Το μπούλινγκ του γραφείου

21.05.2014
Εκτός από τον εκφοβισμό στις σχολικές αίθουσες, σε μερικές περιπτώσεις μια γυναίκα μπορεί να υποστεί bullying και στο χώρο εργασίας λόγω ζήλιας άλλων συναδέλφων για τις ικανότητες και τα προσόντα που διαθέτει, ως συνέπεια της μη ανταπόκρισης στο ερωτικό κάλεσμα ενός συναδέλφου ή απλά εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών από την πρώτη ημέρα που πρωτοπάτησε στην εργασία.

Ο θύτης κάνει την αρχή και οι άλλοι απλά ακολουθούν φέρνοντάς τον άτομο που δέχεται τα πειράγματα και τον εκφοβισμό σε απόγνωση. Η απαξίωση, τα κοροιδευτικά σχόλια, ακόμη και τα καψόνια μπορούν να γίνουν καθημερινότητα κάνοντας την εργασία μια ατελείωτη κόλαση!Υπάρχει άραγε σωστός τρόπος αντιμετώπισης κι αν και ποιός είναι αυτός;

Υφίστασαι μπούλινγκ στη δουλειά; 4 τρόποι αντιμετώπισης

* Μην αφήνεις την κατάσταση να διαιωνίζεται!

Πρέπει να δράσεις άμεσα και αποτελεσματικά πριν αρχίσεις να απομονώνεσαι και γίνεσαι συναισθηματικά ευάλωτη. Αν η κατάσταση χειροτερέψει, τα αρνητικά συναισθήματα θα αρχίσουν να σε κατακλίζουν.

* Μίλα στον θύτη

Μια πολύ καλή τακτική είναι να μιλήσεις στο θύτη προσωπικά κάνοντας μια σοβαρή - διπλωματική κουβέντα όπου θα δείξεις πως δε θα πάρεις τη θέση που θέλει. Συνήθως οι θύτες ψάχνουν για θύματα, αν παίξεις αυτό το ρόλο από την αρχή δύσκολα θα καταφέρεις να αλλάξεις την κατάσταση, αν όμως ξεκαθαρίσεις τις προθέσεις σου δείχνοντας πως σε καμία περίπτωση δε θα "υποταχθείς" δεν αφήνεις πολλά περιθώρια για δράση. Μίλα του ήρεμα, με σταθερή φωνή και ύφος σοβαρό κι όχι με θυμό ή ακόμη χειρότερα με ύφος απόγνωσης που θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

* Μη δίνεις αφορμές

Φυσικά δεν θα πρέπει να δίνεις οποιαδήποτε αφορμή που θα μπορούσε να ανάψει τα αίματα ή να λειτουργήσει σαν φυτίλι για να ξεκινήσει νέος κύκλος πειραγμάτων και τρικλοποδιών στην εργασία. Προσπάθησε να είσαι διπλωμάτης, να μην έχεις έντονα ξεσπάσματα και να διατηρείς τις ισορροπίες.

* Κράτα αρχείο με e-mail

Αν τα πράγματα δε διορθωθούν και βλέπεις να σοβαρεύουν αρκετά, μάλλον πρέπει να λάβεις ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Κράτα ημερολόγιο με τις "τρικλοποδιές" στην εργασία και προσπάθησε να διευθετείς τα πάντα μέσω e-mail. Να θυμάσαι ότι τα λόγια είναι του αέρα αλλά τα γραπτά μένουν! Οπότε κανείς δε θα μπορέσει να σου φορτώσει λάθη που δεν έκανες!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα