Το τρίγωνο της φιλίας

13.08.2009
Οι φιλίες αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής μας. Είναι όμως γεγονός ότι δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση, και κυρίως όταν μοιράζεται στα τρία.

Το ότι η φιλία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη ζωή είναι κάτι που το συνειδητοποιούμε από τα νηπιακά μας χρόνια. Αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στην εξελικτική μας πορεία και για να υπάρξει προϋποθέτει κοσμογονικές αλλαγές από τη μεριά μας. Εκεί που αρπάζαμε, σπρώχναμε και δεν μοιραζόμασταν τίποτε, όσο και να μας μάλωναν, από μόνοι μας ανακαλύπτουμε πως το να παίζεις με κάποιον άλλο είναι πολύ πιο διασκεδαστικό και δημιουργικό από το να παίζεις μόνος σου. Από αυτό το σημείο αρχίζει η μακριά πορεία μας μέσα από τις διάφορες φιλίες και δη τις κολλητές.

Οι κοντινές φιλίες
Μερικές σχολές ψυχολογίας υποστηρίζουν πως μέσα από την ταύτιση, την επικοινωνία και τη συσχέτιση με κάποιον άλλο ξαναβιώνουμε την ασφάλεια, το μοίρασμα, την αποδοχή και τη βαθιά επικοινωνία που είχαμε ως νήπια με τη μητέρα μας και αν δεν την είχαμε ποτέ, μας δίνουν τη ευκαιρία να τη βιώσουμε. Ασχέτως ηλικίας, μέσα στα πλαίσια μιας φιλίας τολμάμε να είμαστε ο εαυτός μας, να αποκαλύπτουμε τις πιο βαθιές μας σκέψεις και συναισθήματα, να δοκιμάζουμε ρόλους και στυλ χωρίς να φοβόμαστε κακοπροαίρετη κοροϊδία ή κριτική. Οι καλές φιλίες στηρίζουν και ενδυναμώνουν, παρηγορούν, συμμερίζονται και μέσα από την ταύτιση και την ανταλλαγή υπογραμμίζουν και αναπτύσσουν την οντότητά μας.

Στους δύο ο τρίτος πώς χωρεί;
Οι φιλίες μεταξύ δύο ατόμων λειτουργούν και σαν πόλος έλξης. Όλοι κάποια στιγμή είχαμε την κρυφή επιθυμία να ενταχθούμε σε μια «ζηλευτή» φιλία άλλων. Πολλοί θελήσαμε να μοιραστούμε μια φιλική μας σχέση με κάποιον τρίτο. Λίγοι όμως από εμάς βίωσαν μια «τριγωνική» φιλία χωρίς τις εντάσεις που αναπόφευκτα δημιουργούνται. Είναι ανθρώπινο οποιοσδήποτε «νεοφερμένος» έπειτα από λίγο να διεκδικήσει την ισότιμη θέση του ανάμεσα στους άλλους δυο, και φυσικό το ζεύγος οποιασδήποτε τριάδας να συζητά το απόν μέλος. Ένα τέτοιο σχήμα έχει πολλά να προσφέρει, για να είναι όμως βιώσιμο χρειάζεται λογική και ευαισθησία.

Μήπως εκτοπίζομαι;
Ο τρίτος άνθρωπος θα φέρει μαζί του νέα στοιχεία, που συχνά είναι περισσότερο ελκυστικά στον έναν και ίσως καθόλου στον άλλο, που ενδεχομένως να ενοχληθεί και να ζηλέψει λιγάκι. Αν είστε σε αυτή τη θέση, είναι φυσικό να «υπομένετε» σιωπηλά, μιας και για λόγους αξιοπρέπειας δεν θέλετε να φανερώσετε τα συναισθήματά σας. Εφόσον δεν σας πνίγουν, βάλτε τα για λίγο στην άκρη και προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που κάνει τους άλλους δυο να έλκονται. Το ότι «δονούνται» μαζί σε ορισμένα πράγματα δεν σημαίνει απαραίτητα πως υστερείτε ή πως η φιλία σας τέλειωσε. Αν έχει υγιείς βάσεις, σίγουρα έχει τη δική της θέση στην καρδιά της φίλης σας.

«Με χώρισε από τη φίλη μου!»
Η αυτοδιαχείριση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και φιλίες κατ αποκλειστικότητα δεν υπάρχουν. Αν νιώθετε έντονα συναισθήματα, προδοσία ή εγκατάλειψη, χωρίς να συντρέχει αντικειμενικός λόγος, θα πρέπει να κοιτάξετε μέσα σας για να ανακαλύψετε τι γίνεται με εσάς. Μερικές φιλίες βασίζονται στη συντήρηση καταστάσεων π.χ., να παραπονιόμαστε για το πόσο άδικη είναι ζωή ή πόσο απαίσιοι είναι οι συνεργάτες. Αυτές αλλάζουν σχήμα όταν ο ένας εκ των δύο θέλει να πάρει άλλη κατεύθυνση. Αν είστε σε αυτή τη θέση, αξίζει να αναλογιστείτε τι εξυπηρετούσε η φιλία σας. Εντοπίζοντας τους λόγους θα βρείτε τομείς στους οποίους πρέπει να ενηλικιωθείτε.

Το τρίγωνο θέλει ισορροπία
Περνάτε όλο και περισσότερο χρόνο με τη φίλη της φίλης σας και το ότι εσείς οι δυο τα πάτε περίφημα είναι πασιφανές. Οπωσδήποτε θα έχετε συναίσθηση της μετατόπισης των δυναμικών ανάμεσα στις τρεις σας και ιδιαίτερα στη σχέση με την παλιά σας φίλη. Αν είστε σε αυτή τη θέση και η αρχική φιλία σας δεν είναι κάτι που θέλετε να χάσετε, θα χρειαστεί να την προστατέψετε. Σαν έναν κήπο που αγαπάτε, καλλιεργήστε τον, τιμήστε τον και δώστε χώρο ή ενδεχομένως και κάποια εξήγηση.

Μια χαρούμενη παρέα
Για να χαρείτε όσα έχει να προσφέρει μια φιλική τριάδα, τηρείτε την εχεμύθεια όσων σας εμπιστεύονται και αποφεύγετε το άσκοπο κακό κουτσομπολιό. Μην παραπονιέστε στο παρόν μέλος για το απόν. Προτιμήστε την ευθύτητα. Αυτά, αν δεν θέλετε το πράγμα να αποκτήσει δυναμική τριγώνου των Βερμούδων!

Η κ. Χριστίνα Ρασιδάκη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας μας μυεί στα μυστικά της ψυχολογίας