Προσοχή! Οι εργοδότες μπορούν να μας κατασκοπεύουν ελεύθερα

13.01.2016
Μέχρι σήμερα φανταζόμασταν πως μπορέι να γίνει, τώρα όμως είναι καθόλα νόμιμο και με τη βούλα του νόμου.

Ο εργοδότης έχει κάθε δικαίωμα να παρακολουθεί τις συνομιλίες των εργαζομένων - ακόμη κι αν αυτές έχουν προσωπικό χαρακτήρα - μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οπότε προσοχή!

Τι αλλάζει; Σε τι μπορεί να έχει πρόσβαση ο εργοδότης; Μπορεί να δει τα μηνύματά μου;

Η απόφαση του Δικαστηρίου ορίζει πως κάθε εργοδότης και εταιρεία έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις διαδικτυακές συνομιλίες των υπαλλλήλων εν ώρα εργασίας και αυτό δεν παραβιάζει το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής. Όπως έκριναν οι Δικαστές, δεν είναι παράλογο ένας εργοδότης να διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι ασχολούνται με την εργασία τους κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας κι όχι με "εξωσχολικές" δραστηριότητες.

Μέχρι σήμερα μια εταιρεία μπορούσε απλά να κλειδώσει ή ν΄απαγορεύσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστοτόπους ή κοινωνικά δίκτυα. Μπορούσε δηλαδή να ελεγχθεί το ιστορικό επισκέψεων και οι διευθύνσεις αλλά όχι το περιεχόμενο των μηνυμάτων των e-mails ή ενός chatroom. Με την απόφαση όμως του δικαστηρίου δόθηκε το πράσινο φως.

Η προσφυγή και η απόφαση: Τι ακριβώς κρίθηκε να αποφασίσει το Δικαστήριο;

Το θέμα αφορά σε υπόθεση απόλυσης Ρουμάνου υπαλήλου - μηχανικού στο επάγγελμα - το 2007 που κατήγγειλε τον εργοδότη του για καταπάτηση ιδιωτικής ζωης και το απόρρητο της αλληλογραφίας μετά από παρακολούθηση των ιδιωτικών του συνομιλιών στο messenger του Yahoo. Όπως είχε τότε διαπιστωθεί ο υπάλληλος χρησιμοποιούσε το διαδικτυακό εργαλείο όχι μόνο για λόγους δουλειάς αλλά και για προσωπικές συνομιλίες με την σύντροφό του και τον αδελφό του.

Το δικαστήριο, ωστόσο, δε δικαίωσε τον προσφυγών μιας κι όπως αποφάνθηκε ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας απαγόρευε τη χρήση τέτοιων εφαρμογών για προσωπικούς σκοπούς.