Τι ακριβώς γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας;

08.03.2018
Τι ακριβώς γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας;
Χρόνια πολλά ακούς από το πρωί στους δρόμους. Τα καταστήματα μοιράζουν λουλούδια και κάθε γυναίκα δέχεται ευχές και δώρα γιορτάζοντας τη φύση της. Ξέρουμε όμως πώς ακριβώς ξεκίνησε ο εορτασμός; Και ποιός είναι ο συμβολισμός της 8ης Μαρτίου; Πώς καθιερώθηκε η ημέρα;

Όπως κάθε διεθνής ημέρα, όπως κάθε δικαίωμα έτσι και σε αυτή την περίπτωση αγώνες κρύβονται πίσω από τη ρομαντική γιορτή που αντιμετωπίζεται ως μια άλλη ημέρα αντίστοιχη με αυτή του Αγίου Βαλεντίνου ή τη γιορτή της μητέρας. Κι όμως αυτή η ημέρα έχει ιδιαίτερο νόημα και συμβολισμούς για όλες τις γυναίκες. Έχει έντονα πολιτική σημασία μιας και σηματοδοτεί αγώνες περί ισότητας κι απόκτησης δικαιωμάτων, στις σπουδές, την εργασία και το γάμο αλλά και την πολιτική με το δικαίωμα ψήφου.

Ήταν το 1857 όταν γυναίκες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμυος διαδηλώνοντας για τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, δικαίωμα ψήφου κι όχι μόνο. Ήταν μια μόνο από τις πρώτες κινήσεις διαμαρτυρίας με μεγάλη συμμετοχή που τράνταξε τα νερά κι έθεσε τα θεμέλια για νέους αγώνες σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Ντυμένες στα λευκά, οι γυναίκες συμμετείχαν σε πορεία και πικετοφορία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, μείωση ωραρίου από τις 16 ώρες στις 10 και ίση μεταχείριση με τους άνδρες εργαζόμενους ως προς την αμοιβή αλλά και τις συνθήκες. Η διαδήλωση αυτή βάφτηκε με αίμα και έθεσε τις βάσεις για τις μετέπειτα κατακτήσεις του φεμινιστρικού κινήματος. Τη μνήμη και το θάρρος αυτών των γυναικών γιορτάζουμε τη σημερινή ημέρα καθώς χωρίς τις θυσίες τους και την αντίδρασή τους, τίποτα δεν θα ήταν ίδιο για όλες εμάς.

Ψωμί & Τριαντάφυλλα: οικονομική ασφάλεια και ποιότητα ζωής

Για μια ακόμη φορά ΤΟ 1909 οι ΝεοΥορκέζες συσπειρώνονται και κινητοποιούνηται σε απεργεία διαρκείας 13 εβδομάδων! Στη μαζική κινητοποίηση συμμετείχαν περισσότερες από 20.000 γυναίκες. Η δύναμη του φεμινιστικού κινήματος ήταν πλέον γεγονός. "Ψωμί και τριαντάφυλλα" φώναζαν οι διαδηλώτριες ενώ ακολούθησαν σκηνές βίας και συλλήψεις. Η αρχή όμως είχε γίνει και οι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν σε συμβιβασμούς και νέες παροχές ενώ με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ ξεκίνησε να γιορτάζεται κι εκεί η παγκόσμια ημέρα των γυναικών. Δύο χρόνια αργότερα, το 1911 η γιορτή καθιερώθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Από τον ΟΗΕ θεσμοθετήθηκε το 1977 και κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Επιμέλεια:

Δήμητρα Γκούντρα