραση και φυσικά οι… διακοπές.