Η γλώσσα του σώματος στον εργασιακό χώρο σου δίνει πόντους

03.10.2015
Ακόμη κι αν έχεις εργαστεί σκληρά για να κερδίσεις το σεβασμό στο χώρο εργασίας σου, η αντιεπαγγελματική γλώσσα του σώματος μπορεί να σου κόψει πόντους στα επαγγελματικά.

Όπως έχουν δείξει έρευνες κατά καιρούς, το επαγγελματικό προφίλ χτίζεται από διάφορους παράγοντες, με τη γλώσσα του σώματος να έχει τη μερίδα του λέοντος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η λεκτική επικοινωνία αντιπροσωπεύει μόλις το 7%, το 38% ο τόνος της φωνής και το υπόλοιπο 55% έχει να κάνει με τη γλώσσα του σώματος. Μήπως αυτό λοιπόν είναι το κλειδί για την επιτυχία;

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις την επαγγελματική σου εικόνα, να δεθείς με τους συναδέλφους αλλά και να παρουσιάσεις τις ιδέες σου με μεγαλύτερη απήχηση. Μάθε πώς θα το κάνεις.

1. Πες μου πώς περπατάς, να σου πω τι εικόνα δίνεις

Θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση; Περπάτα με αυτοπεποίθηση και με αέρα, χωρίς να καμπουριάζεις ή να δείχνεις δειλία. Επίσης προσπάθησε να στέκεσαι στο ύψος σου με όρθιο και στητό τον κορμό του σώματος και τα χέρια στο πλάι. Κράτα τους ώμους πίσω και το κεφάλι ψηλά κάτι που σε κάνει να αποπνέεις εμπιστοσύνη.

Tip: Προσοχή στα στενά παπούτσια

2. Προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου

Το πρόσωπό μας λέει πολλά περισσότερα απ΄ότι τα λόγια γι΄αυτό προσοχή! Προσπάθησε να ελέγξεις τις εκφράσεις του προσώπου σου, να μη δείχνεις την βαρεμάρα ή το θυμό σου και μείωσε όσο το δυνα΄το περισσότερο τις νευρικές κινήσεις. Η ηρεμία θα στείλει το κατάλληλο μήνυμα: πως είσαι σίγουρη για όσα λες κι όσα κάνεις.

3. Μιλάς με τα χέρια;

Αρκετές μελέτες έχουν δείξεις πως οι χειρονομίες την ώρα του λόγου μπορούν είτε να ισχυροποιήσουν το μήνυμα, είτε να το υποβαθμίσουν. Προσοχή λοιπόν! Ανοιχτές παλάμες που να φαίνονται με ήρεμες κινήσεις την ώρα που μιλάς θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη - στέλνοντας υποσυνείδητα το μήνηυμα πως δεν έχεις τίποτα να κρύψεις - αντίθετα τα σταυρωμένα ή κρυμμένα χέρια δημιουργούν ανασφάλεια. Παρατήρησε τους πολιτικούς και πάρε μαθήματα! Έχουν κάνει αρκετά σεμινάρια με επικοινωνιολόγους κι έχουν μάθει όλες τις τεχνικές.

4. Οπτική επαφή: Τόσο σημαντική όσο δε φαντάζεσαι

Είναι από τα σημαντικότερ που πρέπει να προσέξεις! Η διατήρηση της οπτικής επαφής με το συνομιλητή σου - να τον κοιτάς δηλαδή στα μάτια την ώρα που μιλάει - σε κάνει να δείχνεις περισσότερο αξιόπιστη, συμπαθής και ισχυρή.

5. Ξέρεις να κάνεις σωστή χειραψία;

Η χειραψία είναι επίσης ένα βασικό εργαλείο για να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Μια άτονη χειραψία - αυτή που ονομάζουμε του ψαριού - δε θα δώσει την καλύτερη εντύπωση, όπως επίσης και μια ιδιαίτερα δυνατή που μπορεί να πονέσει. Μια χειραψία πρέπει να έχει χρονική διάρκεια 2 με 5 δευτερόλεπτα, να είναι σταθερή και να συνοδεύεται από οπτική επαφή.

Tip: Να θυμάσαι, αν στη χειραψία το χέρι σου είναι σε θέση πάνω από το συνομιλητή δείχνεις κυριαρχία (ίσως κι απειλή), αν είναι από κάτω (σε καπακώνει δηλαδή το χέρι του άλλου) δείχνεις υποταγή κι αδυναμία. Η σωστή χειραψία θέλει τα δύο χέρια να εφάπτονται πλάγια και παράλληλα.

6. Η ένταση της φωνής έχει σημασία

Μελέτες έχουν δείξει πως άτομα με υψηλή ένταση φωνής, αυτό που θα ονομάζαμε διαπεραστική φωνή, κρίνονται ως νευρικά, λιγότερο συναισθηματικά και δεν έχουν τις ίδιες επικοινωνιακές ικανότητες σε σχέση με όσους μιλούν με σταθερό τόνο φωνής σε κανονικά ντεσιμπέλ. Αν η φωνή σου είναι διαπεραστική προσπάθησε να ελέγξεις την ένταση.

7. Η στάση του σώματος: Τα βασικά που πρέπει ν΄ακολουθήσεις

Οχι στο καμπούριασμα: Κανόνας! Κράτα τον κορμό σε όρθια θέση, κάτι που θα δείξει πως είσαι σε εγρήγορση και θα εμπνέεις εμπιστοσύνη και σιγουριά. Επίσης, να θυμάσαι πως οι άνθρωποι συχνά επηρεάζονται από τις μη λεκτικές μοργφές επικοινωνίας όπως αυτές που περιγράψαμε πατραπάνω (χαμόγελο, τόνος φωνής κτλ) αλλά μεγάλη σημασία έχει κι άλλη μια που δεν είναι άλλη από το χαμόγελο. Ένα ζεστό και φιλικό χαμόγελο θα σε κάνει να φανείς προσιτή κι αξιόπιστη.

Tip: Πολλές φορές οι επαγγελματίες φοβούνται να χαμογελάσουν θεωρόντας πως έτσι χάνουν το επαγγελματικό τους προφίλ κι αυτό είναι μέγιστο λάθος. Το ζεστό (κι όχι το προσποιητό) χαμόγελο ανοίγει πόρτες.