Η πίεση μειώνει την απόδοσή σου στη δουλειά

08.10.2015
Ένα σκληρό αφεντικό δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για την παραγωγικότητα των εργαζομένων όπως δείχνει η έρευνα. Εταιρείες με κουλτούρα "φόβου και τρομοκρατίας" έχουν κατά πολύ χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες που υιοθετούν πιο "ανθρώπινη" μεταχείριση προσωπικού.

Ο φόβος στο χώρο εργασίας μειώνει την παραγωγικότητα και την συνολική απόδοση των εργαζομένων με επιστημονικά τεκμήρια!

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ένα σκληρό κι αυστηρό αφεντικό είναι το κλειδί για μεγαλύτερη παραγωγικότητα σε μια επιχείρηση. Σίγουρα η αυστηρότητα μπορεί να κάνει την επιχείρηση να δουλεύει "ρολόι", ωστόσο, όσο κι αν εντυπωσιάζει σε πρώτη φάση αυτή η τακτική, εν τέλει φέρνει τ΄αντίθετο αποτέλεσμα.

Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, στηριζόμενοι στα ευρήματα μελετών, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν υπό τον φόβο ενός ιδιαίτερα απαιτητικού κι αυστηρού αφεντικού σπαταλούν περισσότερο χρόνο σε λεπτομέρειες και γραφειοκρατικά ζητήματα αντί να επικεντρωθούν στις σημαντικές εργασίες.

Με άλλα λόγια η κουλτούρα του φόβου στο χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει πραγματικά την παραγωγικότητα κι αυτό διότι ο εργαζόμενος αντί να προσπαθεί να γίνει παραγωγικός φυλλάει τα νώτα του για να μην ακούσει κατσάδισμα. Προσπαθεί δηλαδή να είναι όσο πιο τυπικός γίνεται, με τυφλή υπακοή στους εταιρικούς κανόνες ή αυτούς του αφεντικού, ξεχνόντας ιεράρχηση, οργάνωση κι ευελιξία με τίμημα την συνολική και γενικότερη απόδοσή του.