4 tips για να μη σου κάνει το αφεντικό τα νεύρα κρόσσια

04.05.2017
Έρευνες έχουν δείξει πως η πλειονότητα των managers και διευθυντικών στελεχών έχουν στοιχεία προσωπικότητας που πλησιάζουν σε αυτά της ψύχωσης. Αντιπροσωπευτική είναι για παράδειγμα μελέτη του πανεπιστημίου British Columbia που εξέτασε στελέχη πολυεθνικών εταιριών. Σύμφωνα με τα ευρήματα οι περισσότεροι διευθυντές έχουν υψηλά σκορ ψυχοπάθειας!

Η παγίδα της καλοσύνης & το παιχνίδι εξουσίας

Σκληρότητα, έλλειψη κατανόησης, αυτοπεποίθηση σε σημείο παροπιδισμού, έλλειψη ενοχών και εγωκεντρισμός είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία αυτά. Αν τα παραπάνω κάτι σου θυμίζουν, είσαι κι εσύ πιθανό θύμα «τρελού» αφεντικού.

Σε αρκετές περιπτώσεις η συμπεριφορά αυτή δε φαίνεται εξ΄αρχής, με το αφεντικό να δείχνει προφιλή συμπεριφορά μέχρι να υπάρξει... κρίση! Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να αντιμετωπίσεις την κατάσταση; Τι μπορείς να κάνεις ώστε να μη γίνεις το πιόνι του υπευθύνου σου στο παιχνίδι εξουσίας του;

4 όπλα για να «πολεμήσεις» το αφεντικό σε κρίση

* Κράτα αρχείο επαγγελματικών e-mail: Το να η διαγράφεις τα επαγγελματικά σου μηνύματα και συνομιλίες θα σε προφυλάξει από το να γίνεις το εξιλαστήριο θύμα όταν κι εάν κάτι πάει στραβά. Έχοντας τα διαπιστευτήριά σου θα μπορείς να αποδείξεις ανά πάσα ώρα και στιγμή ότι ενέργησες βάσει πλάνου και σύμφωνα με όσα σου είχαν ζητηθεί.

* Αν σε προσβάλει, «φακέλωσέ» τον: Κράτα αντίγραφα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδικά όταν αυτά εμπεριέχουν προσβολές ή δείχνουν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Πιθανότατα κάποια στιγμή να χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσεις για να αποδείξεις τα λεγόμενά σου και το γεγονός ότι ο προϊστάμενος σου είναι… «ψυχάκιας».

* Προσοχή στις παγίδες: Μην κάνεις άκριτα χάρες θεωρώντας πως θα εκτιμηθεί δεόντως και θα καλοπιάσεις το «τρελό» αφεντικό σου και μην αναλαμβάνεις πολλές πρωτοβουλίες. Ζύγισε το ρίσκο και τα οφέλη και αποφάσισε αν θα αναλάβεις την ευθύνη. Διότι μπορεί εσύ να έχεις όλη τη διάθεση και το μεράκι να βοηθήσεις αλλά θα κριθείς εκ του αποτελέσματος και όχι για τις καλές προθέσεις σου.

* Φέρσου επαγγελματικά, κους-κους κάνεις με τις φίλες: Διατήρησε μια καλή κι άκρως επαγγελματική σχέση με το αφεντικό της κολάσεως ή τους «ψυχοπαθείς» συναδέλφους. Δε χρειάζεται να συζητάς προσωπικά ζητήματα μαζί τους και πάνω απ΄όλα να μη τους δίνεις οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα