Ψάχνεις δουλειά; 8 συμβουλές επιβίωσης γι' ανέργους στο κυνήγι εργασίας

08.09.2016
Είσαι άνεργη εδώ και καιρό; Ψάχνεις δουλειά αλλά έχεις αρχίσει ν΄απογοητεύεσαι; Όποιος έχει βρεθεί στη θέση σου καταλαβαίνει ακριβώς το πώς αισθάνεσαι, ωστόσο, για μια ακόμη φορά θα προσπαθήσουμε να σου υπενθυμίσουμε πως η ηττοπάθεια δε βοηθάει.

#1 Μην τα παρατάς

Η αλήθεια είναι πως όταν μια συνέντευξη δεν πηγαίνει όπως προγραμμάτιζες ή ακόμη χειρότερα δεν έρχεται η θετική απάντηση που τόσο αποζητάς, δε γίνεται να μη στεναχωρηθείς ή απογοητευτείς. Η δουλειά αρχίζει και φαντάζει άπιαστος στόχος και το πάθος σου γι΄εργασία και δημιουργικότητα αρχίζει σταδιακά να δίνει τη θέση του στην άρνηση και τα τοξικά συναισθήματα. Μην το αφήσεις να συμβεί!

Δε θα πω ψέματα: είναι αλήθεια πως τη σημερινή εποχή οι θέσεις εργασίας δεν είναι ανάλογες με τις ουρές ανέργων αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθείς. Υπενθύμησε στον εαυτό σου πως ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ για εσένα εκεί έξω κι απλά αναμένεις να φανεί η ευκαιρία για να την αρπάξεις την κατάλληλη στιγμή.

#2 Συνέχισε να προσπαθείς

Το μ,όνο εύκολο είναι οι αρνητικές σκέψεις. Το δύσκολο αλλά αυτό που εν τελει βοηθά είναι η θετική σου πλευρά μέσα σε κάθε δυσκολία. Προσπάθησε να δεις κάθε νέα αίτηση για δουλειάς ως μια διαφορετική πρόκληση και μια νέα ευκαιρία αντί να χάνεις το κουράγιο σου. Είναι σημαντικό να παραμείνεις θετική μέσα στην κρίση. Κάποιες στιγμές το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε θετικοί και ν΄αφήσουμε χώρο στην ευκαιρία να έρθει!

Διάβασε επίσης: Γιατί να βάλεις φρένο στις αρνητικές σκέψεις;

#3 Μείνε θετική & αισιόδοξη

Σκέψου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αντί για τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου, όσο αστείο κι αν σου ακούγεται, θα σε βοηθήσουν να φτάσεις ένα βήμα πιο μπροστά στον επιθυμητό σκοπό.

#4 Πάρε το στα σοβαρά

Έχεις ποτέ σκεφτεί πόσοι άλλοι άνθρωποι βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση με εσένα, ψάχνοντας για δουλειά; Πολλοί! Αυτό από μόνο του πρέπει να σου υπενθυμίζει πως οφείλεις να πάρεις στα σοβαρά το κυνήγι εργασίας. Σιγουρέψου πως έχεις σωστά στοιχεία επικοινωνίας και λοιπές πληροφορίες και δώσε πλήρες βιογραφικό.

Διάβασε επίσης: Το τέλειο βιογραφικό σε 10 βήματα

#5 Κάνε την έρευνά σου

Δεν είναι απαραίτητο να ψάχνεις ώρες ατελείωτες για κάθε μια θέση εργασίας για την οποία αιτείσαι, ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζεις που απευθύνεσαι, τολάχιστον τα βασικά. Που βρίσκεται η εταιρεία; Για τι θέση εργασίας αιτήθηκες; Πρόκειται για full time ωράριο ή ημιαπασχόληση; Αν κληθείς για συνέντευξη μη ξεχάσεις να ρίξεις και μια γρήγορη ματιά στο site της εταιρείας ώστε να γνωρίζεις που απευθύνεσαι.

#6 Ντύσου σωστά για σίγουρη επιτυχία

Το ντύσιμο - σε αντίθεση με όσα νόμιζες μέχρι τώρα - διαφέρει από συνέντυεξη σε συνέντευξη κι αυτό γιατί οφείλεις να προσαρμοστείς στο ύφος της εταιρείας. Αν πρόκειται για δουλειά γραφείου, το επαγγελματικό ντύσιμο σε βγάζει ασπροπρόσωπη, τι γίνεται όμως σε άλλες περιπτώσεις; Αν για παράδειγμα είσαι πωλήτρια, μήπως θα βοηθούσε το ντύσιμο στο ύφος του στιλ του καταστήματος; Όσο για τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα περιορίσου στο ελάχιστο και απόφυγε τις υπερβολές.

#7 Μη λες όχι στις εναλλακτικές - Άσε τις πόρτες ανοιχτές

Δυστυχώς δε μετράει το πόσο θέλεις τη δουλειά ή κατά πόσο πιστεύεις πως είσαι η ιδανική υποψήφια κι αυτό διότι κανείς δε μπορεί να σου εγγυηθεί το αποτέλεσμα. Προσπάθησε λοιπόν να μην εναποθέτεις όλες σου τις ελπίδες σε μια θέση εργασίας ξεχνόντας όλες τις υπόλοιπες. Ακόμη κι αν έχεις περάσει από συνέντευξη δε σημαίνει πως δε θα κάνεις αίτηση για άλλη θέση εργασίας πριν λάβεις την απάντηση από την συνέντευξη που πρόσφατα πέρασες.

Διάβασε επίσης: Άνεργη κι ελεύθερος χρόνος: Χρήσιμες συμβουλές

#8 Ξέρεις να πουλάς τον εαυτό σου;

Είναι ίσςως το πιο σημαντικό απ΄όλα! Μπορεί να έχεις γεμάτους φακέλους με πτυχία, πιστοποιήσεις, διπλώματα, συνέδρια και προσόντα αλλά αν δε τα "δοαφημίσεις" κανένας δε θα τα αξιολογήσει όπως πρέπει. Θυμήσου πως η εικόνα είναι εξίσου σημαντική με το στήσιμο του βιογραφικού σου, το ίδιο όμως και η παρουσίασή του. Δείξε συγκρατημένο ενθουσιασμό, πάθος και όρεξη για εργασία, νιώσε σίγουρη για τον εαυτό σου και καλή επιτυχία!